Sport

Best blant de nestbeste

(Ajax – Manchester United 0–2). En gammel storhet mot en fremdeles storhet. Men nå har både Ajax og Manchester United havnet på nivå to i Europa. Kremen spiller fortsatt i Champions League.

* Først Ashley Young (59. min.)
* Så Chicharito (85. min.) etter en uegoistisk pasning fra Wayne Rooney.
Og dermed er det avgjort: Manchester United karrer seg videre i Europas nest beste liga. For naturligvis skusler de ikke dette bort hjemme på Old Trafford i returoppgjøret.
– Klasseforskjell, sier eks-United-spiller Henning Berg om den seieren.
Da snakker han spesielt om den andre omgangen. For da var Manchester United overlegne. Og i returoppgjøret er Ajax sjanseløse. Ja, Ferguson kan sikkert spare sine fremste spillere i det tette kampprogrammet som han har foran seg.

Fallen storhet

Manchester United tok seg, mot alle odds og all sedvanlighet, ikke videre i Champions League-eventyret. Det gjorde forresten ikke naborival City heller.
Dermed måtte Sir Alex Ferguson og hans stjernespekkede lag ut mot Europas nest beste lag.
I går kveld, i Amsterdam, Ajax.
Å møte en gammel storhet som Ajax er likevel en nedtur for lag nummer to i Premier League. Ajax ligger som nummer seks i den nederlandske Æresdivisjonen, men lever fortsatt på en stolt historie. Ja, de eksporterte jo bautaen helt bakerst på banen, Edwin van der Saar, til Manchester for en del år siden.

Vunnet alt

Ajax er en europeisk storhet. Eller var. Ajax er nemlig en av klubbene som har vunnet alle de store europeiske turneringene – Champions League, Cupvinnercupen og UEFA-cupen – sammen med klubber som Bayern München, Barcelona og Juventus. Men mens de tre andre fortsatt er på Europa-toppen, har Ajax falt ned et hakk.
Og ikke nok med det, det har også vært stor turbulens utenfor gressmatta. I begynnelsen av denne måneden trakk direktør Danny Blind og hele Ajax-styret seg. Den gamle Ajax-storheten Johan Cruyff fikk medhold i retten at ansettelsen av Louis van Gaal ikke var gjort etter boka.

Sjansefattig

De som ventet et fyrverkeri av en fotballkamp i går må ha blitt skuffet. Manchester United hadde tilbake spillere som ikke har spilt på en stund og som virket rustne. Ajax ble nok snytt for et straffespark da Rio Ferdinand, og som sliter med tempoproblemer, felte Ajax' Mirulem Sulejami noen centimetere innefor sekstenmeteren.
I første omgang var det stort sett alt som pirret.
Men i den andre brettet United ermene opp, og da var det aldri tvil. Returoppgjøret blir en ren formalitet.
tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen