Johan Baumann vil ha OL til Norge. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Besteforeldre for OL

OL 2022: Den gamle skipresidenten Johan Baumann vil ha OL til Norge. Og satte i gang en eldreaksjon.

Nylig samlet mange besteforeldre seg i Skimuseet i Holmenkollen. Hensikt: Markere støtte til et OL i Oslo i 2022.

Og det var den tidligere skipresidenten som sto i spissen for det hele.

- Vinter og vinteridrett er en stor del av det å være norsk. Nå har vi muligheten til å vise verden hvordan vi ønsker at lekene skal utvikle seg. Vårt enkle budskap er at vi unner våre barnebarn å oppleve den unike gleden og nasjonale mobiliseringen et OL og Paralympics på hjemmebane vil gi, sier Johan Baumann til Dagsavisen.

 

Juleselskap

Det hele begynte i et juleselskap hos familien Baumann i 2012. Johan Baumann forteller:

- Da var vi samlet både besteforeldre, barn og barnebarn. Og som i de fleste familier var meningene delte. Plutselig hogg to av barnebarna til, ja, de hogg til og rettet pekefingeren mot oss. «Dere har opplevd to OL, og særlig hvor flott det var på Lillehammer har dere fortalt oss om. Nå vil dere ikke at vi skal få oppleve noe lignende.»

Det gikk rett inn hos Johan Baumann og kona Ina.

 

Skjedde fort

26. august feiret Johan Baumann sin 80-årsdag. I selskapet var det blant annet tre stortingsrepresentanter.

- Da jeg til slutt skulle takke for presangene og for frammøtet, sendte jeg også en hilsen til OL 2022. Bente Lier fra Skiforeningen var også i selskapet. Dagen etter ringte hun meg og spurte om jeg ikke kunne gå sammen med noen andre om dette. Forberedelsene startet uka etter, og for ei uke siden sendte vi ut innbydelsen til samlingen på Skimuseet, forteller han.

Som drahjelp hadde han også fått med seg Marit Breivik og Odd Martinsen med støtte fra gamle helter som Gjermund Eggen, Ole Ellefsæter, Berit Aunli og Harald Grønningen, blant andre.

Barnebarnet

På møtet hadde Baumann også med seg barnebarnet Ellen Baumann.

– Ellen var alpinist og hadde drømt om å få være med i OL, men en skade gjorde at hun måtte slutte. Nå sa hun i sin sluttappell: 20.000 frivillige er nødvendig for å gjennomføre mesterskapet. Nå trenger dere bare 19.999, for jeg melder meg herved frivillig! Jeg vil bidra til at vi unge som kun har hørt om hvor rått det var på Lillehammer også får oppleve gleden et OL på hjemmebane kan gi, forteller han.

Om kort tid vil de to store partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, bestemme om de sier ja eller nei til et OL.

– Derfor er det nå dette arbeidet er viktig, sier Johan Baumann.

tor.karlsen@dagsavisen.no