Sport

Casper Ruud vurderte å droppe OL. Så kom koronakrisen

Koronasituasjonen endrer regnestykket for Casper Ruud. Nå kan tennisprofilen drømme om edelt metall i Japan.

28. februar skrev NTB at 21-åringen fra Snarøya vurderte å droppe Tokyo-OL 2020, til tross for at rankingen hans ville gitt en plass i sommerlekene. En knapp måned senere ble det klart at OL utsettes til 2021, som følge av koronavirusets herjinger.

Naturlig mål

– Når OL nå er utsatt til neste år, er det naturlig å tenke at det blir et stort mål for Casper. I 2021 skal han være en enda bedre tennisspiller, og kanskje kan han til og med slåss om medaljer i lekene. Men vi lar fortsatt ting være åpent, sier trener og pappa Christian Ruud til Dagsavisen.

– Grunnen til at vi tok en vurdering på OL i år, var at vi først ville se om Casper kunne skaffe seg gode nok resultater på hardcourt-underlag. Han ville vise at han hadde noe å gjøre i et OL, legger faren til.

Trener hjemme

Ruud kom tilbake til Norge for tre uker siden, i påvente av å kunne reise til spanske Mallorca for å trene når trenings-hverdagen normaliserer seg. For tida trener han med kompisen Joachim Bjerke, som han eier en leilighet sammen med i Oslo. Og Christian Ruud forsikrer at sønnen ikke ligger på latsiden.

– Casper trener for fullt. Planen er å bli bedre på alt. Han virker motivert og sterk. Vi vet ikke når ting begynner igjen, men håpet er at turneringene kan starte opp i juli.

– Casper takler situasjonen på en god måte, og sparrer bra med mentaltrener Erik Bertrand Larssen i tillegg. Han har jo brukt ham en god del tidligere, og får enda mer tid med ham nå. Det er god bistand, fortsetter Christian Ruud.

Sønnen ligger foreløpig på 36.-plass på verdensrankingen. Dermed har han passert pappa Christians bestenotering fra 1995 (39.-plass).

Topp ti neste?

– Hva er så neste rankingmål?

– Det har vi ikke snakket så mye om. Men det er naturlig å tenke at muligheten for topp 20 kan være der innen et års tid. Han fikk en bra start på sesongen i år, og må fortsette i samme spor, sier Christian Ruud.

– Hva med topp ti?

– Det hadde vært fint om noen av de gamle ga seg snart, humrer han.

– Men Casper er en av de yngre som kommer opp. Han skal bli bedre på alt, kanskje først og fremst på serve og retur, sier Christian Ruud.

Les også: Nå er han tidenes høyest rankede nordmann i tennis

OL henger høyt

Tennisekspert og -kommentator Christer Francke tror 21-åringen kan slå fra seg i 2021-OL. Han påpeker at lekene henger høyt blant tenniseliten – bare de fire Grand Slam-turneringene er gjevere.

– Og for Casper er det muligens en fordel at OL ikke går før til neste år. Kanskje har noen av de aller beste da gitt seg med tennisen. Casper har vel også nevnt at han har et hårete mål i OL-sammenheng, at han ønsker å være en medaljekandidat i et OL, sier Francke til Dagsavisen.

Stjerner som Roger Federer og Rafael Nadal fyller henholdsvis 40 og 35 år i 2021.

– Det er absolutt en god mulighet for at Casper spiller i OL 2021. Samtidig har det nok litt med både ranking og form å gjøre når det nærmer seg, sier tennis-eksperten. Spillernes ranking har nemlig mye å si for veien fram til en eventuell OL-finale. Jo bedre ranking, jo mer fordelaktig motstand – på papiret.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Klatrer videre?

Francke mener det er mulig for Ruud å fortsette klatringen på verdensrankingen. En plassering blant de ti beste er slett ikke umulig.

– Han har slått flere av de toppspillerne som er på hans alder. Det er ingen grunn til at han ikke skal kunne komme opp der. Og nå som han er topp 50 på rankingen, er dét et veldig bra springbrett videre. Da kommer han automatisk med i de store turneringene. Men for å klare topp ti, må han prestere enda bedre i de prestisjetunge Grand Slam-turneringene, påpeker Francke.

Mer fra Dagsavisen