Sport

Bolt tok 200-meteren også

Usain Bolt løp inn til 19,78 og viste nok en gang at han er klodens raskeste mann. Han sikret seg sitt åttende OL-gull på nattens 200-meter og er definitivt en legende.

Av Per-Kristian Eriksen

RIO DE JANEIRO:– Nå behøver jeg ikke å bevise noe mer. Dette var det jeg trengte. Hva mer kan jeg gjøre for å vise at jeg er den største, sa Bolt like etter at gullet var sikret.

– Jeg elsker friidretten, og for meg er det først og fremst mesterskapene som gjelder, sa han før OL tok til i Rio de Janeiro. Han viste at han hadde sine ord i behold ved å vinne både 100- og 200-meteren på suverent vis. Ikke bare var han konge i finalene, men han lekte med konkurrentene i rundene før finaleløpene også.

Han satte så definitivt kronen på verket med 200-meterseieren i Rio. Det var en historisk seier, for aldri tidligere har noen løper vunnet gullene på 100 og 200 meter i tre OL på rad, og fortsatt har han den korte stafetten igjen.

Den har Jamaica vunnet både i 2008 og 2012. Bolt har som mål å vinne med laget sitt igjen. Da kan han avslutte sin olympiske karriere med ni OL-gull. Det vil gjøre ham til en legendenes legende i friidrett.

– Etter at jeg reiser fra Rio, håper jeg å kunne komme inn i klasse med Muhammad Ali og Pelé som en av de aller største innen idrettsverdenen, sa Bolt.

– Jeg er her for å vinne tre gullmedaljer. Klarer jeg ikke det, ja, da vil jeg bli både trist og skuffet, sa han etter seieren på 100 meter. Etter også å ha vunnet den dobbelt så lange distansen er han på god vei til å innfri målsettingen.

Aldri spennende

200-meterfinalen torsdag kveld ble aldri spennende, i alle fall var ikke kampen om gullet det, for Bolt hadde avgjort omtrent midtveis i svingen. Han hadde en forrykende start og var klart i teten etter 30-40 meter.

– Jeg hadde virkelig god fart og fint trykk i løpingen gjennom svingen. Ut på langsiden gikk det ikke like bra. Kroppen svarte ikke helt som den skulle. Jeg tror jeg begynner å bli gammel, smilte 30-åringen.

Men før han kom så langt, og før startskuddet smalt, hadde han i vanlig Bolt-stil flørtet hemningsløst med både publikum på stadion og hjemme i TV-stuene. Han brukte også litt tid på å justere startblokkene før start.

Jamaicaneren fosset gjennom svingen og hadde en soleklar ledelse ut på oppløpssiden. Den holdt han til mål. Han holdt lekestue med resten av verdenseliten, så suveren var han.

Men det ble spenning om de neste plassene. Canadieren Andre De Grasse som kan bli den neste store sprintstjernen, tok sølvet med 20,02, mens Frankrikes Christophe Lemaitre overrasket både seg selv og de fleste andre med å sikre bronsen etter en kanonavslutning. Han løp på 20,12.

Ingen rekord

Bolt sa før OL at han hadde en drøm om å sette ny verdensrekord og løpe under 19 sekunder blank.

– Jeg mener det er fullt mulig, og jeg drømmer om å klare det, selv om det kanskje kan bli vanskelig å gjøre det her i Rio-OL. Men jeg skal forsøke, lovte han etter 100-metergullet.

Noen rekord ble det ikke, for 19,19 sekunder, som er verdensrekorden fra Berlin-VM i 2009, var langt utenfor rekkevidde, men det forringer i alle fall ikke Bolts prestasjon. Han er unik og friidrettens absolutte konge.

– Alle de åtte gullmedaljene jeg har vunnet har vært spesielle. Det er ingen hemmelighet at 200-meteren er spesiell for meg, så nå er jeg lettet, slo sprintkongen fast.

Det er liten tvil om at friidretten, som har gjennomlevd flere dopingskandaler i oppkjøringen til OL, hadde vært veldig ille ute dersom ikke Bolt hadde vært på banen.

– Jeg har tro på at idretten min kommer til å være helt ren om et par år, for det er tatt grep, og etter vonde tider kommer det alltid noe godt, sa han for noen dager siden.

Og for friidretten er det godt at han kommer til å satse videre mot VM i London neste år, men flere OL kommer ikke 30-åringen ikke til å løpe. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen