Ski

Avdramatiserer Northug-strid

LANGRENN: Petter Northug (27) sier at han kanskje må droppe OL i Sotsji. Sportssjef Åge Skinstad avdramatiserer hele striden.

Det var i et intervju med TV 2 at Petter Northug sa følgende:

- Det verste scenarioet er at jeg blir hjemme under OL. Jeg skal alltids finne på noe, det finnes jo andre skirenn å gå også.

Grunnen til striden med Norges Skiforbund er at det ennå ikke er skrevet under på en såkalt representasjonsavtale. Skiforbundet ønsker en slik avtale siden Petter Northug ikke lenger er en del av landslaget. Målet med en slik avtale er å verne om Skiforbundets egne sponsorer. Dette skjer ved at regelverket hindrer en utøver i å reklamere for en konkurrent til en av forbundets egne sponsorer.

Ingen konflikt

- Jeg skjønner selvsagt at alle har sine krav, Norges Skiforbund, Coop og jeg. Det er en trekant der alle må være fornøyd, og det er selvsagt en utfordring å få det til, sier Petter Northug.

- Jeg har en avtale med Coop. De støtter meg, og jeg må føle at de er fornøyd før jeg signerer avtalen, fortsetter han.

Åge Skinstad ønsker å avlyse en slik strid.

- Det er ingen konflikt, og jeg kjenner meg ikke igjen i TV 2s reportasje, sier han til Dagsavisen.

- Vi har veldig gode samtaler, og nå har vi lagt fram et skriftlig materiale.

Åge Skinstad regner med at en avtale kan undertegnes om kort tid.

Tålmodig

Imens må Petter Northug være tålmodig i etterkant av virussykdommen som har plaget ham i et par måneder. Han tar det fremdeles med ro, men trener Eirik Myhr Nossum sier til Dagsavisen at det er framgang og at Petter Northug har gått over fra gåturer til joggeturer.

- Det aller viktigste er tålmodighet. Han må ha is i magen og være kald nok til å holde igjen. Det nytter ikke å ta for mye i et jafs, sier Nossum.

Petter Northug skulle om et par dager ha dratt på høydeopphold til Val Senales, der også landslagsløperne er, men dette kommer til å bli utsatt.

Hva som blir det videre programmet, vet man heller ikke ennå.

- Først når Petter kan trene for fullt, skal vi se på terminlista, sier Eirik Myhr Nossum.

Tenker OL

Selv om Petter Northug sier at han i verste fall kan miste OL, er det likevel OL alt dreier seg om. Alt som blir gjort framover, blir gjort med tanke på OL i Sotsji.

Northugs team har da heller ikke avgjort hva som skjer med Tour de Ski. Kanskje går han deler av touren, og kanskje bruker han touren som en gjennomkjøring med tanke på OL.

Mens Petter Northug sliter med ettervirkningen av virussykdommen, er situasjonen helt annerledes i den etablerte langrennsleiren.

- Her er alt bare fryd og gammen, forteller Åge Skinstad.

- Jeg har aldri noensinne vært med på å ha så få utfordringer, blant annet med skader, som foran denne sesongen, fortsetter han.

- Og jeg har vært med siden 2006.

- Vi har riktignok hatt løpere som har vært litt småforkjølet, men aldri mer enn i fem dager, sier han.

- Også alle tester vi har gjort på Olympiatoppen, peker i riktig retning.

I høyden

Åge Skinstad forteller også at norske løpere aldri har hatt så mye høydeopphold som nå.

- Akkurat nå ligger de norske gutta i italienske Livigno før de drar videre til Val Senales. Og jentene reiser til Val Senales på søndag, forteller han.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen