Belgia og Lukaku glimtet til etter pause og slo Panama 3-0

(Belgia-Panama 3-0). Belgia imponerte bare glimtvis i åpningskampen mot VM-debutanten Panama, men tok likevel en grei 3-0-seier. Romelu Lukaku ble tomålsscorer

Av Geir Andreassen

Napoli-spissen Dries Mertens scoret kampens første mål på en suser to minutter etter sidebytte. Deretter doblet Manchester United-stjernen Romelu Lukaku ledelsen etter 69 minutter. Samme mann var frampå kvarteret før slutt og økte til 3-0.

– Det er alltid spesielt å møte en VM-debutant i åpningskampen. Vi visste at Panama var godt organisert, men det var viktig at vi var tålmodige, sa Belgias landslagssjef Roberto Martinez i et intervju vist på TV 2.

– Det var godt at samarbeidet mellom De Bruyne, Mertens og Lukaku begynte å fungere. Lagånden vår var også veldig god da kampen etter hvert åpnet seg opp, la han til.

Belgierne gikk ut med et høyt tempo og satte Panama tidlig under stort press. Mertens hadde et godt skudd, men Panama-målvakten Jaime Penedo hang med på notene og reddet.

Kort etter holdt Román Torres på å rote det skikkelig til. Et tilbakespill ble nesten snappet opp av Eden Hazard, men avslutningen gikk i nettveggen.

Det var Torres som ble helt i Panama da han sendte laget til sitt første VM-sluttspill. Samme mann var både god og heldig da han i feltet skliende styrte unna et overlegg fra Kevin De Bruyne.

VM-outsidere

Belgia er en av VMs store outsidere med flere stjernespillere fra Premier League i troppen. Navn som Manchester Citys servitør De Bruyne og Eden Hazard fra Chelsea og Manchester United-spissen Romelu Lukaku er spillere som har skremt vannet i England denne sesongen.

Etter den flotte åpningen falt tempoet, og belgierne bød motstanderne inn i kampen igjen. Etter hvilen løsnet det derimot for Roberto Martínez' gutter. Mertens fikk drømmetreff da han banket til på hel volley, og ballen føk inn bak en sjanseløs Penedo.

Etter 69 minutter presenterte også Lukaku seg. Han ble framspilt med en delikat utsidefotpasning fra De Bruyne. Headingen fra kort hold var hans annet VM-mål i karrieren og hans 37. landslagsmål. Mandagens kamp var Lukakus 70. med flagget på brystet

Kvarteret før slutt gikk belgierne på en kontring. Hazard førte ballen i stort fart framover og fant Lukaku på et perfekt timet løp. Han hadde ingen problemer med å score sitt annet mål for kvelden. Med det så resultatet ut som mange hadde tippet på forhånd.

Var lite involvert

I første omgang hadde Lukaku sju involveringer, og bare to av hans pasninger fant riktig adresse. Det hele snudde derimot i annen omgang hvor belgierne klarte å utnytte hans styrker.

Belgia har derimot ikke imponert i mesterskapssammenheng siden storhetstiden på 1980-tallet til tross for flere gode generasjoner. I 1986 tok laget seg til semifinale, der det ble tap for Diego Maradonas Argentina.

Det relativt unge belgiske stjernegalleriet har vært lovende en stund, men skuffet i EM i Frankrike for to år siden. Der ble det stopp i kvartfinalen.

Ti av spillerne til Panama spilte på Ullevaal i 0-1-tapet for Norge. Michael Murillo erstattet Adolfo Machado i startoppstillingen. Det urutinerte laget ble etter hvert litt for lette mot belgierne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

England og Tunisia er også i gruppen. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland mandag, gruppe G:

Belgia – Panama 3-0 (0-0)

Fisjt stadion i Sotsji, 43.257 tilskuere

Mål: 1-0 Dries Mertens (47), 2-0 Romelu Lukaku (69), 3-0 Lukaku (75).

Dommer: Janny Sikazwe, Zambia.

Gult kort: Thomas Meunier (14), Jan Vertonghen (59), Kevin De Bruyne (88), Belgia. Erick Davis (18), Edgar Barcenas (45), Armando Cooper (49), Michael Murillo (51), Anibal Godoy (57), Panama.

Været: 24 grader, delvis skyet. Besittelse: 61-39. Avslutninger: 15-6. På mål: 6-2. Hjørnespark: 9-3. Gått i offside: 1-3. Frispark mot: 17-18. Fullførte pasninger: 472-256. Løp (km): 102-100. Kampens spiller: Romelu Lukaku, Belgia.

Belgia (3-4-3): Thibaut Courtois – Toby Alderweireld, Dedryck Boyata, Jan Vertonghen – Thomas Meunier, Kevin De Bruyne, Axel Witsel (Nacer Chadli fra 90.), Yannick Carrasco (Mousa Dembélé fra 74.)) – Dries Mertens (Thorgan Hazard fra 83.), Romelu Lukaku, Eden Hazard.

Panama (4-5-1): Jaime Penedo – Michael Murillo, Román Torres, Fidel Escobar, Erick Davis – Edgar Barcenas (Gabriel Torres fra 63.), Armando Cooper, Gabriel Gómez, Anibal Godoy, José Luis Rodriguez (Ismael Díaz fra 63.) – Blas Perez (Luis Tejada fra 73.).

Senere kampstart: Tunisia – England 20.00 (i Volgograd).