Sport

Brå gikk den siste skituren med Gjermund Eggen

Oddvar Brå fikk være med langrennslegenden Gjermund Eggen på hans aller siste skitur.

Av Stian Grythaugen

ENGERDAL: Det fortalte Brå til NTB da han ankom Engerdal kirke for å delta i Eggens begravelse onsdag. Langrennslegenden døde mandag 6. mai, 77 år gammel.

Skituren Brå refererte til var ikke av de lengste, men blir likevel et godt minne å ta med seg videre. Anledningen var innspillingen av TV-programmet «Gutta på tur» i Holmenkollen.

– Det jeg kan si er at jeg gikk sammen med Gjermund på hans siste skitur. Den varte i 100 meter nedenfor Kobberhaughytta, smilte Brå til NTB.

Han fikk også sjansen til å komme ekstra tett på Eggen i forbindelse med den samme anledningen.

– Jeg var heldig å få en utrolig fin stund sammen med Gjermund i Holmenkollen da. Vi var sammen i to døgn. Det var bare oss på hotellet, og vi satt en hel kveld og pratet. Jeg tror aldri jeg har snakket så mye med Gjermund, sa Brå.

– Hvordan vil du huske ham?

– Jeg husker Gjermund som utrolig positiv, og han var også en flott kar. Oss gutta satte stor pris på Gjermund, men jentene satte kanskje enda mer pris på han. Og han hadde den fantastiske evnen at han gikk i alle sosiale lag.

Langrennslegenden fra Hølonda trakk også fram en annen Eggen-historie som sier noe om populariteten engerdølen nøt hos det norske folk.

– I 1969 var Gjermund Eggen på turne med Dizzie Tunes, og dette var i Meldal, nabobygda til Hølonda. Da kjørte mine foreldre dit for å høre på Dizzie Tunes, men Dizzie Tunes hadde de aldri hørt om. Det var Gjermund alle kom for å høre, smilte Brå.

Stafettlaget i 1966

Ole Ellefsæter og Odd Martinsen tok VM-gull sammen med Gjermund Eggen. – En fin person, er attesten Ellefsæter gir sin avdøde venn.

Nå er halvparten av laget fra stafetten i 1966-VM i Oslo borte. Harald Grønningen døde sommeren 2016. Ellefsæter og Odd Martinsen er tilbake.

– Gjermund var sjarmøren. Han var veldig sosial og en fornuftig og fin person. Det var han som skapte veteranklubben. Den har vi holdt ved like hele tiden, sier Ellefsæter til NTB.

– Det var sommerens store høydepunkt at vi hadde den samlingen. Nå som Gjermund er borte, så avvikler vi disse treffene. En gang må det ta slutt, og da er det naturlig at vi gjør det nå, fortsetter han.

Også Odd Martinsen var på plass i Engerdal kirke onsdag for å ta farvel med den mangeårige lagkameraten og vennen.

– Dette er en trist dag. Vi har nå hatt noen dager til å tenke på alt Gjermund har stått for, alt han har vært og betydd for folk i Norge. Det er vemodig å møte opp her i dag, men det er livets gang, sa Martinsen.

Han hadde med seg blant andre datteren Bente Skari til onsdagens begravelse. Martinsen gir vennen en solid attest.

– Han var en utadvendt person, munter, replikkdyktig og kunne være en skøyer. Samtidig var han følsom og var der for meg og andre når vi hadde problemer, sa han.

Treholt på plass

Arne Treholt møtte Gjermund Eggen første gang under et intervju gjennomført inne i en liten bil. – Et varmt og åpent menneske, sier Treholt.

Onsdag vaiet flaggene på halv stang i forbindelse med begravelsen til skikongen fra 1960-tallet.

– Jeg traff Gjermund første gang etter hans tre gull i verdensmesterskapet i 1966. Da var jeg journalistvikar på kvelden i Arbeiderbladet. Da ga redaksjonssjefen meg beskjed om at jeg måtte svinge meg og finne Gjermund. Vi dro opp i Holmenkollen der vi ble fortalt at han var blitt sett sist, sier Treholt.

– Der fant vi ham. Vi fikk ham inn i fotografens lille folkevogn-boble. Intervjuet ble gjort inne i bilen.

Treholt var i Eggens 75-årslag. Treholt var også med på å få til et møte mellom Eggen og hans russiske konkurrent Vjatsjeslav Vedenin i Russland.

– Det ble en fantastisk forbrødringsfest med god mat og god drikke. Og så ble det plantet et «vennskapets tre» ute i hagen til Vedenin, sier Treholt og karakteriserer Eggen med disse ordene.

– Varm, åpen, hjertelig og fortrolig.

Eggen døde 6. mai etter kort tids sykeleie.

Mer fra Dagsavisen