Sport

Bjørndalens Russland

KOMMENTAR: Ole Einar Bjørndalen roser Vladimir Putin for hans betydning for russisk idrett. Han burde lagt til en setning til.

Bilde 1 av 2

Ole Einar Bjørndalen er et stort sportsnavn i Russland. Det er både morsomt og fascinerende. Men han må ikke bli overrasket over at det kobles politisk.

«Jeg synes Russland er veldig heldig som har en slik president, fra et sportslig synspunkt», sa Bjørndalen til russiske championat.ru. Dette skjedde på en stor pressekonferanse i Moskva onsdag, dagen etter at Bjørndalen hadde offentliggjort sitt forhold og kommende foreldrerolle sammen med den hvitesussiske skiskytteren Darja Domratsjeva. Det gjorde ikke interessen mindre rundt Bjørndalen. Denne helgen går han showrenn i Sibir sammen med blant andre Petter Northug. For to uker siden var han trekkplaster på en skiskytter-trening for barn utenfor Moskva.

Les også: Bjørndalen håndplukket av Putin

Da OL i Sotsji var på planlegingsstadiet i Russland, inviterte Vladimir Putin noen få utenlandske idrettsutøvere til Moskva for å bli med på å markedsføre kandidaturet. Ole Einar Bjørndalen var en av dem. Og under lekene i Sotsji snakket vi selv med Bjørdalen om forholdet til Russland. Og sa det samme da som nå: «Vladimir Putin har vært en viktig mann for russisk idrett». Men la også da til: «Men det er sporten jeg mener noe om, ikke det politiske». Den berømmelige samlingen på Vladimir Putins residens utenfor Moskva fant sted i 2007. Ole Einar Bjørndalen var en få ikke-russiske utøvere som var invitert. Men synet på Putin og det politiske verdensbildet da var annerledes enn nå.

Det er uansett en vrien øvelse Bjørndalen begir seg ut på. Den tilleggssetningen han gir norske medier, burde han gitt de russiske også. For det er ikke noe skille mellom sport og politikk. Og i dagens politiske klima blir det ekstra sensitivt. Nå er i tillegg russisk idrett nedgravd i dopingskandaler og er foreløpig utestengt fra internasjonal friidrett. Neste store hendelse i Sotsji og andre russiske byer er fotball-VM i 2018. Nå vil Bjørndalen bygge hus i Minsk sammen med Domratsjeva og det faller jo ganske naturlig. Men han har foreløpig ikke uttalt seg om den hviterussiske regjeringssjefen...

Da VG konfronterte han med intervjuet denne uka, svarte han på epost: «Jeg ber om å bli tolket og forstått som idrettsutøver, ikke som utenrikspolitiker», sa han til avisa.
Men i Russland oppfattes han utvilsomt som en støttespiller. Da undertegnede snakket med den russiske sportsministeren Vitalij Mutko året før OL i Sotsji, var dette avskjedsreplikken: «Også må du hilse til Ole Einar Bjørndalen. Fordi han er en venn av oss».

Mer fra Dagsavisen