Sport

Behandles som «Joker Nord»

VIF-trener Roy Johansen synes toppidretten behandles lemfeldig.

De siste ukene har Vålerengas hockeylag trent på seks-sju forskjellige isflater og instruksene fra Bymiljøetaten og/eller idrettskretsen har som regel kommet kvelden før.

Denne uka skulle toppidretten få ny oppdatering i dag, men den er utsatt til torsdag.

– Jeg synes dette blir useriøst. Jeg savner en faglig begrunnelse for hvorfor norske ishaller, som de eneste i Europa, må holdes stengt. Alle ligaene i Europa spilles nå, sier Roy Johansen til Dagsavisen.

Les også: Idrettsforbundet med klare krav til regjeringen – vil gjenåpne idretten

Fysisk helse

Han understreker at han har respekt for myndighetenes håndtering av det store smittebildet, men har nå inntrykk av at idretten ikke behandles seriøst.

– Dette gjelder også hensynet til folks mentale og fysiske helse. Dessuten er det mange arbeidsplasser det handler om, sier han.

Metaforen «Joker Nord» er ment som henvisning til tilfeldighetenes spill.

– Jeg tror det hadde vært smittefaglig mye tryggere om vi kunne holdt oss i vår egen boble inne i Jordal Amfi i stedet for å reise rundt og tilpasse oss egnede treningssteder, legger han til.

Myndighetenes varsel om oppdatering av seriespillet er utsatt til torsdag, det betyr at ishockeyens planlagte oppstart av serien igjen må utsettes noen dager.

Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, er inne på det samme. Han hadde håpet på klarsignal i dag, tirsdag.

– Jeg er forundret over at oppdateringen flyttes på, sier Eide til NTB.

Les også: Ny utsettelse for ishockeyen – får ikke starte opp igjen denne uken

Helhetlig vurdering

Det er Kulturdepartementet og minister Abid Radja som styrer idretten, og han melder at han skjønner frustrasjonen, men ber om forståelse.

– Jeg håper snarest vi kommer dit at vi kan lette noe på tiltak og anbefalinger, og at vi kan komme i gang igjen med normal konkurranseaktivitet.

Han skriver videre at Helsedirektoratet og FHI foretar en helhetlig vurdering og gir råd til regjeringen om situasjonen og at dette vil bli behandlet 18. februar.

Savner mer kunnskap

– Det jeg har savnet i dette er hvilke vurderinger som gjøres i Nord-Amerika og Europa der seriespillet går for fullt, opp mot kunnskap hos oss. Jeg opplever at idretten er flink til å ivareta smittevernhensyn, fortsetter Roy Johansen.

– En annen side av diskusjonen er også det paradokset at norske idrettsutøvere kan reise ut av landet for å konkurrere samtidig som vi sier nei til tilsvarende arrangementer her hjemme.

På VIFs treninger de siste ukene har kun sju utespillere kunnet være på isen samtidig, i tillegg til keepere og trenere. Det har man løst ved å dele opp troppen i tre.

– Vi har fulgt protokoller som vi har respektert og vi har i praksis unngått smitte. Det lille som har vært har vi enkelt sporet opp. Nå har vi også hurtigtesting, avslutter VIF-treneren.

Les også: VIF må trene utendørs – har benyttet både Maridalsvannet og Frogner stadion (+)

Mer fra Dagsavisen