Berge vil fortsette moroa etter at Sarpsborg 08 glapp

(Genk - Sarpsborg 08 4-0). Sander Berge scoret og avanserte i Europaligaen sammen med Malmö FF. Berge gleder seg til fortsettelsen.

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Sarpsborgs seiersjakt ble brutalt stoppet med to kjappe Genk-mål. Sander Berge scoret da østfoldingenes europaligaeventyr tok slutt med 0-4-tapet i Belgia.

På en tung Sarpsborg-kveld ble det litt norsk jubel. Vanligvis målskye Berge styrte inn 3-0 etter litt over en time. Midtbanejuvelen hadde også en glimrende assist på det første målet.

Sarpsborg måtte vinne den siste gruppekampen for å ta seg til en sensasjonell 16-delsfinale i den nest gjeveste europacupen. Tre poeng ville sendt Sarpsborg videre på Genks bekostning, men i egen storstue tok de belgiske vertene umiddelbart kommandoen.

Sander Berge sier til klubbens hjemmeside at laget fulgte planen og nå bare gleder seg til fortsettelsen i februar.

Kampen var bare ett minutt og 56 sekunder gammel da nesten to meter høye Zinho Gano snek seg forbi en uoppmerksom Jørgen Horn og flikket Berges strålende innlegg i lengste hjørne.

Tre minutter senere sto det 2-0 på lystavla. Mot et ryggende forsvar spilte Genk-kaptein Alejandro Pozuelo ballen videre til Joseph Paintsil, som etter én berøring i boksen dunket lærkula forbi Sarpsborg-keeper Aleksandr Vasyutin.

Ved begge målene trøblet bortelagets stopper Joonas Tamm med underlaget og skled.

Ga bort kontringer

Det var tydelig at Genk hadde lært av 1-3-smellen i Sarpsborg tidligere i gruppespillet. Torsdag var vertene mer direkte i stilen og spilte vesentlig mer langt. De fikk samtidig god hjelp av at Sarpsborg altfor ofte mistet ballen og ga bort farlige kontringer. Paintsil kunne fort gjort både 3-0 og 4-0 med full uttelling de første 25 minuttene. Han hadde blant annet en ball i stolpen.

Samtidig var ikke østfoldingene helt uten sjanser. Etter en snau halvtime spilte Jon-Helge Tveita og Patrick Mortensen seg til en real dobbeltmulighet, men den viktige reduseringen kom aldri.

Berges 3-0-mål etter 64 minutter tok ut mye av gnisten i Sarpsborg-laget. Da var det synlig at gjestene hadde gitt opp. Med låret scoret Berge i sin annen strake europaligakamp på hjemmebane. Målet mot Besiktas forrige måned var hans aller første for Genk.

Lot seg inspirere

Rett før Berge-scoringen ble nordmannen nektet nettsus av Vasyutin, som med en fantastisk redning slo ballen videre i stolpen og ut. Men på den påfølgende corneren kunne Berge slippe jubelen løs.

Tre minutter senere ble Sarpsborg felt av nok en dødball. Denne gangen fikk Joseph Aidoo lov til å heade inn 4-0.

– Etter denne kampen står vi igjen med at du blir hardt straffet hvis man gjør småfeil, ikke klarer å stå på beina og slipper konsentrasjonen i små øyeblikk. På dette nivået blir man hardt straffet, sa Geir Bakke til TV 2 og la til:

– Samtidig er det litt inspirerende å se hvor lista ligger. Det bør være noe vi kan ta med oss inn i arbeidet til vinteren. Det finnes ingen snarveier i fotball, og vi må bare øve mye mer. I dag var de bedre enn oss på alt.

Sarpsborg hadde scoret i samtlige 13 kamper klubben hadde spilt i Europa før torsdagens møte med Genk, men i Belgia stoppet rekken. Østfoldingene kan uansett se tilbake på et fotballeventyr som vil stå igjen i klubbhistorien med gullskrift.

– Det har vært en fantastisk greie å få være med på. All ære til gutta at vi har klart å komme oss så langt og at vi hadde noe å spille om i siste kamp, sa Bakke.

Genk gikk videre til cupspillet sammen med Malmö. Marcus Antonsson sikret svenskene en knallsterk 1-0-seier borte mot Besiktas i Istanbul. Andreas Vindheim spilte samtlige minutter for MFF.

Besiktas fikk for øvrig Ricardo Quaresma utvist etter 65 minutter. (NTB)

Europaligaen fotball menn torsdag, gruppe I:

Genk (Belgia) – Sarpsborg 4-0 (2-0)

Mål: 1-0 Zinho Gano (2), 2-0 Joseph Paintsil (5), 3-0 Sander Berge (64), 4-0 Joseph Aidoo (67).

Dommer: István Kovács, Romania.

Gult kort: Jere Uronen (29), Genk.

Genk (4-3-3): Daniel Vukovic – Joakim Mæhle, Sebastien Dewaest, Joseph Aidoo, Jere Uronen (Bojan Nastic fra 74.) – Alejandro Pozuelo (Ruslan Malinovskij fra 66.), Ibrahima Seck, Sander Berge – Leandro Trossard (Dieumerci Ndongala fra 79.), Zinho Gano, Joseph Paintsil.

Sarpsborg (4-4-2): Aleksandr Vasyjutin – Jon-Helge Tveita, Jørgen Horn, Joonas Tamm, Joachim Thomassen (Amin Askar fra 56.) – Ole Jørgen Halvorsen (Kristoffer Larsen fra 82.), Matti Lund Nielsen, Kristoffer Zachariassen, Tobias Heintz – Patrick Mortensen, Rashad Mohammed (Jørgen Strand Larsen fra 62.).

Gruppe B (6. og siste runde):

Leipzig (Tyskland) – Rosenborg 1-1 (0-0)

Mål: 1-0 Matheus Cunha (47), 1-1 Tore Reginiussen (86).

Dommer: Sergii Boiko, Ukraina.

Gult kort: Bruma, Leipzig, Anders Trondsen, Issam Jebali, Anders Konradsen, Rosenborg,

Leipzig (4-4-2): Yvon Mvogo – Nordi Mukiele (Lukas Klostermann fra 81.), Willi Orban, Ibrahima Konate, Marcelo Saracchi – Konrad Laimer, Kevin Kampl (Marcel Sabitzer fra 68.), Stefan Ilsanker, Bruma – Jean-Kévin Augustin, Matheus Cunha.

Rosenborg (4-3-3): André Hansen – Erlend Dahl Reitan, Even Hovland, Tore Reginiussen, Birger Meling – Mike Jensen, Anders Konradsen, Anders Trondsen (Djordje Denic fra 74.) – Samuel Adegbenro, Matthías Vilhjálmsson (Erik Botheim fra 82.), Issam Jebali (Pål André Helland fra 67.).

Alle resultatene fra siste runde:

Gruppe I:

Genk (Belgia) – Sarpsborg 4-0, Besiktas (Tyrkia) – Malmö (Sverige) 0-1.

Gruppe B:

Leipzig (Tyskland) – Rosenborg 1-1, Celtic (Skottland) – Salzburg (Østerrike) 1-2.

Gruppe A:

AEK Larnaka (Kypros) – Leverkusen (Tyskland) 1-5, Ludogorets (Bulgaria) – Zürich (Sveits) 1-1.

Gruppe C:

FC København (Danmark) – Bordeaux (Frankrike) 0-1, Slavia Praha (Tsjekkia) – Zenit St. Petersburg (Russland) 2-0.

Gruppe D:

Dinamo Zagreb (Kroatia) – Anderlecht (Belgia) 0-0, Spartak Trnava (Slovakia) – Fenerbahçe (Tyrkia) 1-0.

Gruppe E:

Arsenal (England) – Qarabag (Aserbajdsjan) 1-0, Sporting Lisboa (Portugal) – Vorskla Poltava (Ukraina) 3-0.

Gruppe F:

Dudelange (Luxembourg) – Betis (Spania) 0-0, Olympiakos (Hellas) – Milan (Italia) 3-1.

Gruppe G:

Rapid Wien (Østerrike) – Rangers (Skottland) 1-0, Villarreal (Spania) – Spartak Moskva (Russland) 2-0.

Gruppe H:

Lazio (Østerrike) – Eintracht Frankfurt (Tyskland) 1-2, Marseille (Frankrike) – Apollon (Kypros) 1-3.

Gruppe J:

Akhisarspor (Tyrkia) – Standard Liège (Belgia) 0-0, Sevilla (Spania) – Krasnodar (Russland) 3-0.

Gruppe K:

Dinamo Kiev (Ukraina) – Jablonec (Tsjekkia) 0-1, Rennes (Frankrike) – Astana (Kasakhstan) 2-0.

Gruppe L:

PAOK (Hellas) – BATE Borisov (Hviterussland) 1-3, Vidi (Ungarn) – Chelsea (England) 2-2.