Fotball

Britenes lange vei tilbake

Fotballen er så stor at den må tjuvstarte OL. Kveldens avspark på Old Trafford blir en milepæl i britisk fotball. Det sier ikke lite.

LONDON (Dagsavisen): Mens køene korker seg og nervepresset øker i London foran morgendagens åpningsseremoni, vender britene blikket mot Manchester. For arrangere fotballkamper kan de.

Og for første gang i sin lange karriere skal Uniteds Ryan Giggs lede et lag i sluttspill, attpå til på sin egen hjemmebane.

- Ja, det er stort for meg. Jeg har aldri fått sjansen i noe sluttspill før, og dette blir vel eneste gang. Vi har et ungt lag som ikke er favoritter, men som kan skape veldig mye moro, sier Giggs, med 12 Premier League-titler i United-trøya.

Vanskelig historie

Fotball for menn og OL har vært en merkverdig historie fordi den klassiske fotballen ikke har passet inn i det olympiske bildet. Og for IOC har det vært et stort problem at verdens mest populære idrett har fått et B-stempel. Slik vil det fortsatt være. Men årets turnering skiller seg ut på mange måter:

* * Storbritannia er tilbake.

* * Kampene spilles på noen av verdens mest tradisjonstunge fotball-arenaer.

* * Spania vil gjøre et historisk hattrick ved å vinne EM, VM og OL.

* * Brasil satser stort på sitt første OL-gull med stjerneskuddet Neymar som midtpunkt.

Bare for amatører

Grunnen til problemene er at fotballen tidlig ble så stor at den ikke kunne tilpasses OL. Inntil 1984 var OL for «amatører». Da den regelen ble opphevet, ble den erstattet med at spillere som hadde deltatt i VM-sluttspill, ikke kunne spille OL. Da den ble opphevet, ble det innført aldersgrense på 23 år. Da det også ble for sært, ble det åpnet for tre spillere uansett alder.

Derfor er blant andre Ryan Giggs på banen i dag.

- Fotballen lever sitt eget liv, men den er viktig for OL-historien. Den er full av dramatikk. Og Storbritannia har en stolt historie, sier OL-sjef Sebastian Coe, som er glad fotballen kan starte OL. Det vil i hvert fall gå på skinner.

Vant de første

Ytterligere problemer er skapt ved at den internasjonale olympiske komité (IOC) ser på Storbritannia som ett land, mens det i fotballsammenheng er intens rivalisering mellom England, Skottland, Nord-Irland og Wales. Derfor trakk England seg fra alt sammen og britene har ikke stilt lag siden Roma i 1960. Men når de skulle arrangere sine egne leker, måtte noe gjøres.

For britene har vært med før, med stor suksess:

* * I 1900 vant de tidenes første OL-turnering i fotball med et lag som het Upton Park.

* * I 1908 arrangerte London lekene for første gang og britene vant igjen.

* * I 1912 var de helt suverene. Den senere revyartisten Harold Walden scoret elleve av britenes femten mål.

I fjor fikk Stuart Pearce oppgaven med å sy sammen et britisk OL-lag. Det kan bli lenge til neste gang hvis det ikke blir suksess nå.

Tap 0-2 for Brasil i treningskamp i forrige uke, avslørte noen av vanskelighetene.

Spanias drøm

Men før den historiske britiske kampen i kveld, skal Spania innlede guttas OL-turnering mot Japan på Hampden Park i formiddag.

En annen United-spiller er klar for nye oppgaver; keeper David de Gea.

- En finale mellom Spania og Storbritannia ville vært stort, sier han.

For Chelseas Juan Mata ville det vært enda større. Spanjolen kan gjøre noe ingen har klart før: VM-gull i 2010, EM-gull i 2012 (med scoring i finalen), FA-cupmester og mesterligamester med Chelsea i 2012. Og så kommer OL.

- Jeg er blitt minnet om den ofte nå, og ser selvsagt muligheten. Men det er ikke slik at man kan spasere seg til en OL-tittel i fotball. Det er 16 nasjoner her som satser tungt, sier han.

PS! Lagspill og OL sliter britene uansett med. I håndball er de med for første gang, i egenskap av arrangør. Men håndballinteressen i London er som baseballinteressen i Oslo: La dem holde på med det, de som kan det.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen