Håvard Bøkko har en lang vei tilbake. I VM er målet å kvalifisere seg til 10.000 meter. FOTO: JON EEG/NTB SCANPIX

Bøkko skal tilbake

Håvard Bøkko har ikke gitt opp å komme tilbake i verdenstoppen. I kveld starter VM på skøyter i Calgary.

Av Magnus Aabech

CALGARY:  Håvard Bøkko frykter ikke at han er ferdig i verdenstoppen. Motgangen gjør bare 27-åringen mer motivert til neste skøytesesong.

For første gang på mange år er ikke Bøkko blant medaljekandidatene i VM. Etter kneskaden han slet med i fjor sommer, har han bare spilt en statistrolle i både verdenscupen og mesterskap i vinter.

– Det har vært kjedelig. Jeg hadde håpet at jeg kunne gå fortere enn jeg har gjort og å blande meg inn i pallstriden i de siste løpene. Men jeg har ikke det nivået inne nå, det må jeg bare innse. Jeg må heller bruke det som motivasjon til neste sesong, sier Bøkko til NTB i forkant av helgens allround-VM i Calgary.

Landslagstrener Sondre Skarli har vært klar på at denne vinteren bare har vært en mellomsesong for Bøkko.

– Vi skulle bygge ham opp sakte, men sikkert. Denne sesongen måtte vi ta som den kom. Første prioritet har vært å få ham skadefri så han kan prestere i 2018, sier Skarli.

Lang tid

Selv om formen stadig er blitt bedre, er Bøkko fortatt langt unna å være i godt, gammelt slag. Opptreningen etter skadeproblemene har gjort at hallingen har mistet mye eksplosivitet.

– Jeg er vant til å kjempe om å være på seierspallen, og nå har målet vært å holde seg i A-gruppen. Det har vært litt forskjell. Jeg har vært motivert for å gå bra, men det er kjedelig å være tre sekunder bak de beste på 1500 meter, forteller Bøkko til NTB.

– Jeg føler jeg stort sett går rimelig bra på skøyter, men det er styrken som stopper meg. På slutten av distansene har jeg ikke det siste giret jeg vanligvis har hatt.

Med en god sesongoppkjøring er Bøkko likevel trygg på at han igjen kan kjempe mot de beste.

– Jeg har veldig lyst til det, og det er det som er målet. Får jeg gjort en god sommer, skal jeg stille sterkt når neste sesong begynner.

Ingen medaljekandidat

Håvard Bøkko har tatt fire sølv og en bronse i allround-VM, men han har ingen forventninger om å ta en ny medalje i Calgary. I stedet håper han å kvalifiserer seg for alle fire distanser.

– Jeg er ingen medaljekandidat. Jeg håper å få til tre gode løp og forhåpentlig få gå 10.000-meteren, sier Bøkko.

I tillegg til Bøkko stiller også Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen, Ida Njåtun og Frida van Megen for Norge i VM. (NTB)

BØKKOS VM-MEDALJER

 Håvard Bøkkos medaljesamling sammenlagt  i allround-VM på skøyter:

* 2013 (Hamar): Sølv

* 2011 (Calgary): Sølv

* 2010 (Heerenveen): Bronse

* 2009 (Hamar): Sølv

* 2008 (Berlin): Sølv