Vincent Kompany er en av Belgias viktigste spillere i VM. FOTO: KIRILL KUDRYAVTSEV/NTB SCANPIX

Belgisk suksessbølge

BELGIA-SUKSESS: - Belgia opplever nå det som Norge gjorde med landslaget på 90-tallet, sier Trond Sollied, tidligere trener for tre belgiske lag og selv bosatt i landet. I dag møter Belgia Sør-Korea.

Det er 12 år siden Belgia sist var med i et sluttspill-VM. Ja, heller ikke EM-sluttspill har det blitt. Det belgiske landslaget har ligget brakk. Men så går de gjennom den siste VM-kvalifiseringen uten tap, og mange, blant dem den tyske trener Joachim Löw, har hatt Belgia som outsider til å vinne hele greia.

Hva har skjedd med belgisk fotball?

 

Snudd om

Trond Sollied er på et kort Norges-besøk. Han bor i belgiske Gent og er for tida uten trenerjobb. Men han følger belgisk fotball tett.

Han utdyper dette med at Belgia nå opplever noe av det samme som Norge gjorde under Drillo på 90-tallet med blant annet to VM-deltakelser.

- På 90-tallet hadde Norge et titalls spillere i England og i Premier League. Belgia hadde ingen. Nå er det omvendt. Norge har ingen spillere i Premier League, mens Belgia har mange der eller i andre europeiske toppklubber, sier han i fotballmøtet med Dagsavisen.

Og for ytterligere å understreke på hvilket nivå de belgiske landslagsspillerne spiller, forteller han:

- Bare to spillere i den belgiske troppen spiller klubbfotball i Belgia. Det er tredjekeeperen og en midtstopperkandidat som spiller i Standard Liege.

 

Halvparten fra Belgia

Trond Sollied påpeker også en trend man finner på flere lands landslag.

- Halvparten av den belgiske troppen kommer ikke fra Belgia. Noen kommer fra Afrika. Belgia var jo en kolonimakt, minner han om.

- Dette er et tydelig tegn i tida. Spillere kommer fra andre land enn det de spiller på. Boateng-brødrene spiller jo på to forskjellige landslag.

 

Sollied-effekt

I fjor høst hadde VG et intervju med Bob Broways i det belgiske fotballforbundet om den belgiske suksessen. Han mener at belgisk fotball kan takke Trond Sollied for mye av framgangen.

- I forhold til den offensive biten har vi hentet mye fra Trond Sollied, særlig hvordan han bruker backene og de offensive løpene. Betegnelsen 45-graderspasning var det for eksempel ingen i Belgia som kjente til før Sollied innførte det. Trond var en stor inspirasjon for belgisk fotball, sa han til VG.

Trond Sollied hadde stor suksess i Gent og særlig i Brugge der han tok «the double».

 

- Tilfeldigheter

Trond Sollied ønsker ikke å framheve sin påvirkningskraft.

- Mye av suksessen nå skyldes tilfeldigheter, selv om det organisatorisk jobbes mye bedre i fotballforbundet. Men det dukker stadig opp nye talenter. Belgia hadde et godt OL. Det er den generasjonen vi ser nå. Nå har Belgia klassespillere i alle ledd, men de er veldig avhengig av Vincent Kompany (Manchester City, vår anm.), sier han.

Når det gjelder svakheter merker han seg to ting.

- De er dårlige til å markere og dekke mann på innlegg. Og de mangler de riktige backtypene. Både Vertonghen og Vermaelen er midtstoppere. Men offensivt har laget ingen begrensninger, sier han, og forteller om belgisk fotballfeber.

- Det har vært som å leve i en ørken. Hvis det plutselig begynner å regne, blir alle glade, sier han.

tor.karlsen@dagsavisen.no