Sport

Bergdølmo venter tålmodig på drømmejobb i fotballen

Kråkerøy-bosatte og tidligere utenlandsproff André Bergdølmo (47) brenner for en helt annen idé om fotball enn det som er vanlig her til lands. Han trenger bare en arbeidsgiver med samme syn.

Bilde 1 av 2

Av Martin Næss Kristiansen

– Det var ikke Messi som var så flink og orienterte seg i forkant av gjennombruddet. Det var Xavi, ballføreren, som fortalte Messi med pasningene sine hva han skulle gjøre.

Bergdølmo, som har rukket å bli bestefar, prater lidenskapelig og med innlevelse om «totalfotballen». Dette er ingen jobbsøknad fra den tidligere landslagsspilleren, men et intervju han takket ja til fordi journalisten var nysgjerrig på hvorfor en innflyttet fotballkapasitet ikke jobber med fotball i Fredrikstad.

En eksempelvideo av de to Barcelona-stjernene har festet seg på minnet, og nå går fotballnerden fra Sørumsand hvileløst rundt i venterommet der han har egen praksis som muskelterapeut på Kjøkøy, er både back, flankespiller, midtbanegeneral og spiss på samme tid og gestikulerer på inn- og utpust. Totalfotball. Pasninger med mening. Pasninger som gir beskjeder til både mottaker og resten av laget samtidig. Og som, avhengig av kraft og hvilken fot de spilles på, signaliserer om mottaker skal vende til den ene eller andre siden eller spille tilbake – og når neste ledd skal starte løpet inn i ledig rom.

– Det er pasninger som er fotball. Da kan du ikke slå en eneste pasning som ikke betyr noe eller ikke er presis – hvis du skal bli best.

45 minutter hver økt

Han virker overbevist. Det var ikke i Barcelona, men i løpet av sine tre år som back og stopper hos talentfabrikken Ajax Amsterdam, at Bergdølmo fikk innprentet totalfotballen.

– De tre sesongene hadde vi 45 minutter pasningsterping på hver eneste A-lagstrening, husker han.

Han er blitt intervjuet i riksmedia om fotballfilosofien og ønskene om forandring av norsk spiller- og spillutvikling tidligere. Og om aha-opplevelsen han fikk da han tok steget ut som proff i en alder av 29 år. Da skjønte Bergdølmo at han ikke var så god som han hadde trodd. Men han utviklet seg og ble en viktig spiller for nederlenderne, som nylig tuppet selveste Real Madrid på hodet ut av Champions League.

Bergdølmo kan se hvilke lag som helst i TV-kamper, men også like fort skru av en viktig kamp mellom to topplag hvis kampen er kjedelig, eller «dårlig», på Bergdølmo-språket. Resultat og klubbnavn finner han uinteressant, men er langt mer opptatt av hva slags fotball som spilles i hver enkelt kamp.

Heier på FFK

Han ser kampene med et trenerøye, selv om han ikke er like konsekvent kresen hele tiden. I går var han for eksempel tilskuer på Fredrikstad stadion, hvor Alta var invitert til treningskamp. Det var ikke fordi han drømte om å få se kvalitetsfotball, men fordi han er blitt en liten FFK-tilhenger etter et par år som fastboende - etter Lillestrøm, selvsagt.

– Jeg tror ikke det er mange i Fotball-Norge som ikke ønsker FFK tilbake til toppfotballen. Det er inntrykket mitt – det prates varmt om FFK overalt. Relasjonen blir kanskje ikke like hjertelig den dagen FFK igjen er en konkurrent for dem, men «alle» liker Fredrikstad, mener han, og fortsetter:

– Det var utrolig synd at de ikke lyktes med opprykk i fjor. Jeg håper det går bedre i år. Bjørn (Johansen, FFKs nye hovedtrener, journ.anm.) er en flott fyr, og jeg sitter på tribunen som supporter og håper både han og klubben skal lykkes.

Her på Kjøkøy har André Bergdølmos svigerforeldre holdt til på fritiden siden 1989. Her finner den tidligere fotballspilleren fred med familien, og driver sin egen praksis som muskelterapeut i vannkanten.

Her på Kjøkøy har André Bergdølmos svigerforeldre holdt til på fritiden siden 1989. Her finner den tidligere fotballspilleren fred med familien, og driver sin egen praksis som muskelterapeut i vannkanten. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Ble spilt inn som FFK-kandidat

Etter å ha fått sparken som hovedtrener i Kongsvinger i 2014, har Bergdølmo søkt en rekke trenerjobber. I Sandefjord og i Start. U18-19-landslagstrener da den jobben var ledig. Han var inne til intervju.

– De skjønte ikke hva jeg pratet om, og må ha trodd jeg var gal. Det hadde vært en drømmejobb.

Han var assistent til Vegard Skogheim i Ull/Kisa i 2016. Men det store spørsmålet er: Har en rolle i FFK, her hvor han bor, noen gang vært aktuelt?

– Det var en agent som tok kontakt og ville selge meg inn til klubben da Andrea Loberto var på vei ut, men jeg hørte aldri noe fra FFK. Jeg var interessert selv, innrømmer han, og røper at han var nær ved å bli hovedtrener i 3. divisjon, før Kråkerøy landet på Bjørnar Johannessen.

– Nivå er ikke så viktig nå. Det kan være topp, bredde og junior. Det viktigste er at en ny arbeidsgiver og jeg tenker likt. Og jeg må være på feltet, det er der jeg føler jeg kan utrette noe. Jeg vil helt klart tilbake til fotballen en dag, men det må klaffe, poengterer han.

På husjakt

Mens Bergdølmo venter på at fotball-drømmejobben skal dukke opp, trives han godt i omsorgsbransjen gjennom heltidsjobben i interkommunale Deltagruppen i Sarpsborg. Og lever ut en annen lidenskap enn totalfotballen, med Bergdølmo Muskelterapi, kvelder og helger i bua hos svigermor på Kjøkøy. Faget har han lært av Strømsgodsets tidligere fysioterapeut, Grete Mellingen Homstøl, som ifølge Bergdølmo har stående tilbud fra Real Madrid og Liverpool på grunn av sin ekspertise.

– Det gir raskt resultater, noe som passer bra med vinnerskallen jeg også har i fotballsammenheng, sier han.

Bergdølmo og kona er for tiden på utkikk etter hus i Fredrikstad etter en tid i leilighet på Langøya. Planen i overskuelig fremtid er å bli værende her.

– Vi trives godt, begge to, selv om begge er fra Sørumsand. Fredrikstad er en fin by, og vi har hatt tilknytningen til Fredrikstad i alle de 27 årene vi har vært sammen, ettersom «svigers» har hatt sommerbolig her.

– Kan en fotballjobb lokke deg bort?

– Ja, men ikke nødvendigvis. Men jeg må få legge til: Det var aldri meningen, slik det ble fremstilt i Dagbladet for et par år siden, å kritisere andre i norsk fotball. Jeg føler bare jeg har en mer spørrende tilnærming til kulturen og hva vi lærer våre unge og våre nye trenere. Det er bare lidenskap for mitt syn, og ikke en konklusjon på at jeg har rett.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen