Sport

Bjørgen fester grepet

VERDENSCUPEN: Marit Bjørgen (33) tok ytterligere 36 poeng innpå Therese Johaug (25) etter sprintseieren i går.

I prologen, i kvartfinalen og i semifinalen gikk Ingvild Flugstad Østberg fortest av alle. Men da det gjaldt som mest, slo Marit Bjørgen til i det tredje siste kapittelet av sesongens verdenscup. For med sprintseieren i Falun i går, og det at Therese Johaug røk ut i kvartfinalen, er nå Marit Bjørgen bare tre poeng bak jenta fra Dalsbygda og Østerdalen.

- Men det blir den av oss som er først i mål etter jaktstarten søndag som vinner verdenscupen sammenlagt, sier Marit Bjørgen før de to siste kapitelene skal skrives.

- Men det er klart at det var viktig for meg å ta sekunder på Therese på denne sprinten, fortsetter hun.

For i tillegg til seieren og 50 verdenscuppoeng, fikk Marit Bjørgen også 30 bonussekunder hun kan ta med seg inn mot jaktstarten i morgen. I dag er det fellesstart med skibytte.

Nummer tre

Med sprintseieren i går ble Bjørgen nummer tre sammenlagt i sprintcupen.

- Jeg har jo ikke vært med i alle sprintrennene i verdenscupen denne sesongen, så dette betyr vel at jeg har gått bra i de rennene jeg har vært med i, oppsummerer hun.

- Men i denne sprinten trodde jeg det skulle bli tøft å slå Ingvild (Flugstad Østberg).

Som under sprinten i Drammen i forrige uke, greide Therese Johaug å ta seg videre fra prologen og til en kvartfinale.

- Det er jeg veldig fornøyd med. At jeg ble nummer elleve i prologen, viser at jeg har noen steg i sprint denne sesongen. Men jeg kan jo ikke bli sprinter på en, to og tre, sier hun om den utviklingen.

Går for sin fjerde

Marit Bjørgen har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger. Nå går hun for sin fjerde seier, og det i en sesong der hun måtte bryte Tour de Ski etter bare tre etapper på grunn av sykdom. (Elena Välbe har fem sammenlagtseire). Og det var med sin seier i Tour de Ski som første norske noensinne at Therese Johaug sanket så mange verdenscuppoeng, og som ga henne et solid forsprang på Marit Bjørgen.

Nå er altså ledelsen skrumpet inn til bare tre poeng. Johaug håp nå er at hun i dag kan kapre noen spurtsekunder underveis i dag. Det greide hun ikke i Holmenkollen forrige helg. Da var Bjørgen uimotståelig og vant samtlige spurter.

De tre løpene i Falun denne helgen er som en slag minitour der vinneren i går og i dag får 50 poeng for hver seier. Vinneren på jaktstarten i morgen innkasserer hele 200 poeng.

- Jeg blir ikke lei meg om Therese skulle vinne verdenscupen sammenlagt, sier Marit Bjørgen.

- Jeg unner Marit å vinne, kontrer Therese Johaug.

De uttalelsene forteller alt om tonen og samholdet i norsk kvinnelangrenn. Og derfor er de best.

tor.karlsen@dagsavisen.no

verdenscupen

(26 av 28 renn):

1) Johaug 1295, 2) Bjørgen 1292, 3) Jacobsen 974, 4) Weng 791, 5) Randall 790, 6) Niskanen 740, 7) Herrmann 703, 8) Lähteenmäki 666, 9) Kalla 656, 10) Justyna Kowalczyk, Polen 618.

Øvrige norske: 12) Østberg 578, 14) Falla 400, 20) Steira 287, 41) Brun-Lie 148, 46) Harsem 124, 56) Vibeke Skofterud 90, 61) Kari Vikhagen Gjeitnes 76, 85) Hagen 30, 86) Marthe Kristoffersen 30, 99) Tuva Toftdahl Staver 13, 100) Mari Eide 12.

Mer fra Dagsavisen