Avgjørelsen: Innlegget ble til skudd og ballen snek seg inn bak Norges keeper Ingrid Hjelmseth på overtid.

Bommet på straffe og tapte på overtid

(Nederland - Norge 1-0). Et hardt kjempende norsk lag så ut til å berge ett poeng borte mot Nederland i VM-kvalifiseringen, men på overtid avgjorde europamesterne til 1-0-seier.

Av Stian Grythaugen

Kampen i Groningen var målløs i over 90 minutter, men tre minutter på overtid ble Vivianne Miedema matchvinner da et langt innlegg snek seg inn i lengste hjørne bak Norges keeper Ingrid Hjelmseth. I sekundene som fulgte lå utslåtte og skuffede norske jenter strødd på gressmatta.

Maren Mjelde kunne gitt Norge ledelsen på straffespark etter pause, men kapteinens svake forsøk ble avverget. Dermed ble det et særdeles surt norsk tap på en dag da Martin Sjögrens mannskap leverte en heroisk forsvarskamp.

– Det var mildt sagt en dårlig straffe. Straffesparket kommer til å surre i hodet mitt i mange timer i kveld, sa Mjelde til NRK etter kampen.

– Det er veldig surt å tape denne kampen. Kjipt at det glipper på overtid. Jeg synes ikke Nederland var så farlige i dag, vi hadde ganske god kontroll, men det er typisk et lag i medgang å avgjøre på den måten, tilføyde hun.

Sjansefattig

I en sjansefattig første omgang hadde det norske laget forholdsvis god kontroll på sommerens europamestere. Én av omgangens største muligheter var norsk og tilhørte MariaThorisdottir. Tre minutter før pause fikk Chelsea-proffen avslutte med hodet rett foran mål, men ballen føk en håndfull meter over mål.

Fotrappe Shanice van de Sanden skapte problemer for forsvar etter forsvar i sommerens EM-sluttspill. I gruppekampen mot Norge ble det også scoring. Tirsdag ble imidlertid 25-åringen, som til daglig er klubbvenninne med Ada Hegerberg i franske Lyon, passet godt på.

Elise Thorsnes og Maria Thorisdottir på høyresiden i det norske forsvaret ga ikke den nederlandske EM-helten mye spillerom.

Straffebom

Da Nederland kom til kampens første store sjanse åtte minutter ut i andre omgang, var riktignok Lyon-stjernen arkitekt. Van de Sanden lurte et knippe norske spillere og fant bedre plasserte Vivianne Miedema. Det påfølgende skuddet slo i tverrliggeren bak Norges keeper Ingrid Hjelmseth.

Midtveis i omgangen fikk så Norge sine store sjanse. Kaptein Maren Mjelde fikk sjansen fra straffemerket etter at nevnte van de Sanden på svært unødvendig vis handset i eget felt. Mjeldes forsøk fra krittmerket var samtidig svakt, og Nederlands keeper Sari van Veenendaal reddet.

God var også Norge-keeper Hjelmseth da hun avverget nederlandsk scoring rett etterpå med en strålende beinparade.

Herlovsen-comeback

Mandag ble nederlandske Lieke Martens kåret til årets spiller på kvinnesiden i internasjonal fotball av under FIFA-prisutdelingsgallaen i London. Tirsdag var Barcelona-spilleren i lange perioder forholdsvis anonym.

Isabell Herlovsen gjorde sitt comeback i landslagssammenheng i Groningen. Østfoldingen var ikke aktuell til sommerens EM-sluttspill på grunn av klubbkamper i Kina. Tirsdag spilte hun en snau time, og ble så erstattet av Lisa-Marie Karlseng Utland.

– Man er selvfølgelig skuffet. Vi skaper ikke mye, men jeg syns vi gjør en god kamp og jobber bra defensivt. Vi hadde fortjent bedre. Det er kjipt å få det målet imot helt på slutten, sa Herlovsen til NRK.

Tidligere tirsdag tok Irland sin andre strake seier i Norges gruppe i VM-kvalifiseringen med 2-0-seier borte mot Slovakia. Det betyr at de norske jentene fortsatt topper tabellen, men Irland er oppe på samme antall poeng og har én kamp mindre spilt.

Nederland følger deretter med sine tre poeng. Europamesterne har to kamper mindre spilt enn Norge. Gruppevinnerne og de fire beste toerlagene går til VM-sluttspillet i Frankrike i 2019.

Norge møter Nord-Irland i sin neste VM-kvalifiseringskamp i april neste år. (NTB)

KAMPFAKTA

Nederland – Norge 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Vivianne Miedema (90).

Gult kort: Guro Reiten, Norge.

Dommer: Jana Adámková, Tsjekkia.

Nederland (4-3-3): Sari van Veenendaal – Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen, Anouk Dekker, Liza van der Most – Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen – Shanice van de Sanden (Lineth Beerensteyn fra 86.), Vivianne Miedema, Lieke Martens.

Norge (4-2-3-1): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Maren Mjelde, Maria Thórisdóttir, Elise Thorsnes – Ingrid Schjelderup, Ingrid Marie Spord (Frida Maanum fra 71.) – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Kristine Minde – Isabell Herlovsen (Lisa-Marie Utland fra 58.).