Maiken Caspersen Falla passerer målstreken med USAs Jessica Diggins (til venstre) og Ingvild Flugstad Østberg på Lillehammer lørdag.

Caspersen Falla bekreftet at hun er den beste

Maiken Caspersen Falla fik vist at hun er verdens beste skisprinter. Oppturen var viktig etter den svake sesongstarten.

Av Egil Sæther

LILLEHAMMER: Maiken Caspersen Falla (27) gikk en supersprint og var nesten enda mer fornøyd med at hun slo Sveriges Stina Nilsson i en finale for første gang på 21 måneder.

Nilsson måtte nøye seg med 5.-plass i Lillehammer-sprinten lørdag. Sist gang Falla slo Stina Nilsson i sprintfinale var i canadiske Gatineau 1. mars 2016. I Fallas tre påfølgende seirer var ikke Nilsson i finalen, inkludert i VM i Lahti sist vinter og i Davos for snart ett år siden da Fallas hittil siste verdenscupseier kom.

– Jeg kan nesten ikke huske sist gang jeg slo Stina i en finale. Det er vel to år siden, eller i hvert fall ett og et halvt år siden. Det er gøy å vinne uansett. Det er veldig gøy at hun var i finalen. Det er mye snakk og mange som synes det er en artig mellom meg og Stina. Det er veldig artig å få det til et slikt renn som dette, sa Falla etter den internasjonale pressekonferansen.

Falla innrømmer at hun gjerne skulle ha slått Stina Nilsson med knappest mulig margin hver eneste gang.

– Det var slik hun slo meg hver gang sist sesong. Det er veldig moro å vinne med en slik margin som i dag, men jeg vet også at det er ekstra surt å tape med knapp margin, sa Falla og lo.

Det blir nok flere muligheter mot Nilsson framover, men i Lillehammer var det Finlands Krista Pärmäkoski som kom nærmest.

– Stina Nilsson gikk på en smell i dag?

– Jeg lå egentlig bak henne og tenkte at dette gikk veldig komfortabelt. Jeg gikk bare og ventet på at hun skulle gå fortere, og så gikk det egentlig aldri fortere. Jeg fikk gjennomført akkurat det jeg hadde lyst til. Det var gøy at jeg fikk muligheten til å gjennomføre plan A i finalen.

Overlegen

Maiken Caspersen gikk en av sine aller beste sprinter noen gang på hjemmebane i Lillehammer. Selv om hun kjenner løypa ut og inn og trener der mye, var det faktisk hennes første verdenscupseier i byen der hun bor.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg la en plan som gjorde at jeg fikk utnyttet styrken min, i stedet for å legge en plan som alle mener er best, og det er å ligge bak inn på oppløpet. Jeg gikk etter det jeg har mest selvtillit på, og det er å løpe fort i den bakken. Det er veldig gøy å lykkes med det, sa Falla.

Hun sier at hun hadde sykt lyst til å gjøre det bra, ikke minst etter at hun røk ut i prologen i Ruka sist helg og også i Drammen på tampen av forrige sesong.

– Det er ikke lenger noen selvfølge at man går videre fra en prolog. I stedet for å tenke på pallen hele dagen, så er jeg mer her og nå. Da setter man kanskje mer pris på ting. Det er noe annet enn når man faktisk sitter og ser på to sprintfinaler på TV.

Favoritt

Ikke minst var Falla fornøyd med at hun lyktes i en slik løype som i Lillehammer.

– Det er kult at jeg kan være med i løyper der hvor det er bratt oppover og bratt nedover, i løyper som jeg ikke har gjort det særlig bra på før. Når jeg får det til så bra som i dag og jeg får nok luke, så er det godt å ha det med seg, for det er mange steder der løypeprofilen er slik som her, inkludert i OL.

Landslagstrener Roar Hjelmeset mener at Falla sto bak dagens prestasjon.

– Dette var det sterkeste som ble levert på Birkebeineren stadion i dag, selv om du også tar med herreklassen. Det er stort for Maiken dette. Hun synes det stort å gå på hjemmebane, men hun har aldri vunnet her før. Det er opp mot noe av det beste hun har gjort. Det var et løp i Canmore for to år siden som var hakket hvassere, men det hun gjorde i den siste bakken var å sette dem på plass. I dag viser at hun er den beste sprinteren. Stina Nilsson vant i Ruka, men med avstanden ned til nummer to i dag, så reiser Maiken til Davos som favoritt. (NTB)

Verdenscup langrenn sprint klassisk lørdag:

Kvinner:

1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2) Krista Pärmäkoski, Finland, 3) Sadie Bjornsen, USA, 4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 5) Stina Nilsson, Sverige, 6) Jessica Diggins, USA, 7) Justyna Kowalczyk, Polen, 8) Heidi Weng, Norge, 9) Sophie Caldwell, USA, 10) Thea Krokan Murud, Norge.

Øvrige norske: 13) Kathrine Harsem, 15) Lotta Udnes Weng, 17) Mari Eide, 18) Marit Bjørgen, 20) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 27) Anna Svendsen.

Slått ut i prologen: 39) Ane Appelkvist Stenseth, 43) Tiril Udnes Weng, 50) Lovise Heimdal, 53) Silje Øyre Slind, 56) Amalie Håkonsen Ous.