Ber IOC forby dette flagget i neste års OL

Sørkoreanske myndigheter har formelt anmodet Den internasjonale olympiske komité om at det japanske «rising sun»-flagget forbys under neste års OL i Tokyo.

I et brev til IOC-president Thomas Bach uttrykker den sørkoreanske regjeringen «dyp skuffelse og bekymring» over japanernes planer om å tillate flagget brukt på arenaer og i andre sammenhenger under sommerlekene på hjemmebane.

Brevet er utformet av Sør-Koreas departement for kultur, idrett og turisme.

Representanter for den sørkoreanske OL-komiteen ba i forrige måned neste års OL-arrangør om å forby flagget, men organisasjonskomiteen i Tokyo slo raskt tilbake ved å henvise til at bruken er utbredt i Japan og sees ikke på som en politisk handling.

Flagget, som viser en rød sol med 16 stråler som strekker seg utover, mislikes sterkt av mange sørkoreanere. Årsaken er Japans kolonistyre over Koreahalvøya i perioden 1910 til 1945.

I brevet som nylig ble sendt til IOC-president Bach skriver sørkoreanske myndigheter at flagget er et umiskjennelig politisk symbol som er omfavnet av japanske høyreekstreme som retter sitt sinne mot koreanere og andre utenlandske statsborgere. 

Videre heter det at flagget vekker minner om «historiske arr og smerte for folket i Sør-Korea, Kina og andre asiatiske land som har opplevd Japans militære aggresjon i krigstid, på samme måte som hakekorset minner europeerne om marerittet fra andre verdenskrig».

Det henvises også til at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har valgt å forby flagget brukt under internasjonale kamper.