Brasil og Sveits videre

VM: (Serbia - Brasil 0-2, Sveits - Costa Rica 2-2) Brasil slo Serbia 2-0 og går videre i VM sammen med Sveits.

Av NTB

Brasil var klart best i første omgang mot et serbisk lag som måtte vinne for å gå videre, men levde farlig da serberne på stillingen 1-0 overtok fullstendig og skapte et vanvittig trøkk mot Alisson i det brasilianske målet.

Etter en time var det nesten utrolig at det ikke ble utligning da målvakten slo et innlegg rett ut i feltet. Aleksandar Mitrovic stupheadet mot det åpne målet, men greide å treffe Thiago Silva, og fra midtstopperen spratt ballen i hendene på Alisson.

Ballen danset flere ganger i den brasilianske målgården, men i det 68. minutt fjernet Thiago Silva nervene og spenningen da han stanget Neymars hjørnespark i mål ved nærmeste stolpe. Serberne forsøkte forgjeves å overbevise dommeren om at Miranda hadde skapt rom for sin stopperkollega ved å rive ned Mitrovic.

Thiago Silva var mannen som viste seg umistelig i Brasils VM-lag for fire år siden. Da han mistet semifinalen, gikk forsvaret i oppløsning og tapte 1-7 for Tyskland. Onsdag var han god å ha da Brasil unngikk å dele skjebne med tyskerne som fiaskolag i gruppespillet.

Tempotrøbbel

Serbia hadde store problemer med å håndtere tempoet i det brasilianske spillet fra start, og flere ganger var det bare så vidt laget unngikk baklengsmål da brasilianerne kom stormende. Innimellom var det så mange brasilianske løp inne i feltet at spillerne gikk i veien for hverandre.

Ikke i det 36. minutt, da Philippe Coutinho helt upresset fikk krysse midtstreken og avansere inn på serbisk halvdel mens han lette etter pasningsalternativer. Det beste fant han i bakrom, og Paulinho startet helt perfekt mellom de serbiske stopperne.

Han nådde ballen før Serbias utrusende keeper Vladimir Stojkovic og vippet ballen elegant over ham før han ble midtpunkt i rørende jubelscener i et brasiliansk lag som spilte under tungt forventningspress.

Gabriel Jesus og Neymar hadde da skapt og misbrukt sjanser i rask rekkefølge i en omgang der Brasil tidvis herjet med Serbias forsvarere. For eksempel kom Neymar til skudd etter at Gabriel Jesus utfordret to motspillere og kjempet ballen mellom beina på Antonio Rukavina.

Litt senere ble Jesus spilt gjennom fra egen halvdel og lurte Milos Veljkovic på baken med en skuddfinte, men avslutningen ble likevel blokkert.

Lillefinger

Halvveis så det ut til å være duket for Brasil, men Serbia hadde ikke sagt sitt. Gultrøyene opprettholdt ikke det vanvittige tempoet, la seg litt lavere og slapp motstanderen inn i kampen.

Lillefingeren som ble gitt så en stund ut til å bli hele armen da Serbia satte Brasil-målet under voldsomt press. Serbia dominerte særlig med sin luftstyrke, og Mitrovic kom til flere store sjanser. Ved siden av den allerede omtalte var det kritisk for Brasil da han i det 65. minutt knuste Fagner i lufta og nikket fra seks meter, men ikke godt nok til å overliste Alisson.

I stedet var det brasiliansk luftstyrke, ved Thiago Silva, som skulle få siste ord. Etter 2-0-målet var kampen avgjort.

Brasil mistet venstreback Marcelo før det var spilt 10 minutter onsdag, og han vil bli et savn om han ikke blir klar til åttedelsfinalen.

Mens Brasil møter Mexico, skal gruppetoer Sveits i ilden mot Sverige. Det blir uten halve den faste forsvarsfireren, som er utestengt med gule kort. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland onsdag, gruppe E:

Serbia – Brasil 2-0 (0-1)

Spartak stadion i Moskva, 44.190 tilskuere

Mål: 0-1 Paulinho (36), 0-2 Thiago Silva (68).

Dommer: Alireza Faghani, Iran.

Gult kort: Adem Ljajic (33), Nemanja Matic (48), Aleksandar Mitrovic (71), Serbia.

Serbia (4-2-3-1): Vladimir Stojkovic – Antonio Rukavina, Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic, Aleksandar Kolarov – Nemanja Matic, Sergej Milinkovic-Savic – Dusan Tadic, Adem Ljajic (Andrija Zivkovic fra 75.), Filip Kostic (Nemanja Radonjic fra 82.) – Aleksandar Mitrovic (Luka Jovic fra 89.).

Brasil (4-3-3): Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo (Filipe Luis fra 10.) – Philippe Coutinho (Renato Augusto fra 80.), Casemiro, Paulinho (Fernandinho fra 66.) – Willian, Gabriel Jesus, Neymar.

Sveits – Costa Rica 2-2 (1-0)

Nizjnij Novgorod stadion, 43.319 tilskuere

Mål: 1-0 Blerim Dzemaili (31), 1-1 Kendall Waston (56), 2-1 Josip Drmic (88), 2-2 Yann Sommer (selvmål 90+3).

Straffemiss: Bryan Ruiz (90+3), i tverrligger.

Dommer: Clement Turpin, Frankrike.

Gult kort: Stephan Lichtsteiner (37), Denis Zakaria (75), Fabian Schär (83), Sveits, Cristian Gamboa (11), Kendall Waston (89), Costa Rica.

Sveits (4-2-3-1): Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez – Valon Behrami (Denis Zakaria fra 60.), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri (Michael Lang fra 81.), Blerim Dzemaili, Breel Embolo – Mario Gavranovic (Josip Drmic fra 69.).

Costa Rica (5-4-1): Keylor Navas – Cristian Gamboa (Ian Smith fra 90+3.), Johnny Acosta, Giancarlo Gonzalez, Kendall Waston, Bryan Oviedo – Daniel Colindres (Rodney Wallace fra 81.), Celso Borges, David Guzman (Randall Azofeifa fra 90+1.), Bryan Ruiz – Joel Campbell.