Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires

Casper Ruud ble søndag første nordmann som har vunnet en ATP-turnering i tennis. Han feide portugiseren Pedro Sousa av grusen i Buenos Aires.

Innsatsen på rødgrusen i Argentinas hovedstad fører også Ruud til den høyeste plassering en nordmann har hatt på ATP-rankingen, trolig 34.-plass. Allerede da han vant semifinalen lørdag var det klart at han ville forbedre faren Christians rekordnotering som var 39.-plass i 1995.

Finalen ble nesten et antiklimaks etter Ruuds knallsterke vending i semifinalen lørdag. Sousa hadde en stor bandasje på venstre legg, dro på beinet allerede tidlig i kampen og viste aldri tegn til å kunne skape trøbbel for finalefavoritten. Ruud gjorde kort prosess på vei mot seier 6-1, 6-4.

Mens Ruud i semifinalen mot Juan Ignacio Londero fikk sin første bruddball da motstanderen servet for kampen på 6-4, 5-4, brøt nordmannen ved første anledning søndag. Sousa ledet riktig nok 40-0 i sitt første servegame, men så vant Ruud fire poeng på rad. Sousa avverget den bruddballen, men Ruud skaffet seg en ny med en flott forehandvinner og gikk opp i 2-0.

Hett på tribunen

Han brøt igjen i sjette game og ville ha vunnet det første settet på under en halvtime om det ikke igjen hadde blitt en stopp i spillet fordi en tilskuer fikk et illebefinnende i varmen. Ruud skaffet seg mange venner da det samme skjedde lørdag, og han gikk i kjølebagen og hentet vannflasker til tilskueren.

Denne gang ble det en pause akkurat da Ruud hadde skaffet seg tre settballer, men etter fem minutters stopp i spillet innkasserte han settet med 6-1.

I neste sett brøt Ruud umiddelbart og ledet 2-0, men Sousa bet seg fast og holdt serven de fire neste gangene. På 5-4 servet nordmannen hjem kampen. Han trengte to matchballer, men på den andre slo Sousa ut, og Ruud kunne løfte armene i triumf. Finalen varte en time og 11 minutter.

Heldig taper

Pedro Sousa er ti år eldre enn Ruud og var med 145.-plass på ATP-rankingen akkurat 100 plasser bak den 21-årige nordmannen. Mens Ruud var 8.-seedet i ATP 250-turneringen, ble Sousa egentlig slått ut i kvalifiseringen. Et forfall i hovedtablået ga ham en ny sjanse som «lucky loser», og den grep han ved å ta seg helt til finale.

Selv om Sousa ikke var den mest fryktinngytende finalemotstander, var det all grunn til å ta ham på fullt alvor. Portugiseren slo nemlig Ruud sist de møttes, i finalen i en challengerturnering i Portugal.

For Ruud ble en barriere brutt da han vant søndagens finale. Etter seieren i en challengerturnering i 2016 hadde han nemlig tapt fire finaler på rad på ulikt nivå.

På vei til tittelen i Buenos Aires slo Ruud spanske Pablo Andujar og Roberto Carballes-Baena samt serbiske Dusan Lajovic, alle i strake sett, før thrilleren mot argentinske Londero i semifinalen.