Carlsen må ut i VM-omspill etter nok en remis

For første gang i VM-historien endte alle partiene med remis. Onsdag må Magnus Carlsen og Fabiano Caruana avgjøre det hele med hurtig- og lynsjakk

Mandagens parti var over etter bare 31 trekk. Selv om Carlsen hadde en fordel, så valgte han å tilby remis.

– Det ble ikke så veldig langt parti. Det ble egentlig et fint parti for meg. Jeg så ikke noen mulighet for å spille på vinst uten ta en risiko, sier Carlsen til NRK.

– Jeg ble litt overrasket. Jeg forventet ikke remis akkurat på det tidspunktet, sa Caruana til NRK.

Det var Caruana som hadde fordelen av hvite brikker i det 12. og siste partiet i London. Amerikaneren hadde presset Carlsen med hvit i de foregående partiene, og gikk for seier igjen.

Les også: Slik spilles omspillet: https://www.dagsavisen.no/sport/slik-avgjores-omspillet-i-sjakkduellen-1.1239981

Men det var Carlsen som imponerte ekspertene i åpningen. Han kjørte siciliansk forsvar, men spritet det opp med et hestetrekk som ikke var gjort før. Det førte til at Caruana måtte en tur i tenkeboksen.

Tilbød remis

Før det var gått 15 trekk tilbød Carlsen remis etter trekkgjentakelse, men Caruana ville ikke være med på det.

Ekspertene likte Carlsens stilling i midtspillet, og etter hvert holdt han oppe presset, samtidig som Caruana brukte lang tid på å tenke.

Likevel klarte ikke Carlsen å benytte seg av fordelen han opparbeidet seg.

I omspillet er Carlsen favoritt, er ekspertene enige om. Carlsen har vunnet ni av ni omspill han har vært i siden 2007. Dessuten ble han også verdensmester for tredje gang i lynsjakk i 2017.

– Når det kommer til sjakk er Magnus favoritt uansett hva, har Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, uttalt til NTB. Han er VG-ekspert under VM.

Remis-rekord

Underveis i VM har duoen satt rekord i antall remiser. Ekspertene mener det aldri har vært jevnere mellom regjerende verdensmester og utfordrer.

– Det har aldri vært jevnere enn dette i et VM, og det er også helt jevnt mellom dem på rankingen. Det er det vi ser resultatet av, har NRK-ekspert Torstein Bae sagt til NTB.

Carlsen kom til London som regjerende mester. Nordmannen har vært verdensmester de fem siste årene. Han slo Vishy Anand i 2013 og 2014, mens Sergej Karjakin ble slått etter omspill i 2016.

Kampen i London er Caruanas første VM i klassisk sjakk.

(NTB)