Beijing håper å få arrangere en ny åpningsseremoni, nå på vinterstid. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Beijing utfordrer

OL 2022: I går ble det klart at Beijing ønsker å søke om vinter-OL i 2022 og utfordre Oslo.

Kinas olympiske komité sa i går at Beijing vil søke om vinter-OL i 2022 sammen med byen Zhengjiakou. I München skal det nå være folkeavstemning om de også skal søke, og tunge personer, blant andre Franz Beckenbauer, har kastet seg inn i kampen for å sikre et ja-flertall. Stockholm teller også på knappene om de skal søke, mens Barcelona har skrinlagt sine planer.

Men uansett: Dette betyr at Oslo kan få en tøff konkurranse om å få arrangere lekene om 11 år.

I de kinesiske planene ligger det at isidrettene skal avvikles i Beijing, mens Zhengjiakou skal arrangere snøidrettene. Kina planlegger å lage en hurtigtoglinje mellom byene. Det skal bruke 40 minutter på den 20 mil lange strekningen. Zhengjiakou er allerede etablert som et populært vintersportssted og er blitt svært så populær blant turister i det nordlige Kina. Det som kan tale mot de kinesiske planene er at Asia også har fått vinter-OL i 2018 ved Pyeongchang, som blant annet slo ut München i den kampen.

14. november skal mulige kandidater melde fra om sin interesse som søker til Den internasjonale olympiske komité. Så må det jobbes intenst med planene fram mot søkerdatoen 14. mars.

tor.karlsen@dagsavisen.no