Bolsjunov: - Ingen andre ville ta opp kampen

VM-sølvvinner Aleksandr Bolsjunov fikk ingen hjelp i jakten på Hans Christer Holund på femmila i Seefeld. Dermed ble det en tøff dag for russeren.

SEEFELD: Bolsjunov bedyret at han ikke var sint på konkurrentene og sine russiske lagkamerater etter løpet, men måtte innrømme at han var skuffet.

– Ingen i feltet ønsket å jobbe hardt, og ingen ønsket å kjempe for gullet. Jeg forsto at det var bare jeg som var interessert i gullet, og jeg er ikke sint, sa han til norsk presse via en tolk.

Holund stakk fra resten av feltet etter 21 kilometer. Bolsjunov ville ha drahjelp fra de andre, men startet jakten selv etter 35 kilometer.

– Jeg måtte bare begynne å jobbe, men jeg var skuffet over at ingen andre ønsket det samme. Jeg sa også ifra til de andre russiske løperne, men ingen av dem støttet meg, sa han.

Avstanden fram til Holund ble litt for lang, og Bolsjunov kom til slutt i mål 27,8 sekunder bak den norske verdensmesteren.

Moren var skeptisk

Det ble en nervepirrende dag for Rikke Lill Holund da sønnen Hans Christer gikk solo.

Holund viste konkurrentene ryggen etter 21 kilometer og forsøkte seg på et rykk som skulle vise seg å holde helt inn.

VM-gullet var hans første seier på toppnivå som seniorløper, og det ble naturligvis en følelsesladd dag for familien til 30-åringen som i 2008 tok en pause fra langrenn og jobbet som vaktmester og i sportsbutikk.

– Det er bare helt fantastisk. Jeg trodde jo at han gikk for tidlig. Men i dag var han tøff og sterk nok til å klare det, sa moren Rikke Lill Holund etter gulløpet.

– Det var veldig nervepirrende. Spesielt de fem siste kilometerne, da jeg så at russeren (Aleksandr Bolsjunov) hadde friske bein og Hans Christer begynte å kjenne kjøret. Men da det var to kilometer igjen tenkte jeg at «nå tar han det». Nå går han på adrenalin inn, la hun til.

Lang vei

Mamma Holund forteller om en lang reise fra seirer på juniornivå via en del trøblete år og fram til søndagens VM-triumf.

– Veien er lang fra å bli nummer 60 i skandinavisk cup til å være her i dag. Men han har jobbet jevnt og trutt, skjønt hva som skal til og aldri gitt opp, sier hun.

Holund tok OL-bronse i Pyeongchang i fjor, men denne sesongen har det gått trått fram mot VM. Likevel har han alltid hatt troen selv.

– Hans Christer har følt at det bare var et tidsspørsmål før det løsnet. Han har hatt troen på opplegget sitt, sa en stolt mor. (NTB)