Sport

Best i verden, men VM kan hun ikke spille for Norge

Ada Hegerberg er verdens beste kvinnelige fotballspiller. Intet mindre. Men VM-sluttspillet går uten henne og her hjemme sliter lagvenninnene med aksepten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR

Det var jo norsk idrettshistorie som ble skrevet i Paris mandag kveld. Ballon dÓr er den mest prestisjetunge individuelle prisen fotballspillere kan oppnå, men det sier litt om tregheten i systemet at første kvinne skulle få den først i 2018. Men hun ble norsk og hun heter Ada Stolsmo Hegerberg.

Derfor var hun i usedvanlig godt selskap i Paris denne kvelden der hun fikk følge av sine lagvenninner fra Lyon. Luka Modric brøt en ti års rekke med Ronaldo/Messi-kåringer. Men for oss var det den kvinnelige utdelingen som var viktigst. Det mannsdominerte preget på denne seremonien ble også passe pinlig da Ada Hegerberg ble oppfordret til å "twerke". Men hun sa nei til denne rompedansen. Det var kvinnefotballens aksept som var i fokus og Adas oppfordring til alle verdens unge jenter om å tro på egne krefter. Det er det hun har gjort.

Les også: Adas takketale: https://www.dagsavisen.no/sport/stolt-hegerberg-takket-familien-etter-historisk-gullballen-tildeling-1.1243334

Den troen er ikke like til stede i Norge, men det skyldes den konflikten som har oppstått mellom Ada og landslagsledelsen. Men det er jo ille at VM-sluttspillet neste år, som attpåtil spilles i Frankrike, ikke har med Ada Hegerberg på rollelista.

Da norske fotballspillere satte opp årets norske lag i NISO-regi, var heller ikke Hegerberg på laget. Det er jo bare trist.

Hun sier selv hun blir oppfattet som en primadonna internt og det har skåret seg med medspillerne på landslaget. Da er det vanskelig å skape et samhold. Så får vi se om partene nærmer seg det neste halvåret vi har foran oss, men Ada sjøl har så langt sagt bastant nei.

I salen satt hele familien  der hennes fotballspillende mor, far og søster har vært viktige. Hele prosjektet er en fascinerende utgave av familien Ingebrigtsen i friidrett. Begge foreldrene er fortsatt delaktige i hennes fotballfaglige utvikling. Far Stein Erik driver analysearbeid både om trening og kamp.

Da må vi bare feire denne prisvinneren få dager etter at Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i sjakk. Dette er de to heteste norske idrettsnavnene ute i verden akkurat nå. Og begge har selvtillti og tro på å holde posisjonen på den internasjonale scenen. Uansett hvordan oppfatningene i omgivelsene er. Det er en egen evne å takle den delen av oppmerksomheten også.

FAKTA

Utmerkelser: Vant i 2016 både Aftenpostens gullmedalje (som første fotballspiller noensinne) og Sportsjournalistenes statuett (som første kvinnelige fotballspiller), i tillegg til UEFA-prisen som årets kvinnelige spiller i Europa 2015-16. Under Idrettsgallaen i januar fikk hun prisene som Årets fotballspiller og Årets kvinnelige utøver, og hun vant også BBC-prisen som årets kvinnelige fotballspiller i verden. Mandag ble hun tildelt Gullballen (Ballon dÓr) som foregår utenfor UEFA og FIFA-regi, men som er den mest prestisjetunge blant individuelle fotballpriser. For første gang ble den delt ut også til en kvinne.

* Landskamper: 65 (38 mål).

Mer fra: Sport