Sander Berge på sin nye hjemmebane, Luminus Arena. FOTO: JØRN HENRIKSEN SKJÆRPE

Berges utrolige reise

Sander Berge har tatt belgisk fotball med storm. Ryktene om Monaco lar han ligge.

 

Av Jørn Henriksen Skjærpe

GENK (Dagsavisen): – Man glemmer Norge og alt hjemme når man har det så bra her.

Sander Berge smiler. Han kaster et blikk ut på den strøkne gressmatten på Luminus Arena, hjemmebanen til den belgiske toppklubben KRC Genk. Midtbanekometen har spilt seg til fast plass under trener Albert Stuivenberg, nederlenderen som tidligere jobbet under Louis van Gaal i Manchester United.

Og ikke bare det. Nå spekuleres det i at han kan bli tidenes dyreste norske tenåring. Monaco skal være på jakt.

Unge spillere

– Det har vært en veldig fin reise så langt. Jeg har blitt matchet riktig helt fra starten av, og jeg har kommet inn i en fin og ung spillergruppe. Alle jobber hardt for å komme opp og fram, sier Berge til Dagsavisen.

– Det er mange gode kamparenaer for meg her. Europaligaen, serien og cupen. Jeg har funnet meg mer og mer til rette. Jeg har fått tillit. Det har gjort at jeg har tatt steg, legger han til.

Hverdagen er annerledes enn i Norge, naturlig nok. Men det bekymrer ikke 19-åringen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tiden flyr

– Det er jo litt annerledes her. Før hadde jeg familie og venner rundt meg hele tiden, men det venner du deg til. Jeg er mye med gutta på laget, for eksempel henger jeg en del med (keeper) Mathew Ryan. Vi har god kontakt, sier Berge.

– Tiden går fort, det kjennes som om jeg kom hit i går. Jeg koser meg hver dag, tenker at man er privilegert. Jeg lever ut drømmen her, fortsetter han.

Så du har ikke hjemlengsel?

– Hehe, nei. Ingen hjemlengsel, og det vil det heller ikke bli. Dagene løper av gårde. Man må glede seg over den tiden man er fotballspiller. Jeg bruker «Facetime» for å snakke med familien, og de kommer over på besøk.

– Noe savner du vel? Hva med maten?

– Litt sånne ting, ja. Brunost og brød. De er ikke fullt så gode på brød her. Jeg har vent meg til det. Og så har restaurantene her mye å velge i, svarer 19-åringen.

– Blir det mye belgiske vafler da?

Berge ler. Belgiske vafler skal man ikke kimse av.

A-landslagsdebuten

Innsatsen på Genks midtbane har gitt Berge mye ros. Storspillet ble belønnet med plass på A-landslaget og landslagsdebut mot Nord-Irland i mars (0-2-tap). 19-åringen kom innpå kvarteret før slutt.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse å bli tatt ut der, i Lars Lagerbäcks første tropp. Jeg tok med meg masse læring fra den opplevelsen. Det var fine dager, og jeg ble tatt godt imot. I tillegg fikk jeg noen minutter på banen, noe jeg virkelig gledet meg over.

– Å debutere på A-landslaget er noe alle ønsker. At jeg har fått oppleve det i så ung alder, det er jeg veldig stolt av. Nå skal jeg jobbe hardt for å fortjene en plass også i framtiden, sier han bestemt.

Kobles vekk

Lokalavisa i byen skriver at Monaco vil legge 15 millioner euro på bordet.

– For min del vil fokuset alltid være å konsentrere meg om hverdagen her, om å ta de neste stegene. Utvikle meg som spiller og person i gruppa og laget. Men det er hyggelig å få ros. Jeg har jobbet hardt fra dag én, og det er ekstra moro når du føler at det fungerer, sier Berge.

– Alt går litt raskere. Motspillerne er kjappere (enn i Norge), medspillerne er bedre. Alt er et knepp opp. Man må opp et nivå, tilføyer han.

Genk har imponert i Europa denne sesongen, og kjemper i hjemlig playoff for å få spille i europaligaen også neste sesong. Da er ønsket også å kjempe helt i toppen av hjemlig serie.

– Det er et stort potensial i dette laget. Vi har mange unge, veldig gode spillere. Vi leverer jevnt over veldig godt. Deter et spennende lag å være en del av, sier Berge.

Følger VIF

Profftilværelsen til tross, 19-åringen setter av tid til å følge gamleklubben tett.

– Jeg følger med VIF, ja. Jeg har sett alle seriekampene til nå, sier Berge.

Han har gode minner fra tiden i Vålerenga.

– Det var en fantastisk tid. Måten jeg ble tatt imot på, måten jeg fikk være meg selv på og jobbe fra dag én for å komme dit jeg har kommet. Det var en veldig viktig erfaring, og det var viktig læring å få spille i Eliteserien, avslutter Asker-gutten.

 

«Perfekt i Bundesliga»

Dimitri de Condé, teknisk direktør i Genk, mener Bundesliga kan være perfekt for Berge.

De Condé var selv innom Genk i sin spillerkarriere. Han har stor tro på Sander Berge.

– Det Sander har gjort her fram til nå, det er ganske imponerende. Vi visste at han hadde et stort talent da vi hentet ham fra Vålerenga, og vi visste også at han er mentalt sterk. Men at han skulle utvikle seg så raskt, det er litt overraskende, sier Genk-direktøren til Dagsavisen.

– Den største utfordringen han har nå, slik jeg ser det, er at han må score mål. Skyte mer. Det har han til gode å gjøre foreløpig. Det var det samme for Wilfred Ndidi, som vi solgte til Leicester. Det var få mål i starten, men så kom det seg, fortsetter de Condé.

Går utviklingen som direktøren håper og tror, er han sikker på at Berge er moden for store oppgaver.

– Jeg tror han har kvaliteten som kreves for å spille i mange store ligaer, men spesielt i Bundesliga. Fortsetter han å ta steg, så ser jeg veldig godt for meg at han kan passe inn i en av toppklubbene i Tyskland. Kanskje også i England, for Sander er en storvokst midtbanespiller, mener han.

De Condé røper at flere har fått øynene opp for Berge, ikke bare Monaco.

Genk har produsert stjerner som Thibaut Courtois (Chelsea), Kevin De Bruyne (Manchester City) og Christian Benteke (Crystal Palace) de siste årene.

 

Får masse ros

Sander Berge får bare positiv omtale.

Kjell Doms, sportsjournalist i avisen Het Laatste Nieuws (HLN), er full av lovord.

– Sanders utvikling har vært helt spektakulær, sier Doms til Dagsavisen.

– Da han kom hit første gang, var det åpenbart at han manglet kamptrening. Han strevde litt med rytmen til å begynne med, men etter det – spektakulært, gjentar belgieren.

– Noen kalte det «selvmord» av Genk å selge Ndidi til Leicester, men på grunn av Sander Berge snakker ingen om Ndidi mer.