Her sitter den føste pucken i nettet bak Norges keeper, Lars Volden i VM-premieren fredag kveld. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Brutal start for Norge

(Russland - Norge 6-2). Norge ble stående og se på da Russland var første motstander i ishockey-VM. Men Norge hevet seg og Patrick Thoresen scoret to mål.

Av Jørgen Tjærnås

Måltyven Patrick Thoresen puttet to, men mot raske motspillere og tidligere lagkamerater ble Norge og Thoresen for små. VM-åpningen fredag endte med 2-6-tap for Russland i elite-VM ishockey fredag kveld.

Ikke mindre enn fire av Thoresens lagkamerater i SKA St. Petersburg tegnet seg på scoringslisten.

– Jeg vet at de er dritgode, og det visste også resten av laget. At de var såpass dominerende var ingen overraskelse. Vi gjorde bare ikke en god nok jobb til å stoppe dem. De fikk spille litt vel mye på egne premisser, sa tomålsscorer Thoresen til NTB.

Lars Volden fra SHL-klare Rögle fikk sjansen i det norske buret, og han fikk tidlig mer enn nok å henge fingrene.

Russlands 1-0-scoring kom drøye minuttet etter at NHL-aktuelle Andreas Martinsen pådro seg Norges første utvisning etter 1.40 minutter spill. Martinsen rakk bare så vidt inn på isen igjen før det sto 2-0 til russerne.

Stort tempo

Alt russerne foretok seg gjorde de dobbelt så fort som Norge. Tempoforskjellen var påfallende, og strengt tatt var det heller ikke overraskende for et lag som hadde flust av NHL-spillere og som også har noen flere på lur til de kommende kampene.

Russland er regjerende verdensmestere og viste tidvis hvorfor mot Norge.

– Vi kom absolutt ikke ut der vi ville. Vi skulle holde russerne i sjakk så lenge som mulig, men det så vi alle at det skjedde ikke. Det var både 2-0 og 3-0 etter en tre-fire minutter. Da blir kampen i deres kampbilde. De får mer selvtillit, og de føler seg raskere og mer tekniske. Etter kalddusjen i 1. periode synes jeg at vi kommer oss opp på et litt bedre nivå i de to neste og vi skaper litt mer, men likevel så har Russland ganske god kontroll, mente Thoresen.

Advarte

1-0-scoringen kom ved Patrick Thoresens tidligere SKA St. Petersburg-kollega Vadim Sjipatsjov. Stjernespilleren Ilja Kovaltsjuk, også han fra SKA St. Petersburg, assisterte på både 1-0 og 2-0. Det andre målet sto Artjom Anisimov fra Columbus Blue Jackets bak.

Russerne laget to til før perioden var over.

4-0 sto Viktor Tikhonov bak. Han tilhører også SKA St. Petersburg. Det var slett ikke tilfeldig at SKA St. Petersburg vant KHL-sluttspillet i Russland for bare få dager siden.

To raske

Norge kom langt fra dukknakket inn til 2. periode. Bare 25 sekunder var spilt da Mathis Olimb satte opp Patrick Thoresen, som scoret sitt første mål i turneringen. Seks minutter senere serverte Olimb samme mann på ny, og Thoresen fikk i vei et skudd som gikk via Russlands keeper Sergej Bobrovskij og i mål.

– Det er utrolige fine pass fra Mathis på begge, og så hadde jeg litt flyt på begge målene. Jeg treffer skøyta til backen på begge, men man må skyte for å treffe mål, sa Thoresen.

Norges opptur varte ikke lenge. Først scoret SKAs Maxim Tsjudinov og deretter ble det 6-2 etter at SKAs Artemi Panarin bidro med sitt.

Det ble også sluttstillingen etter en målløs 3. periode.

Lørdag skal Norge opp mot USA. De VM-åpnet med å slå Finland med sterke 5-1 tidligere fredag kveld. (©NTB)

KAMPFAKTA

OSTRAVA:  VM ishockey menn elite fredag, gruppespillet (gruppe B):

Russland – Norge 6-2 (4-0, 2-2, 0-0)

6314 tilskuere.

1. periode: 1-0 (2.51) Vadim Sjipatsjov (Ilja Kovaltsjuk, Jevgenij Dadonov), 2-0 (3.10) Artyom Anisimov (Kovaltsjuk), 3-0 (15.14) Danis Zapirov (Sergej Mozyakin, Viktor Tikhonov), 4-0 (16.53) Tikhonov (Jevgenij Medvedjev, Zaripov). Skudd: 15-1.

2. periode: 4-1 (20.25) Patrick Thoresen (Mathis Olimb, Jonas Holøs), 4-2 (26.50) Thoresen (Olimb, Morten Ask), 5-2 (29.08) Maxim Tsjudinov (Mozyakin, Zaripov), 34.10 Artemi Panarin (Sjipatsjov, Jevgenij Birjukov). Skudd: 12-5.

3. periode: Skudd: 9-13, totalt: 36-19.

Dommere: Timothy Mayer, USA, Jyri Ronn, Finland. Utvisninger: Russland 4 x 2, Norge 5 x 2 min.

Norge:

Målvakt: Lars Volden (Lars Haugen).

1. rekke: Jonas Holøs, Alexander Bonsaksen, Mathis Olimb, Anders Bastiansen, Patrick Thoresen.

2. rekke: Mats Trygg, Ole-Kristian Tollefsen, Andreas Martinsen, Ken André Olimb, Mats Rosseli Olsen.

3. rekke: Daniel Sørvik, Henrik Ødegaard, Kristian Forsberg, Morten Ask, Martin Røyrmark.

4. rekke: Jonas Djupvik Løvlie, Mattias Nørstebø, Robin Dahlstrøm, Andreas Stene, Niklas Roest.