Magnus Carlsen er i gang i hurtigsjakk-VM. Her fra møtet med Sergej Karjakin (bakfra) fra Russland til tolvte parti i kampen om VM-tittelen i langsjakk.

Carlsen avsluttet med seier

Magnus Carlsen avsluttet dag 1 av VM i hurtigsjakk med seier mot Ernesto Inarkiev fra Russland. Nordmannen står med 3,5 poeng etter fem partier.

Sport

 

Med to strake seirer fikk Carlsen en tøff utfordring mot Ernesto Inarkiev i det siste partiet på åpningsdagen av VM i Qatar.

Carlsen spilte med hvite brikker og fikk raskt en fordel mot den sterke russeren.

Inarkiev fikk etter hvert lite å jobbe med på klokka, og verdensmesteren fikk seieren da russeren var tom for tid.

– Det ser veldig mye lysere ut nå enn det gjorde i starten, sa Carlsen til NRK etter det femte partiet.

– Skuldrene er mer senket første dagen, for det blir ikke avgjort da, la han til.

Carlsen kom på bakbeina i starten av det fjerde partiet mot argentinske Diego Flores.

Etter hvert fikk imidlertid Flores tidsproblemer, og da tok nordmannen over.

Les også:  Aldri matt av sjakk

Seier

Med svarte brikker brøt til slutt Carlsen gjennom Flores sitt forsvar, slik at nordmannen tok sin annen strake seier.

Carlsen hadde press på seg før det tredje partiet mot chileneren Henriquez Villagra Cristobal. Han måtte vinne for å fortsatt være med i kampen om verdensmestertittelen.

Nordmannen fikk fort en fordelaktig stilling mot sin svakere rangerte motstander, og angrep til slutt chileneren i senk.

Carlsen tok dermed sin første seier under årets VM i hurtigsjakk i det tredje partiet, og senere på dagen fikk han altså en ny opptur.

– Det var gøy å spille nå. Det ble etter hvert et fint parti. Han hadde mange dårlige brikker, så da ble det til slutt lett for meg, sa Carlsen til NRK etter det tredje partiet.

Tapte

26-åringen spilte mot Levan Pantsulaia i andre runde etter en remis i det første partiet, og kom greit ut av åpningen med svarte brikker.

Verdenseneren havnet imidlertid under press fra georgieren, og det var Pantsulaia som til slutt jaktet seier.

Carlsen klarte å redde remis i førsterunden, men klarte det ikke i parti to. Han gikk dermed på et sensasjonelt tap mot Georgias tredje beste spiller.

– Det er 13 runder igjen. Det er det positive. Jeg spiller ikke i nærheten av godt nok, men han holdt hodet kaldt i større grad enn meg. Det er ikke noe som fungerer så langt. Jeg mangler godfølelsen, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Den regjerende verdensmesteren i hurtigsjakk møtte Shekhar Ganguly i åpningsrunden. Carlsen spilte med hvite brikker og kastet alle brikkene i angrep fra start.

– Han går for å feie Ganguly av brettet etter bare 15-20 trekk. Han går for knockout, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Les også: Sjakk som idrett?

Flere nordmenn

Men 26-åringen måtte etter hvert gi opp angrepsplanene etter noen svake trekk og godt forsvarsspill av inderen.

Ganguly fikk etter hvert overtaket og lå an til soleklar seier, men Carlsen kjempet seg til remis i åpningspartiet.

– Det er et typisk første parti. Jeg sto ganske godt, men så kom det helt ut av kontroll, sa nordmannen til NRK etter partiet.

Ved siden av Carlsen er også Simen Agdestein, Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen med i Doha. Tari har 2 poeng etter fire partier, Agdestein har 1,5 mens Christiansen har 1 poeng. (NTB)