Usain Bolt hylles av sine supportere på Olympiastadion.

Bolt historisk etter rufsete finale

Usain Bolt er den første 100-meterløperen i historien som har vunnet tre OL-gull på rad på 100-meteren. Det varmet, men løpet var ikke perfekt.

Av Per-Kristian Eriksen

RIO DE JANEIRO:  – Jeg visste det ville bli tøft, men etter semifinalen fikk jeg enormt med selvtillit, Det hjalp meg til denne seieren, for løpet mitt i finalen var ikke på noen måte perfekt, sa Bolt på den internasjonale pressekonferansen etter 100-meteren.

Der forklarte han også at han ikke kommer til å gi seg etter OL, men at planen er i alle fall å ta ett år til.

Han var invitert til et løp på 300 meter for å sette verdensrekord i Brasil i år, men det passet ikke for ham.

– Dersom det klaffer kommer jeg gjerne tilbake neste år, og da blir målet å sette rekord, da Bolt. Det betyr at han planlegger nye triumfer i VM i London. For den idrettsinteresserte verden, og ikke minst for friidretten som har opplevd mange nedturer med mye dopingsnakk i forkant av Rio-OL, er det godt nytt.

Sjokkert over publikum

Justin Gatlin som tok sølvmedaljen i natt, ble buet ut av publikum på olympiastadion i Rio. Det var ikke Bolt glad for.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg er sjokkert over at dette kunne skje, sa jamaicaneren. Han har vunnet sju gullmedaljer i OL siden 2008. Han er raskest og best på jorda. Derfor var ikke Gatlin skuffet over nok en gang å sitte igjen med en sølvmedalje.

– Jeg er ikke nedfor. Det er en ære å være på seierspallen her sammen med Usain Bolt og Andre De Grasse. Jeg sitter her med en fin følelse, sa Gatlin.

Amerikaneren tapte for Bolt i VM i fjor også, og han sa det samme da.

Bolt som holder verdensrekordene på både 100 og 200 meter ble også spurt om dem, om han trodde de ville bli slått snart.

– Det er vanskelig å si hvor lenge rekordene mine vil stå. Her i Rio tenker jeg ikke så mye på det, for her er det medaljene som teller, sa gullgrossisten.

Kort pause

Han sa også at tiden mellom semifinalene og finalen var mye kortere i Rio enn det som er vanlig i store mesterskap.

– Jeg vet ikke noe om hvorfor dette var forandret. Vanligvis har vi to timer på oss. Her var den tiden kortet ned med en halv time. Det gjorde det vanskelig å forberede seg skikkelig for finalen. Selvsagt gikk det litt inn på meg, men ikke så mye. Jeg tror tidene kunne blitt bedre med normal pause, sa Bolt.

Det neste han skal gi seg i kast med nå er 200-meteren. Den starter med første runde tirsdag. Finalen går onsdag.

– Drømmen min er å slå verdensrekorden og løpe under 19 sekunder. Det er mulig å slå rekorden, men det kan nok også bli vanskelig, sa han.

Til slutt understreket Bolt også at han er i Rio for å vinne tre gullmedaljer. Går det ikke, blir han skuffet.

– Det er klart jeg blir trist hvis jeg ikke skulle oppnå målene mine her, sa Usain Bolt etter den historiske gullmedaljen, nummer sju i rekken, og den tredje strake på 100 meter. (©NTB)

Resultat fra 100 m menn, friidrett:

Gull: Usain Bolt, Jamaica 9,81

Sølv: Justin Gatlin, USA 9,89

Bronse: Andre de Grasse, Canada 9,91

4) Yohan Blake, Jamaica 9,93, 5) Akani Simbine, Sør-Afrika 9,94, 6) Ben Youssef Meite, Elfenbenskysten 9,96, 7) Jimmy Vicaut, Frankrike 10,04, 8) Trayvon Bromell, USA 10,06.