Caro ordnet VM-avansement for Norge - måtte ut med skade

(Sør-Korea - Norge 1-2). Caroline Graham Hansen scoret på en straffe og skaffet en annen da Norge slo Sør-Korea 2-1 og gikk videre i VM. Men skaden hennes kan koste laget dyrt.

Bilde 1 av 3

Av Sjur Natvig

REIMS: Med sitt første mål i et VM eller EM ga hun Norge ledelsen etter bare fire minutter, men de norske spillerne slet med ærekjære sørkoreanere og var langt fra vanlig nivå. Flyttet opp som spiss igjen brukte «Caro» bare noen minutter av 2. omgang på å skaffe straffesparket som punkterte kampen, men Kang Chae-rims takling på ankelen hennes forårsaket et stygt overtråkk.

Isabell Herlovsen skjøt straffesparket i mål til sitt 61. landslagsmål og feiret med reservene. Samtidig sto Graham Hansen med store smerter ved sidelinjen og forsøkte forgjeves å teste om hun kunne løpe. Legen signaliserte bytte.

Norges sjanse til å hevde seg videre i mesterskapet vil være betydelig svekket om hun ikke kan være med i lørdagens åttedelsfinale i Nice eller eventuelt videre.

- Caro er en viktig spiller for laget, en som kan gjøre mye på egen hånd. Så det er selvfølgelig kjedelig om hun skulle være ute. Men vi får se, jeg tror hun blir klar til neste kamp, sa Herlovsen til TV 2 like etter kampen.

Slitekamp

Etter det tidlige ledermålet leverte Norge en skuffende prestasjon og var nest best i det meste mot et sørkoreansk lag som 12 minutter før slutt fikk sitt første og eneste mål i et VM som for deres del endte uten poeng. Det fortjente asiatene.

Lee Geum-mins hælspark mellom beina på Ingrid Moe Wold nådde Yeo Min-ji, som ble holdt av Maren Mjelde og ville fått straffe om hun ikke hadde scoret likevel.

- Det ble tøft i dag, en slitekamp. Men det viktigste er at vi vinner og er videre til åttedelsfinalen. Igjen jobber vi utrolig hardt for hverandre, sa Herlovsen.

Allerede før avspark talte alt for norsk avansement. Med en forventet fransk seier over Nigeria kunne Norge tape med tre mål og likevel bli gruppetoer, og kanskje spilte situasjonen de norske et puss.

Revet ned

Sørkoreanerne var veldig oppmerksomme på Norges dødballstyrke, og da Guro Reiten etter to minutter slo et godt hjørnespark fra høyre tok kaptein Cho So-hyun livtak på Maria Thorisdottir, som gikk i bakken inne foran mål.

Dommeren trengte ikke VAR-hjelp for å dømme straffe, og etter i nesten to minutter å ha formanet keeper og spillerne utenfor feltet om ikke å tråkke for tidlig over streken lot hun Graham Hansen ta fart og skyte 1-0 i hjørnet.

Med ledelse etter fem minutter virket det som de norske trodde jobben var gjort. Et norsk lag som hadde virket påskrudd i 90 minutter i de to første kampene var det plutselig ikke. Slurv og tafatt norsk spill ga de pasningssikre sørkoreanerne sjansen til å gripe initiativet, og de begynte å sette det norske forsvaret og keeper Ingrid Hjelmseth på stadig vanskeligere prøver.

De norske slet med å finne på-knappen igjen og var en skygge av laget som imponerte i de to første kampene i mesterskapet. Heldigvis var Sør-Koreas avslutninger sjelden særlig hvasse, og Hjelmseth hadde stort sett kontroll på alt som kom.

Skummelt

Farligst var det etter 20 minutter da Maren Mjeldes stuss ved nærmeste stolpe satte Hjelmseth ut av spill, og Lee Geum-min så vidt kom for sent til å nå ballen på motsatt stolpe.

Skummelt på en annen måte var det da kaptein Mjelde ti minutter før pause gikk ned for telling da Hjelmseth bokset i feltet og traff både henne og ballen. Mjelde kom seg på beina og kunne spille videre.

Norge glimtet til rett før pause da Herlovsens stuss sendte Lisa-Marie Utland fram i feltet til en situasjon som luktet litt av ny straffe, men alt i alt var de norske heldige som gikk til pause med ledelse.

Utland ble byttet ut med Karina Sævik ved pause, og Norge gikk tilbake til oppstillingen fra forrige kamp mot Frankrike. I sin spissrolle stormet Graham Hansen inn i feltet før Kang satte inn taklingen som ga Norge 2-0, men som også kan koste de norske dyrt.

Frida Maanum kom inn på kant, Sævik ble flyttet opp som spiss og Norge dro i land seieren som med et nigeriansk vinnermål mot Frankrike kunne satt de norske i posisjon til å bli gruppevinner. I stedet avgjorde Frankrike etter at Arna-Bjørnar-spiller Ngozi Ebere laget straffe og ble utvist.

Sævik misset sjansen til å gjøre 3-0 for nesten åpent mål da gruppeseieren fortsatt var i spill, men det er greit at Norge skal til Nice. Det store spørsmålet er om Caroline Graham Hansen kan spille der.

VM-sluttspillet fotball kvinner i Frankrike tirsdag, gruppe A i Reims:

Sør-Korea – Norge 1-2 (0-1)

Stade Auguste-Delaune: 13.034 tilskuere

Mål: 0-1 Caroline Graham Hansen (str. 4), 0-2 Isabell Herlovsen (str. 51), 1-2 Yeo Min-ji (78).

Dommer: Marie-Soleil Beaudoin, Canada.

Gult kort: Cho So-hyun (4), Yeo Min-ji (85), Sør-Korea.

Norge (4-4-2): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Kristine Minde – Caroline Graham Hansen (Frida Maanum fra 54.), Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Isabell Herlovsen (Elise Thorsnes fra 69.), Lisa-Marie Utland (Karina Sævik fra 46.).

Ubenyttede reserver: Cecilie Fiskerstrand, Oda Bogstad – Stine Hovland, Synne Skinnes Hansen, Therese Sessy Åsland, Amalie Eikeland, Cecilie Redisch Kvamme, Emilie Nautnes.

Sør-Korea (4-4-2): Kim Min-jeong – Jang Sel-gi, Shin Dam-yeong, Kim Do-yeon, Lee Eun-mi (Jeong Yeong-a fra 79.) – Lee Geum-min, Cho So-hyun, Kang Chae-rim (Lee Min-a fra 66.), Moon Mi-ra (Kang Yu-mi fra 82.) – Ji So-yun, Yeo Min-ji.

Øvrig kamp i gruppen: Frankrike - Nigeria 1-0.