Sport

Bjørn Maaseide gir sine beste treningsråd

Bjørn Maas­ei­de ser mu­lig­he­ter i kri­seti­de­ne. Han har kla­re råd på hvor­dan krop­pen skal kom­me seg gjen­nom kri­sen.

Med steng­te tre­nings­stu­dio­er ser man­ge ut­ford­rin­ger med hvor­dan de skal trene. Bjørn Maas­ei­de, forretningsmann og tidligere sandvolleyballstjerne, me­ner det er lett å få til­gang til gode øv­el­ser i dis­se da­ger.

Det gjel­der både for topp­id­retts­ut­øve­re og van­li­ge mo­sjo­nis­ter.

– Alle topp­id­retts­ut­øve­re kla­rer å få til­gang til kne­bøy og benk­press. I til­legg er det man­ge øv­el­ser som er enk­le å få til­gang til, sier Maas­ei­de.

Det er mu­lig å trene både eks­plo­siv styr­ke og ut­hol­den­het. Han har et klart råd når det kom­mer til å hol­de krop­pen i gang.

For å be­hol­de både ut­hol­den­het og styr­ke er opp­skrif­ten en­kel:

– De som er red­de for å bli for sto­re, bør ikke trene mer enn fire re­pe­ti­sjo­ner med maks styr­ke. Da blir du bare sterk, sier Maas­ei­de.

Når det kom­mer til tre­ning er det få som har en bak­grunn lik Maaseides. Den tid­li­ge­re vol­ley­ball­pro­fi­len har byg­get opp tre­nings­stu­dio­kje­de, vært in­vol­vert som sty­re­med­lem i Viking Fotball og har topp­id­retts­ut­øve­re i fa­mi­li­en. Han er far til vol­ley­ball­spil­le­ren Bir­git­te Maas­ei­de og svi­ger­far til Viking-spil­ler Veton Berisha.

Les også: Skeid tar risikoen ved å permittere spillere (+)

Selv­gå­en­de

Topp­id­retts­ut­øver­ne i hu­set hol­der seg selv i gang. Den tid­li­ge­re vol­ley­ball­pro­fi­len ten­ker ikke så mye på de­res tre­nings­hver­dag.

– De sprin­ger rundt og tre­ner for seg selv. Beg­ge er eks­tremt selv­drev­ne. De gjør all­tid mer enn de skal, sier Maas­ei­de til RA.

Hver­da­gen som lag­id­retts­ut­øver­ne nå opp­le­ver min­ner Maas­ei­de om ti­den som vol­ley­ball­spil­ler. Det er in­gen tre­ne­re til å føl­ge opp det dag­li­ge tre­nings­ar­bei­det, og alt er opp til en selv.

– Da vi holdt på med sand­vol­ley­ball had­de vi knapt tre­ne­re før slut­ten av kar­rie­ren. Gjen­nom hele 1990-tal­let tren­te vi oss selv, og lei­de kun inn noen kon­su­len­ter.

Det er noen po­si­ti­ve ting rundt egen­tre­nin­gen det nå leg­ges opp til. I sin kar­rie­re bruk­te han pau­se­ne til å jobbe med styr­ke.

– Det å bli ster­ke­re og hur­ti­ge­re kan ha po­si­tiv inn­gri­pen på res­ten av det du gjør. Når du går på de van­li­ge tre­nin­ge­ne med laget, har du ikke tid til å bli ster­ke­re. 

For topp­id­retts­ut­øver­ne ser Maas­ei­de også noe po­si­tivt med si­tua­sjo­nen vi er i. Nå skal ikke en fot­ball­spil­ler rek­ke en kamp på søn­dag. Tids­per­spek­ti­ve­ne gir mu­lig­he­ter.

– Det er en god mu­lig­het til å få bort ska­van­ker. Nå kan de bru­ke ti­den til å få det helt bort. Nå har de sjan­sen til å gjø­re noe med det, sier Maas­ei­de.

Han pe­ker på at man i et lag blir an­svar­lig­gjort. Det er for­skjell på å drive lag­id­rett og in­di­vi­du­ell id­rett.

Når det igjen er klart for topp­id­rett kan spil­ler­ne stil­le godt for­be­redt, men det er noen ting som må job­bes med.

– Jeg tror at all lag­id­rett blir satt spil­le­mes­sig til­ba­ke. De vil mang­le sam­spill og sam­hand­ling. Det vil være gan­ske likt for alle.

Tre­ner mind­re

Selv er Maas­ei­de inne i en pe­ri­ode med litt mind­re tre­ning. Han tren­te mye i en leng­re pe­ri­ode, og fikk en smell i hof­ten. Nå er han i gang med tre­ning igjen.

– Nå kjen­ner jeg at det be­gyn­ner å bli bedre, så jeg er litt på syk­ke­len. Jeg har syk­ler og tre­nings­rom på lof­tet, sier Maas­ei­de.

De siste uke­ne har det mes­te av id­retts­ar­ran­ge­men­ter rundt om i ver­den blitt av­lyst. Når den gam­le sand­vol­ley­ball­pro­fi­len ten­ker gjen­nom det som på­går i ver­den er én ting helt klar for ham.

– Når vi ser skjeb­ne­ne rundt om­kring blir ikke topp­id­rett så vik­tig, slår Maas­ei­de fast.

Mer fra Dagsavisen