Sport

Bekreftet: van Gaal forlater United

Louis van Gaal er ferdig som Manchester United-manager. Hans nærmeste medarbeidere blir heller ikke med videre. Den offisielle bekreftelsen kom mandag kveld. - Jeg er skuffet, sier nederlenderen selv.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

Sent mandag kveld bekreftet United van Gaal-exiten på klubbens eget nettsted.

– Jeg vil gjerne takke Louis og hans støtteapparat for den fantastiske innsatsen de har gjort de siste to årene – som kulminerte med å vinne et rekordtangerende 12. FA-cuptrofé for klubben, sier United-direktør Ed Woodward i en uttalelse.

– Han har løst oppgaven med stor profesjonalitet og verdighet. Han etterlater seg en arv i form av at mange unge spillere har fått selvtillit ved å vise sine ferdigheter på øverste nivå. Alle i klubben ønsker han det beste for framtiden, tilføyer han.

Van Gaal er skuffet over mandagens avgjørelse.

– Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke får muligheten til å gjennomføre vår treårige plan. Jeg tror fullt og helt at vi har lagt et grunnlag som gir klubben muligheter til å utvikle seg ytterligere og oppnå enda større suksess, sier han i en uttalelse.

– Kunne ikke fortsette

Sparkingen av nederlenderen kom ikke som noen overraskelse. Tidligere mandag hadde medier som BBC, Daily Mail, The Telegraph og Sky Sports meldt om at sparkingen var et faktum.

Van Gaal ankom i tillegg Uniteds treningsanlegg sammen med advokat Paul Gilroy mandag morgen.

Det ventes at José Mourinho snart presenteres som nederlenderens erstatter.

– Jeg er ikke overrasket. Det kunne ikke fortsette. Det er fullt forståelig at United sparker van Gaal, selv om jeg mener han har gjort en OK jobb med det mannskapet klubben har, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller til NTB.

– Samtidig har han ikke hatt suksess på overgangsmarkedet. Kjøp som Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian har alle skuffet. Det har nok også spilt inn, legger Møller til.

Mourinho på vei

Allerede lørdag sprakk medier som BBC, The Telegraph og The Independent nyheten om at van Gaal er ferdig i United, og at han trolig vil erstattes av tidligere Chelsea- og Real Madrid-manager Mourinho. Flere medier melder at Mourinho vil få en treårsavtale med United.

– Mourinho vil være en risikabel ansettelse. Plutselig kan han «råtne til» stemningen i en klubb. Samtidig kan det gå begge veier, påpeker Møller, og viser til Mourinhos suksess med flere klubber.

Van Gaal, som lørdag ledet United til FA-cuptriumf i finalen mot Crystal Palace, hadde i utgangspunktet ett år igjen av avtalen med United. (©NTB)

FAKTA

Fullt navn: Aloysius Paulus Maria van Gaal

* Alder: 64 (født 8. august 1951 i Amsterdam, Nederland)

* Yrke: Fotballtrener

* Tidligere lag som trener: Nederland, Bayern München, Alkmaar, Barcelona, Ajax, Manchester United.

* Klubber som spiller: Alkmaar, Sparta Rotterdam, Telstar, Antwerpen, Ajax.

* Utvalgte trenermeritter: Én mesterligatittel (Ajax), fire nederlandske ligatitler (Ajax og Alkmaar), to spanske ligatitler (Barcelona), én tysk ligatittel (Bayern), VM-bronse med Nederland, vant FA-cupen med United.

* Aktuell: Ble mandag sparket som United-manager. Det ventes at José Mourinho erstatter nederlenderen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen