Therese Johaug forlater podiet etter sin siste offentlige opptreden for en stund.

«Bli hjemme, Johaug.»

KOMMENTAR: Therese Johaug bør ikke provosere omverdenen ved å dra på treningssamling akkurat nå. Det handler ikke om skyld eller uskyld, men klokskap.

Therese Johaug akter å delta på langrennslandslagets treningssamling i Val Senales i neste uke. Det er uklokt. Nei, hun er ikke suspendert, hun er ikke en gang tiltalt for noe og heller ikke dømt. Det tar lang tid før vi kommer dit. Men Johaug og hennes rådgivere burde vurdere bedre situasjonen som er skapt. Og for norsk langrenn er det vimpelen med ydmykhet som må vaie øverst akkurat nå. Det gjør man ikke ved å opptre som om alt er som før.

Det tar lang tid før endelig dom i Johaug-saken foreligger. Det kan ende i alt fra frifinnelse til karriereslutt. Antidoping Norge kan ikke suspensere henne før det er bestemt at det blir en tiltale. Men det er lov å suspensere seg sjøl og ta en timeout. Akkurat nå er det tid for det. For dopingjussen er problematisk. Og for det store flertallet som ikke setter seg inn i detaljene i saken, vil det bare forsterke provokasjonen om Therese Johaug trener med landslaget i en situasjon der det er flere spørsmål enn svar. Det er stor skepsis tl norsk langrenn. Med god grunn.

Derfor må man nå fokusere på situasjonen her og nå, ikke hva som kan skje om en, to eller fem uker. I svenske aviser reises det hundre prosent tvil om situasjonen i Norge. Dagens Nyheter antyder til og med at den gråtkvalte pressekonferansen var skuespill. De får neppe bred støtte i det synet. Men så provosert er man over noe man opppfatter som særbehandling av norsk langrenn. Og FIS-leder Sarah Lewis sier til finske medier at Johaug burde vært suspendert.

Hva skjer hvis Therese Johaug dukker opp i Italia i neste uke? Den delen av verdenspressen som er opptatt av langrenn (ikke store deler av verden, men mange nok) vil fotfølge henne. At hun får fred i treningsarbeidet, er en illusjon. Og resten av landslaget vil også merke mediekjøret. Men det viktigste er provokasjonen. Alle norske handlinger nå må være preget av ydmykhet. Norge oppfattes som arrogante i kraft av sin posisjon i internasjonal langrenn. Det er helt naturlig. Derfor trengs en timeout til de som skal få finne ut av fakta i saken, har gjort jobben sin. Nå er det følelsene som rår. Da handler man deretter.

PS. Lørdag kveld sendte Norges Skiforbund ut en pressemelding der Therese Johaug nå har bestemt seg for å bli hjemme.