Sport

Carlsen ned fra hurtigsjakktoppen etter ustabilt spill i St. Louis

Magnus Carlsen er nummer fem etter hurtigsjakkdelen av storturneringen i sjakk i USA. Maxime Vachier-Lagrave leder og overtok toppen på verdensrankingen.

Magnus Carlsen spilte langt fra sin beste hurtigsjakk i storturneringen i St. Louis, etter at han før turneringen ikke hadde tapt ett eneste parti i hurtigsjakk så langt i år. Han er nå skjøvet ned fra FIDEs verdensranking i hurtigsjakk for første gang siden 2015, melder mattogpatt.

28-åringen tapte tre av sine første seks partier i turneringen, og mandag møtte han nettopp hovedutfordrer på hurtigsjakkrankingen, franske Vachier-Lagrave, i første parti. Franskmannen hadde da fire seirer på rad i turneringen, men oppgjøret mot Carlsen skulle vise seg å bli tøft for ham.

Carlsen avgjorde på 34 trekk i det som trolig ble en liten trøst, når han mistet topplassering på rankingen og det gikk dårlig i turneringen.

Avsluttet svakt

I mandagens andre parti kom Carlsen i trøbbel mot Sergej Karjakin, en spiller han lenge har hatt et bra tak på i hurtigsjakk. Datamaskinen som vurderer partiene, viste hele veien fordel til Karjakin, og etter 53 trekk var det over.

Med seieren tok russeren seg også forbi Carlsen i turneringssammendraget.

Til sist mandag møtte han Sjakhrijar Mamedjarov, et oppgjør som endte med remis etter 56 trekk.

Lynsjakk neste

Magnus Carlsen sitter igjen med åtte poeng av 16 mulige etter ni hurtigsjakkpartier i St. Louis.

Armeneren Levon Aronian leder turneringen sammen med Vachier-Lagrave. Begge har 13 poeng.

Tirsdag og onsdag skal det spilles 18 lynsjakkrunder, der det gis ett poeng for seier. Seier i hurtigsjakk ga to poeng.

Mer fra Dagsavisen