Brann rotet bort seier, men Molde og Haugesund vant

Tre norske lag var i kvalifisering til Europaligaen torsdag. Molde vant stort.

(Brann - Shamrock Rovers 2-2, Molde - KR Reykjavik, Cliftonville - Haugesund 0-1).  Brann så ut til å gå mot knepen seier mot Shamrock Rovers i europaligakvalifiseringen torsdag. Fire minutter på overtid utlignet irene til 2-2.

En sjelden, men pen Taijo Teniste-scoring sendte Brann i ledelsen tidlig i første omgang. Etter halvtimen spilt var Branns Amer Ordagic uheldig på et frispark imot, og Shamrock utlignet på selvmål fra bosnieren.

Så skaffet Veton Berisha straffe, som han selv ekspederte kontant i mål. Brann hang i tøylene på et tidspunkt i annen omgang, men så ut til å holde unna. Fire minutter på overtid scoret Roberto Lopez med hodet etter en corner.

Dermed endte første kamp i første kvalifiseringsrunde med uavgjort i sommerværet i Bergen. Det er et svakt utgangspunkt for bergenserne før returoppgjøret i Dublin neste uke.

– Det er veldig surt. Det er for dårlig at vi gir fra oss så mye på dødball. De var tøffere enn oss i boksen, og at Shamrock scoret to mål på corner er rett og slett for dårlig, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen til  TV 2.

– Vi ble for veike og for puslete på dødball. Nå må vi være gode i returkampen for å gå videre, fortsatte han.

Sjelden målscorer

Etter en noe rotete innledning fikk Brann corner fra høyre etter elleve minutter. En klarering havnet hos Taijo Teniste, som dempet kula med brystet og dunket til fra snaue 25 meter. Skuddet gikk via keeperen og i mål, og bergenserne var i føringen. Estlenderen kunne feire en sjelden scoring med en baklengs salto.

Etter 33 minutter kom irene til sin første virkelig store sjanse. Et frispark fra Jack Byrne på høyresiden traff Branns Amer Ordagic, og ballen føk i det lengste hjørnet til 1-1 bak en utspilt Håkon Opdal.

Brann gikk i angrep umiddelbart etter utligningen. Veton Berisha dro med seg ballen inn i sekstenmeteren og ble felt på ulovlig vis. 25-åringen tok straffesparket selv og hamret ballen ned i hjørnet. Det var hans tredje scoring i Brann-drakta etter overgangen fra Rapid Wien.

Det svingte voldsomt på Brann stadion, og minutter senere var Opdal nær ved å tabbe seg ut da han stormet ut av straffefeltet. Ballen havnet hos en Shamrock-spiller, som hadde tilnærmet åpent mål fra drøye 25 meter, men Ruben Kristiansen skled og blokkerte avslutningen.

Gode taklinger

Etter hvilen skapte begge lag flere halvsjanser, og hjemmelaget kunne takke både Bismar Acosta og Teniste for at ikke irene utlignet etter rundt timen spilt. Først avverget Acosta en stor Shamrock-mulighet med en kjempetakling, før Teniste løp opp en angriper og taklet minst like godt.

Brann var rystet, og like etterpå var det Opdal som hindret scoring med en god redning.

Det jevnet seg ut, og ingen av lagene maktet å skape de store sjansene. Brann så ut til å holde unna, men fire minutter på overtid utlignet Shamrock til 2-2 etter en corner. Shamrocks to bortemål kan bli skjebnesvangre.

Sist Brann var i europaligaen var i 2017/2018-sesongen. Da røk rødtrøyene mot slovakiske Ruzomberok i 2. kvalifiseringsrunde.

Molde vant stort

Leke James gjorde hattrick før pause da Molde slo KR Reykjavik 7-1 i europaligakvalifiseringen, mens Magnus Wolff Eikrem var involvert i de fem første målene.

Ledermålet kom allerede etter seks minutters spill, da Eikrem ble spilt fram av Fredrik Aursnes og serverte James. Keeper reddet hans første avslutning, men på returen scoret nigerianeren sikkert.

Så greide de islandske gjestene å tette igjen til det var spilt nesten en halv time, men da slo Molde til med to raske scoringer, begge etter hjørnespark fra Eikrem.

Grindheim matchvinner

Christian Grindheim scoret vinnermålet rett før pause da Haugesund fikk en god start på europaligakvalifiseringen med 1-0-seier borte mot Cliftonville.

Haugesund var klart best og hadde full kontroll inntil Torbjørn Kallevåg i det 79. minutt ble sendt av banen med direkte rødt kort etter at han i forsøket på å nå en ball på vei ut over sidelinja sparket hjemmespilleren Conor McDermott i ansiktet.

I undertall måtte Haugesund stå imot et visst press det siste kvarteret, men store sjanser greide ikke vertene å skape på hjemmebanen Solitude. Borteseieren var fullt fortjent.

Europaligaen fotball menn torsdag, 1. kvalifiseringsrunde 1. kamp (kamper med norske lag):

Brann – Shamrock Rovers (Irland) 2-2 (2-1)

Brann stadion: 4415 tilskuere.

Mål: 1-0 Taijo Teniste (12), 1-1 Amer Ordagic (selvmål 34), 2-1 Veton Berisha (str. 36), 2-2 Roberto Lopez (90).

Dommer: Juxhin Xhaja, Albania.

Gult kort: Ronan Finn (49), Ethan Boyle (90), Shamrock Rovers, Veton Berisha (90), Brann.

Brann (4-3-3): Håkon Opdal – Taijo Teniste, Bismar Acosta, Christian Eggen Rismark, Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Amer Ordagic (Ruben Yttergård Jenssen fra 74.), Kristoffer Løkberg (Petter Strand fra 68.) – Gilbert Koomson (Daouda Bamba fra 83.), Veton Berisha, Gilli Rólantsson.

Cliftonville (Nord-Irland) – Haugesund 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Christian Grindheim (42).

Dommer: Laurent Kopriwa, Luxembourg.

Gult kort: Ibrahima Koné (24), Niklas Sandberg (54), Haugesund, Rory Donnelly (37), Garry Breen (77), Conor McMenamin (86), Cliftonville.

Rødt kort: Torbjørn Kallevåg (78), Haugesund.

Haugesund (4-3-3): Helge Sandvik – Mikkel Desler, Doug Bergqvist, Benjamin Hansen, Niklas Sandberg – Christian Grindheim (Kevin Krygaard fra 46.), Sondre Tronstad, Bruno Leite – Martin Samuelsen (Fredrik Pallesen Knudsen fra 82.), Ibrahima Koné (Kristoffer Velde fra 33.), Torbjørn Kallevåg.

Molde – KR Reykjavík (Island) 7-1 (4-0)

Aker stadion: 3756 tilskuere.

Mål: 1-0 Leke James (6), 2-0 Fredrik Aursnes (29), 3-0 James (31), 4-0 James (40), 5-0 Vegard Forren (63), 6-0 Etzaz Hussain (66), 6-1 Tobias Thomsen (71), 7-1 Ohi Omoijuanfo (90).

Dommer: Aleksandrs Golubevs, Latvia.

Ingen kort.

Molde (4-2-3-1): Álex Craninx – Kristoffer Haraldseid, Martin Bjørnbak, Vegard Forren, Kristoffer Haugen – Fredrik Aursnes (Fredrik Sjølstad fra 69.), Etzaz Hussain – Eirik Hestad, Magnus Wolff Eikrem (Mattias Moström fra 82.), Ohi Omoijuanfo – Leke James (Erling Knudtzon fra 74.).

Returkampene spilles neste uke.

Øvrige resultater fra 1. runde:

Pyunik (Armenia) – Shkupi (Makedonia) 3-3, Ordabasy (Kasakhstan) – Torpedo Kutaisi (Georgia) 1-0, Ventspils (Latvia) – Teuta (Albania) 3-0, Alashkert (Armenia) – Makedonia (Makedonia) 3-1, AEK Larnaka (Kypros) – Petrocub (Moldova) 1-0, Lac (Albania) – Hapoel Beer-Sheva (Israel) 1-1, Trans (Estland) – Buducnost Podgorica (Montenegro) 0-2, Flora Tallinn (Estland) – Radnicki Nis (Serbia) 2-0, KuPS (Finland) – Vitebsk (Hviterussland) 2-0, Sabail (Aserbajdsjan) – Universitatea Craiova (Romania) 2-3, Balzan (Malta) – Domzale (Slovenia) 3-4, Riteriai (Litauen) – KI (Færøyene) 1-1, Ruzomberok (Slovakia) – Levski (Bulgaria) 0-2, Akademija Pandev (Makedonia) – Zrinjski (Bosnia-Hercegovina) 0-3, Brøndby (Danmark) – Inter (Finland) 4-1, Crusaders (Nord-Irland) – B36 (Færøyene) 2-0, Debrecen (Ungarn) – Kukës (Albania) 3-0, Dinamo Tbilisi (Georgia) – Engordany (Andorra) 6-0, Kauno Zalgiris (Litauen) – Apollon (Kypros) 0-2, Liepaja (Latvia) – Dinamo Minsk (Hviterussland) 1-1, Maccabi Haifa (Israel) – Mura (Slovenia) 2-0, Malmö (Sverige) – Ballymena (Nord-Irland) 7-0, Radnik (Bosnia-Hercegovina) – Spartak Trnava (Slovakia) 2-0, Sjakhtjor Soligorsk (Hviterussland) – Hibernians (Malta) 1-0, Speranta Nisporeni (Moldova) – Neftci Baku (Aserbajdsjan) 0-3, Fola (Luxembourg) – Chikhura (Georgia) 1-2, Connah's Quay (Wales) – Kilmarnock (Skottland) 1-2, Olimpija Ljubljana (Slovenia) – RFS (Latvia) 2-3, Cukaricki (Serbia) – Banants (Armenia) 3-0, Dunajska Streda (Slovakia) – Cracovia (Polen) 1-1, Europa (Gibraltar) – Legia Warszawa (Polen) 0-0, FCSB (Romania) – Milsami (Moldova) 2-0, Zeta (Montenegro) – Fehervar (Ungarn) 1-5, Aberdeen (Skottland) – RoPS (Finland) 2-1, Cork (Irland) – Progres (Luxembourg) 0-2, St. Patrick's (Irland) – IFK Norrköping (Sverige) 0-2, Honved (Ungarn) – Zalgiris Vilnius (Litauen) 3-1, Siroki Brijeg (Bosnia-Hercegovina) – Kairat (Kasakhstan) 1-2.

Senere kampstart: Breidablik (Island) – Vaduz (Liechtenstein) 22.00, Stjarnan (Island) – Levadia (Estland) 22.00.

Spilt onsdag: Jeunesse Esch (Luxembourg) – Tobol (Kasakhstan) 0-0.

St. Joseph's (Gibraltar) – Rangers (Skottland) 0-4, Gzira (Malta) – Hajduk Split (Kroatia) 0-2, CSKA Sofia (Bulgaria) – Titograd (Montenegro) 4-0.