Sport

Carlsen sikret historisk seier i storturnering etter omspill

Magnus Carlsen ble søndag førstemann til å vinne Wijk aan Zee-turneringen i sjakk seks ganger. Det greide han ved å slå Anish Giri etter et overlegent omspill.

Carlsen og Giri delte ledelsen etter lørdagens partier med 8,5 poeng. I søndagens siste runde møtte Carlsen sin tidligere VM-motstander Sergej Karjakin, og partiet mot russeren endte i remis. Hjemmehåpet Giri fikk også samme resultat mot den kinesiske 18-åringen Wei Yi.

Dermed var det duket for omspill for duoen over to lynsjakk-partier. Omspillet mellom Carlsen og Giri ble gjennomført etter at alle partiene i den siste runden var ferdig, og den norske verdenseneren fikk første parti med hvite brikker.

Overlegen

Carlsen fikk tidlig en fordel og ga seg ikke før Giri kastet inn håndkleet.

I det andre partiet spilte Giri med hvite brikker. Nederlenderen prøvde å presse Carlsen til å gjøre feil, men nordmannen gikk til motangrep og tvang fram remis.

Det var Carlsens sjette sammenlagtseier i den nederlandske turneringen. Ingen har klart det tidligere. Før årets utgave var han mestvinnende sammen med indiske Vishy Anand.

Tari med remis

Etter remis i toppkampen mot Shakhryar Mamedyarov fredag dro Carlsen fram en seier mot Maksim Matlakov dagen derpå.

Det var hans fjerde seier på de siste seks partiene før søndagens avsluttende runde. Den sterke sluttspurten la grunnlaget for turneringsseieren.

Aryan Tari spilte remis mot Erwin L'Ami i siste runde. Den norske unggutten endte opp med seks av 13 mulige poeng i Challenger-delen av Wijk aan Zee-turneringen.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen