Sport

Berre-scoring i 20. sesong på rad

(Vålerenga-Mjøndalen 4-2). Morten Berre scoret sitt første eliteseriemål i 1996. På norsk fotballs festdag scoret 39-åringen i sin 20. strake toppseriesesong. Og Rasmus Lindkvist scoret to på bursdagen sin.

Bilde 1 av 5

Av Steinar Bjerkmann

ULLEVAAL STADION: Rasmus Lindkvist fylte 25 år lørdag. Vålerengas svenske kantspiller feiret med to scoringer da Mjøndalen ble slått 4-2 på norsk fotballs festdag.

– Fin feiring, dette. Jeg har bursdag, og i morgen feirer jeg 17. mai. Jeg føler meg som hjemme her, sa svensken til NTB.

Han har trøblet litt i sesonginnledningen. Det første målet for sesongen kom mot Tromsø sist.

– Tre mål på to kamper, det føles veldig godt. Jeg har slitt med vondt i kneet denne sesongen, en irritasjon, og har ikke kunnet slå til ballen uten at det gjorde vondt. Nå går det bedre, sa Lindkvist.

Norges nasjonaldag blir feiret med familien.

– Jeg vet ikke om jeg deltar i 17.-maitoget, men skal feire med min norske kjæreste og hennes familie. Men jeg føler meg ikke som en adoptert nordmann, virkelig ikke, gliste jubilanten.

Slo ikke tilbake

Mjøndalen kom fra seirene mot Tromsø og Rosenborg, hvor laget begge ganger lå under med to mål, men på Ullevaal stadion lørdag var ikke Vegard Hansens eventyrgjeng nær nok en overraskende triumf.

– Vi vet at vi har gjort det før og at vi kan gjøre det igjen. Vi kunne kanskje klart det, om ikke 2-4 kom så raskt etter 2-3. Det var synd, for vi skulle hatt de fem siste minuttene til å krige inn et mål til. Men de fikk 2-4, og da var det over, sa Hansen.

– Å tape mot Vålerenga borte er ingen krise for oss. Tap på bortebane er halv seier. Det blir smil i 17.-maitoget i morgen, ingen problem, fortsatte MIFs trener.

Vålerenga tok fortjent ledelsen 1-0 etter 27 minutter da Lindkvist fullførte et angrep der hjemmelaget spilte seg pent gjennom MIF-forsvaret. Christian Grindheim doblet ledelsen da hans langskudd forandret retning på MIF-forsvarer Ulrik Arneberg etter 42 minutter.

Rett etter reduserte Mjøndalen etter at VIF-backen Ruben Kristiansen klarerte ballen rett til Mads Gundersen, som enkelt ordnet 1-2.

Fæl Forn-tabbe

Kjetil Wæhler var nær å gi Vålerenga 3-1 like før Lindkvist så ut til å punktere kampen med sitt annet mål et kvarter før slutt. Svensken var nådeløs da Forn tabbet seg stygt ut en lang ball fra Sivert Heltne Nilsen. Mjøndalens keeper stormet ut for å renske unna, men serverte i stedet Lindkvist, som fra hjørnet av sekstenmeteren nådeløst straffet Forn ved å sette ballen i tomt bur.

– Det var ikke meningen å sentre til Vålerenga-spilleren, men ballen skjøt litt fart i gresset. Det er litt uflaks og litt udyktighet. Man blir forbannet på seg selv og en smule deprimert, men heldigvis kommer det sjanser på løpende bånd når du står i mål, sa Forn til NTB.

Innbytter Magnus Sylling Olsen ga bortelaget håpet da han reduserte til 2-3 etter 87 minutter, men VIF gikk rett i angrep, og veteranen Morten Berre (39) fjernet all tvil med sin 4-2-scoring. Berre har scoret i 20 sesonger på rad på øverste nivå i Norge.

– Jeg vet ikke hva som er hemmeligheten, men det hjelper å spille fremover på banen og holde seg frisk, sa Berre til NTB.

Berre satte inn det siste Vålerenga-målet rett etter at gjestene fra Buskerud hadde redusert til 2-3.

VIF-trener Kjetil Rekdal forklarer Berres evige målteft slik:

– Det er ikke overraskende. Han er en klok spiller, som har et stort hjerte for fotballen og er et konkurransemenneske. Morten er god på trening, god i garderoben og flink med å hjelpe til med innspillene sine hele tiden. Det er ingen tvil om at han er en viktig spiller i gruppa vår.

Brukes mot slutten

– Men han blir 40 år i løpet av sesongen?

– Ja det gjør han, men vi ser at han er i stand til å gjøre det score mål. Spilletiden hans blir naturlig nok mindre når vi har større konkurranse om plassene. Du kan alltid bruke ham mot slutten av kampene, sa Rekdal.

Berre fikk ti minutter mot Mjøndalen. Nå kan det gå mot at spissveteranen får litt ekstra ansvar for playmaker Ghayas Zahid, som misbrukte enorme muligheter mot MIF lørdag.

– Det kan godt tenkes at de to skal trene sammen når det gjelder avslutninger framover, bekreftet Redal.

Ser det an

Berre selv vet ikke hvor lenge han blir å se i eliteserien.

– Jeg liker å trene og stå på. Jeg liker å holde meg i orden. Når jeg får sjansen, må jeg prøve å utnytte det, sa Berre.

– Hvor lenge er det mulig å henge med?

– Når jeg ser Kjetil (Wæhler), som er ett år yngre enn meg, skulle en tro en kan være med i mange, mange år til. Han er helt maskin, men for min del ser vi an hvert år, fortalte VIF-veteranen.

– Men du blir med så lenge Frode Johnsen (41) scorer mål nede i Skien?

– Det får vi se på, sa Berre.

Kun 12.011 tilskuere hadde møtt opp for å se Vålerenga vinne 16.-maikampen på et kjølig Ullevaal.

Lagene hadde ikke møttes i seriesammenheng siden Mjøndalen vant 1-0 på Nedre Eiker stadion i 1993. Mjøndalen har imponerte i eliteseriecomebacket, men står uten borteseier på fire forsøk (0-2-2). (NTB)

Kampfakta

Vålerenga – Mjøndalen 4-2 (2-1)

Ullevaal stadion: 12.011 tilskuere.

Mål: 1-0 Rasmus Lindkvist (27), 2-0 Christian Grindheim (42), 2-1 Mads Gundersen (43), 3-1 Lindkvist (73), 3-2 Magnus Sylling Olsen (87), 4-2 Morten Berre (88).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Christian Grindheim, Vålerenga, Stian Aasmundsen, Rhett Bernstein, Mjøndalen.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Michael Langer – Niklas Gunnarsson, Kjetil Wæhler, Jonatan Tollås Nation, Ruben Kristiansen (Simon Larsen fra 85.) – Christian Grindheim, Sivert Heltne Nilsen – Daniel Braaten (Alexander Mathisen fra 81.), Rasmus Lindkvist (Morten Berre fra 80.), Ghayas Zahid – Daniel Fredheim Holm.

Mjøndalen (4-4-2): Ivar Andreas Forn – Morten Sundli, Ulrik Arneberg, Rhett Bernstein, Joachim O. Solberg – Amidou Diop (Tim André Nilsen fra 87.), Mads Gundersen, Stian Aasmundsen, Mads Hansen – Sanel Kapidzic (Magnus Olsen fra 75.), Christian Gauseth.

Mer fra Dagsavisen