Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk for tredje gang i karrieren.

Carlsen på krigsstien tok VM-gull: – Føles utrolig bra

Magnus Carlsen lå dårlig an før avslutningsdagen, men åtte seirer og to remis på 10 partier gjorde han likevel til verdensmester i lynsjakk for tredje gang i karrieren.

 

Gullet var i boks etter nest siste runde i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Carlsen slo ukrainske Anton Korobov med hvite brikker, mens utfordrer Sergej Karjakin tapte sitt parti mot Levon Aronian.

Dermed var Carlsen oppe i 15,5 poeng mot Karjakins 13,5 med kun én runde igjen. Til slutt vant han med 1,5 poengs margin. I siste parti nøyde Carlsen seg med remis mot Aronian.

– Det er veldig bra. Jeg er litt sliten, og har brukt mye energi i dag, men det føles utrolig bra, sa Carlsen til NRK.

– Jeg fikk en mye bedre start i dag. Det hjalp. Flyten gjorde det lettere å spille enn det gjorde i går, hvor det hakket mer, la han til.

Sterk rekke

27-åringen vant lynsjakk-VM også i 2009 og 2014. I fjor måtte han nøye seg med sølvet etter å ha endt à poeng med Karjakin. Lørdag fikk Carlsen sin revansj.

– Det betyr enormt mye. Nå mislyktes jeg med det i fjor. Før i dag hadde jeg ikke tenkt så mye på å vinne. Jeg hadde vært fornøyd med å komme blant de tre beste. Da det begynte så bra, var det bare å kjøre på videre. Nå kan jeg begynne nyåret med en veldig god følelse, sa Carlsen.

Karjakin ledet mesterskapet etter fredagens partier, men russeren ble jekket ned etter Carlsens fenomenale lørdagsrekke. Han vant åtte av lørdagens 10 partier. De to andre, blant annet det siste, endte med remis. Den seiersformen klarte ikke Karjakin å holde tritt med.

Russeren spilte mye remis på avslutningsdagen, og han måtte se gullet definitivt glippe da han røk i nest siste parti mot Aronian. Carlsen fikk et psykologisk overtak på Karjakin da han slo rivalen da de møttes til dagens fjerde parti.

Nybarbert og ny giv

Før lørdagens partier lå Carlsen på 20.-plass og var to poeng bak Karjakin. Han var ærlig på at spillet hans ikke var bra. Sjakkeneren tok skjegget før avslutningsdagen, og med ny giv var han tydelig på offensiven.

Carlsen gikk altså ubeseiret gjennom samtlige av lørdagens ti partier. Karjakin tok sølvet med sine 14,5 poeng, mens nybakt hurtigsjakkmester Viswanathan Anand sikret bronsen med samme poengsum.

Gullet er en solid opptur for Carlsen etter et år der han ikke har vist seg fram på sitt aller beste. I hurtigsjakk-VM glapp gullet i siste parti, og han ble bare nummer fem.

Carlsen har også vunnet tre VM-gull i klassisk sjakk. Der har han vært regjerende mester siden 2013.

Johan-Sebastian Christiansen endte på 117. plass. 19-åringen imponerte med flere sterke resultater fredag, men fikk det langt tøffere på VMs siste dag. Da tok han bare 1,5 poeng. (NTB)

Les også: Carlsen avsluttet med seier

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!