Blytungt Grorud-tap

(Srømmen – Grorud 2-1) To av verdens yngste profftrenere møttes mandag da Strømmen og Grorud barket sammen på Strømmen til OBOS-ligakamp. Det endte med 2-1-seier til Strømmen, etter et avgjørende mål i det 93. minuttet.

Av: Even Lübeck

STRØMMEN STADION (Dagsavsisen). For det var knyttet stor spenning til trenerduellen mellom Eirik Kjønø og Ole Martin Nesselqvist før oppgjøret. Kjønø (30) er faktisk verdens tredje yngste profftrener, og da skulle man ikke tro at en av de to foran han på lista er trener for et lag i OBOS-ligaen.

Men det er faktisk akkurat det som er fasit her – Nesselqvist er den yngste med 27 år på baken. Mellom de to kameratene finner vi for øvrig Gavin Lee, som er 28 år og trener Tampines Rovers fra Singapore.

Selve oppgjøret så lenge ut til å ende 1-1, et greit resultat kampen sett under ett. Så dukket Strømmen-kaptein Sverre Bjørkkjær opp på bakerste stolpe etter 93 minutter og banket ballen i mål til 2-1 og Strømmen-seier.

Et fryktelig tungt Grorud-tap

– Det er det tyngste jeg har opplevd i fotballen. Jeg kan ikke huske noe verre enn det. Det er utrolig bittert, sier en meget skuffet Kjønø til Dagsavisen og fortsetter:

– Det var en kamp jeg virkelig ville vinne. Et lokaloppgjør som betyr mye for alle, ikke bare min del siden det var mot Ole Martin. Det er utrolig skuffende at det ikke ender med seier etter ledelse til pause.

– Det føles blytungt. Jeg føler vi underpresterer og at vi spiller to dårlige omganger. Det er for svakt av i ikke klarer å heve oss og trygge 1-0-ledelsen helt inn etter at vi leder til pause, supplerer målvakt Mats Viken.

Tapet gjør at Grorud fortsatt er nummer ni med ti poeng. Og i neste kamp møter de gulkledde Tromsø, som står med 24 av 24 poeng og kommer fra 5-0 over Sandnes Ulf. Ikke noen enkel oppgave Grorud-gutta står overfor, men Kjønø tror de kan tjene på å være underdogs.

–  Vi går for gull mot Tromsø og gleder oss. Vi har ikke noe press på oss, noe som kler oss bra. Vi må bare være modige og få tilbake selvtillit. Det blir viktig å være godt forberedt – nå skal vi lade batteriene, prate oss gjennom dette tapet og så snu fokuset mot TIL-kampen med en god kampplan.

Lekker scoring

Det var ikke mye å skrive hjem om i starten av oppgjøret. Strømmen var det førende laget de første 28-29 minuttene og fikk en bra sjanse etter en corner, da Magnus Tvedte headet like utenfor. Grorud slet i åpningen med å etablere noe særlig spill.

Likevel var det gjestene som scoret det første målet etter halvtimen, og det tross alt det som teller i fotball.

Preben Mankowitz spilte en lekker boksåpnerpasning gjennom til Nikolai Hristov, som litt ut av ingenting var alene med Simen Lillevik. Hristov fikk et bra førstetouch og pirket ballen forbi Lillevik til 1-0. Det var kantspillerens tredje mål denne sesongen.

Like før pause ble Hristov felt av Lillevik, og Kjønø ropte febrilsk på straffe. Dessverre for de gulkledde var målscoreren i offside.

Utenom offsidesituasjonen hadde Strømmen mye ball, men Grorud forsvarte seg bra og gikk til pause på 1-0.

Fortjent utligning

Fem minutter etter pause var Sverre Bjørkkjær nære ved å utligne etter en corner, men headingen fra en meter, på bakre stolpe, gikk ned i kunstgresset og over.

Minuttet etter satt den for Strømmen. Lasse Nordås skjøt på første fra 20 meter. Mats Viken ble bare seende og se ballen gå i nærmeste hjørne. 1-1-målet var fortjent etter en god Strømmen-periode.

- Jeg klarte ikke å se utgangen av skuddet. Den gikk på utsiden av stopperen vår, så jeg så ikke utgangen og reagerte for sent, er Vikens analyse av utligningen.

Og gjestene tok helt over etter 1-1-målet. Det hjalp heller ikke for Grorud at Hristov måtte av med det som så ut som en kjenning i lysken etter drøye timen.

64 minutter var spilt da Strømmen var meget nære å ta ledelsen. Etter en ny corner prøvde Nordås å hælflikke, men forsøket ble klarert på streken.

Åtte minutter senere var Grorud farlig frempå. Christos Zafeiris slo perfekt inn fra høyre og fant Oscar Aga, som headet ballen rett til værs istedenfor på mål. På returen banket Magnus Dahlby ballen langt over fra skrå vinkel.

Kaos med dommer i fokus

Så trodde gjestene at de hadde fått straffe minuttet etter. Fredrick Pettersen ble taklet av Hasan Kurucay, men igjen var det vinket for offside. Deretter var det Nordås som headet inn sitt andre, men også denne gangen tok dommer Dag Vidar Hafsås hånden opp for offside.

Så ble det dramatikk på tampen. Lillevik gikk utenfor 16-meteren for å plukke en lang ball, og Hafsås ga Grorud frispark på 16 meter og gult til målvakten. Frisparket fra innbytter Sigurd Grønli gikk et par meter over.

– Jeg vil gjerne se de to straffesituasjonene på nytt, og de skulle hatt rødt, så det gjør det ekstra surt, sier Kjønø.

Det så ut til å ende 1-1, men på tampen dukket Bjørkkjær opp og avgjorde i det som ble et meget surt 1-2-tap for Grorud.

– Det blir svingt inn på bakerste. Det er for dårlig jobb på bakerste stolpe av gutta. De skal klare å ta ut løp der. Avslutningen går via stangen, så den er vanskelig for meg å gjøre noe med, sier Viken.

Kjønø og co. tar imot serieleder Tromsø til hjemmekamp fredag 18.00.

– Vi har et ungt lag, så vi kommer til å variere i avgjørende situasjoner. Nå gikk det imot, men vi må bare lære av det og bli bedre til fredag, avslutter Eirik Kjønø.

Obos-ligaen, runde 8

Strømmen – Grorud 2-1 (0-1)

Strømmen stadion, 200 tilskuere.

Mål: 0-1 Nikolai Jakobsen Hristov (31), 1-1 Lasse Nordås (53), 2-1 Sverre Bjørkkjær (90).

Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad.

Gult kort: Magnus Tvedte, Simen Lillevik, Strømmen.

Strømmen (4-3-3): Simen Lillevik – Sverre Bjørkkjær, Magnus Tvedte, Hasan Kurucay, Morten Renå Olsen – Morten Bjørlo, Torje Naustdal, Mats André Kaland – Youssef Chaib (Willian Pozo fra 86.), Lasse Nordås, Tega George (Martin André Sjølstad fra 72.).

Grorud (4-4-1-1): Mats Viken – Leo Cornic, Arnar Thór Gudjónsson, Glenn André Harviken, Fabian Østigård Ness – Kevin Mankowitz (Sigurd Grønli fra 58.), Martin Høyland, Christos Zafeiris (Faysal Ahmed fra 74.), Nikolai Jakobsen Hristov (Magnus Lankhof Dahlby fra 58.) – Preben Mankowitz (Thomas Elsebutangen fra 88.) – Oscar Aga (Fredrick Pettersen fra 73.).

1. divisjon menn mandag, 8. runde:

Jerv – Kongsvinger 1-1, Ranheim – Raufoss 3-0, Sogndal – HamKam 4-2, Strømmen – Grorud 2-1, Tromsø – Sandnes Ulf 5-0, Ull/Kisa – Åsane 0-3, Øygarden – Stjørdals-Blink 0-1.

Spilles tirsdag: KFUM Oslo – Lillestrøm.