Sport

Casper Ruuds veiskille

Casper Ruud har allerede brutt barrieren. Den store scenen er hans.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR

Da faren hans, Christian, skulle opp mot Boris Becker i OL i Barcelona i 1992 satt undertegnede ringside sammen med en gjeng reportere som håpet at kampen ble kort nok til at man rakk Jon Rønningens kamp om OL-gull i bryting samme kveld. Det holdt såvidt. For Christian Ruud holdt den tyske tennislegenden til fem sett før han måtte gi tapt.

Fredag møter sønnen Casper en enda større legende. Roger Federer er en av tidenes største idrettsmenn, uansett idrett. Kan vi håpe på fem sett igjen? Kampen glir inn som en av sportsårets tre store ved siden av Ada Hegerbergs tre mål i mesterligafinalen og Ole Gunnar Solskjær faste ansettelse som United-manager.Joda, ski-VM var moro det og.

Det blir selvfølgelig Casper Ruuds største kamp i karrieren og det blir norsk tennis største kamp siden det omtalte oppgjøret i Barcelona. For Casper Ruud er det et veiskille i karrieren. At han faktisk står ansikt til ansikt med Roger Federer, gjør at han bryter lydmuren her hjemme og kampen vl bli fulgt på alle plattformer.

Det er noe fascinerende å følge timeslange tenniskamper. Da han slo Matteo Berrettini 3-0 i sett onsdag, var enkelte av gamene opp mot ti minutter lange på den trege grusen i Paris. Casper Ruud hade en egen evne til å vinne de viktigste ballene. Feilene kom da de ikke ble avgjørende. Han viser en tålmodighet i spillet sitt som gjør at vi tar det for gitt at han klarer sitt mål om å slå farens norske rekordplassering som nummer 39 på verdensrankingen.

Tennis på dette nivået handler om fysisk og mental styrke. Roger Federer har vært profesjonell tennisspiller så lenge Casper Ruud har levd. Det var Federer Ruud så mest på på tv da han begynte å slå seg opp som unggutt.

Men fredag kan han bare senke skuldrene og fokusere på mulighetene. 37 år gamle Federer har hatt mest trøbbel med å vinne French Open, det har skjedd bare en gang (2009), mens han har snellet inn seire i de tre andre store Grand Slam-turneringene, Australian Open, Wimbledon og US Open. Han er mest sårbar på grus.

Det er tusenvis av norske ungdommer som har prøvd på det samme som Casper Ruud nå belønnes for. Alle sammen har erfart at å slå seg opp i verdenseliten i tennis er noe av det mest umulige man kan gi seg i kast med med norsk pass. Familien Ruud er det store unntaket. Det skal sterk økonomi og en enorm tålmodighet og stahet til.

Roger Federer vet mer om om Christian Ruud enn om Casper. Også det blir et veiskille i formiddag.

PS. Kampstart er etter planen klokka 13.00 fredag. Ruud-seier står til 6,00 i odds hos Norsk Tipping...

Mer fra: Sport