Sport

Bytter fotballkrets etter voldsepisoder

Har Oslo-fotballen et voldsproblem? Ja, mener fotballgruppa i Driv idrettslag, som ville over i en annen fotballkrets.

Driv Idrettslag har valgt å bryte med NFF Oslo (tidligere Oslo Fotballkrets). Klubben peker på vold og trusler som et økende problem i oslofotballen, men mener kretsen ikke vil gjøre det som kreves for å løse det. TV 2 omtalte saken først.

– I oktober besluttet et enstemmig styre at vi skulle melde oss ut av NFF Oslo og inn i NFF Østfold, sier Mads Randem, leder av fotballgruppa i Driv, til Dagsavisen.

Les også: Starts sportssjef utsatt for grov vold i Oslo

Trusler og sjikane

Klubben holder til i Ytre Enebakk.

– Hovedårsaken til dette er utviklingen i oslofotballen, spesielt de siste tre-fire årene, som vi mener NFF Oslo ikke tar på alvor. Det går på trusler og sjikane. Også fysisk vold har forekommet, legger Randem til.

Han sier problemet hovedsakelig er i herre- og guttefotballen. Det har vært hendelser helt ned i 12-13-årsalderen.

– Men NFF Oslo har så langt valgt å se på det som enkelthendelser, heller enn et generelt problem. De viser til at prosentandelen av tilfeller er svært lav, men vi mener det blir helt feil å kun se på prosentandel. Man må heller se på det konkrete antallet hendelser av vold og trusler, og dét har etter hvert blitt ganske mange. I tillegg er jeg sikker på at er store mørketall. Det er nok mange hendelser som ikke meldes inn, sier Randem.

Les også: Frykter for sikkerheten etter flaskekasting 

VIF-kamp ble stoppet

Han understreker at det i det store bildet er et fåtall personer som ødelegger for mange, men mener det er viktig at vold og trusler ikke avfeies som enkelthendelser.

Driv-lederen sier bekymringen er økende hos stadig flere klubber i oslofotballen, og peker på at Idrettsforeningen Ready tok opp vold i fotballen som en egen sak på fotballtinget i mars i fjor. Nå håper han NFF Oslo kan ta grep.

– Vi mener det må jobbes i to ender: For det første er det er viktig at kraftige sanksjoner innføres mot de lag og enkeltutøvere som er ansvarlig for vold og trusler. Poengtrekk er for eksempel en for svak sanksjon, mener vi. Samtidig er man nødt til å satse mer på forebyggende tiltak, sier Randem.

Før påske ble en juniorkamp mellom Vålerenga og Sterling stoppet av dommeren på grunn av trusler.

NFF Oslo mener de tar situasjonen med stort alvor. Leder i kretsen, Tore Jarl Bråteng, skriver til Dagsavisen:

– Det er ingen motsetning mellom å ta den enkelte sak på største alvor, samtidig som vi påpeker det faktum at «99 prosent» av kampene blir gjennomført i tråd med våre Fair play-verdier. Oslo-fotballen har mye å være stolt av, men vi er smertelig klar over at vi har hatt og har saker som er svært alvorlige og strider med alt det fotballen skal være. Vi må sammen med klubbene lykkes bedre i det forebyggende arbeidet.  Alle saker i kretsen behandles etter retningslinjer for utmåling av sanksjon og straff ved brudd på NFFs regelverk

– Hva gjør NFF Oslo konkret med tilfeller av vold og trusler?

– Foruten å behandle enkeltsaker som inkluderer spillere og andre med roller rundt lagene, jobber vi målrettet med klubbutvikling og Fair play for å sikre trygge rammer rundt kampene. Det forebyggende arbeidet er og forblir viktigst, og vi erkjenner at det er behov for økt innsats i dette arbeidet, særlig inn mot enkeltklubber som har utfordringer, svarer han.

– Verken lagene som har arrangøransvar ved kampene eller kretsen kan klare dette alene, og vi er avhengige av et godt samarbeid mellom krets, klubbene, skoler og bydel.  Saker som omhandler publikum eller andre person som ikke er en del av lag og klubbene kobler vi i dialog med klubbene inn politiet.

– Hvor stort anser dere problemet for å være, og hvilke tiltak står eventuelt på planen?

– Selv om antall tilfeller kan fremstå lavt sett opp mot at det spilles over 30.000 kamper i kretsen hver sesong, anser vi slike hendelser som svært alvorlige. Hvert enkelt tilfelle er ett for mye.

Les også: Politianmelder VIF-Klanen for «Redd ulven, skyt bønda»-trøye

Åtte saker i fjor

Leder av barnefotballen i Vålerenga, Stefan Danielsson, har om lag 20 lag fra G14 og oppover for begge kjønn å administrere.

– 99,9 prosent av kampene går fint, men vi må slå hardt ned på enkelthendelsene, sier Danielsson til Dagsavisen.

Han venter nå på svar fra kretsen om hva som skjer med den avbrutte kampen.

Kretsen kan ilegge spillere/ledere inntil seks kampers karantene, alternativt maks 3 måneder. Dersom kretsen mener at det bør anvendes strengere reaksjoner skal saken oversendes doms- og sanksjonsutvalget. Kretsen sendte i 2018 åtte saker til sanksjonsutvalget, opplyser Bråteng.

Les også: Derfor hater VIF og LSK hverandre (+)

Må ses på som et mønster

Driv, som «meldte overgang» fra Østfold til Oslo på midten av 1990-tallet av geografiske årsaker, ser ikke for seg en retur til NFF Oslo – uavhengig av om NFF Oslo tar grepene Driv ønsker.

– Man må tørre å se at dette er et mønster. Oslofotballen kan ikke ha det slik at politiressurser må tas i bruk for å ordne opp i hendelser på fotballbanen, sier Randem.

Kretsen kontakter de klubber som har vært involvert i episoder i sesongstarten og ber om møter for å konkretisere tiltakene sammen med klubbene, opplyser Bråteng.

Mer fra Dagsavisen