Sport

Berget ble løftet av Hareide

Mannen med det lange skjegget er kanskje den norske fotballspilleren med størst framgang i år. Hvorfor?

Jo Inge Berget? Det er jo spilleren som scoret noen flotte mål for Lyn for snart ti år siden, som var god i Strømsgodset og Molde og som omsider kom seg til England for å havne på benken i Cardiff og Celtic.

Nå er han plutselig folkehelt i Zlatans hjemby Malmø, og har bokstavelig talt skutt laget til mesterligaen. Der nettopp Zlatan blir en av motstanderne.

LES OGSÅ: Hareides knockout på Deila

Enkle svar

– Hva skjedde?, er vårt enkle inngangsspørsmål til en spiller som har opplevd så mye (cup- og seriemester i Norge), men som fyller bare 25 år i neste uke.

– Jeg får spille kamper. Det har alt å si for meg. Og får man tillit, blomstrer vel de fleste fotballspillere, sier Jo Inge Berget, som kan få sin «egentlige» debut for Norge i kveld.

Han er registrert med fire A-landskamper, men det er i privatkamper for det såkalte ligalandslaget i januar.

– Ja, dette blir min første landskamp der det handler om å ta poeng. Klart dette blir helt annerledes, sier Berget, som opprinnelig er fra Gran på Hadeland og fikk tidlig seniordebut i Lyn mens han gikk på Norsk Toppidrettsgymas (NTG).

LES OGSÅ: Scoring på overtid av Jo Inge Berget ga Malmö håp

Hareide-effekten

I store deler av sin kariere tilhørte Berget italienske Udinese. Men klubben lånte ham ut til både Lyn, Godset og Molde. Så ville Ole Gunnar Solskjær ha ham til Wales og Ronny Deila til Celtic. Uten suksess.

Men når han som sa han hadde pensjonert seg som fotballtrener, Åge Hareide, måtte bygge et nytt Malmö FF, ble Berget en av brikkene.

Om kort tid debuterer Berget i Champions League. MFF er sikret opp mot 150 millioner i inntekter.

– Åge har uttrykt tro på mine offensive kvaliteter og latt meg prøve og feile. Og denne mesterliga-suksessen har jo vært et eventyr.

– Hvor på banen trives du best?

– Førstevalget er spiss, men jeg spiller gjerne på flankene også. Men jeg synes det er viktig å komme til avslutninger, sier han.

LES OGSÅ: Med svensk suksess i bagasjen

Norske trenere

En skulle tro en som har vært profsjonell i tre land utenfor Norge, har opplevd mange treningskulturer. Men trenerne har altså hett Solskjær, Deila og Hareide.

– Og ja, de har nok ganske like treningsprinsipper. Men Åge scorer på sin motiveringsrolle, måten han snakker med spillerne på, mener Berget.

Mot Bulgaria i kveld «må» Norge minst ha uavgjort.

– Vi skal ha scoringer, sier Berget like rolig som skjegget er langt.

LES OGSÅ: Oslo-fenomenet i norsk toppfotball

Mer fra Dagsavisen