Petter Northug før start i birkebeinerrennet lørdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Aukland: – Lang vei tilbake til toppen for Northug

NRK-ekspert Fredrik Aukland håper Petter Northugs deltakelse i Birkebeinerrennet kan få ham på rett kjøl igjen.

Petter Northug fikk et tøft møte med Birkebeinerrennet i langrenn lørdag. Han havnet langt bak vinneren Andreas Nygaard.

– Jeg er glad for at Petter stiller i skirenn. Samtidig viser det at han har en lang vei å gå for det som kreves for å tilhøre toppen. Alt rundt Petter nå handler om han er motivert til å gjøre jobben som skal til for å komme til VM i Seefeld. Ethvert skirenn han går er et godt tegn, sa Aukland til NTB.

Les også: Da kribler det i beina til Petter Northug

97

NRK-eksperten og lillebroren til Anders Aukland fulgte årets Birkebeinerrenn på mobilen sin mens han forberedte seg til å kommentere verdenscuprennet i Falun senere lørdag.

Northug ble nummer 97 i Birken og var vel 24 minutter bak vinneren. (NTB)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (Polen) vant kvinneklassen akkurat som i fjor. Hun var helt enerådende med tiden 3.06.10 lørdag.

Nygaard slo Tord Asle Gjerdalen svært lett i spurten. Anders Aukland ble nummer tre. De to beste gikk alene sammen i tet en lang periode mot slutten av løpet. Nygaard vant nylig Vasaloppet. Han er en av ganske få som har sikret seg seieren i de to løpene samme sesong.

– Det gikk utrolig lett. Jeg tror det var min beste dag som skiløper noensinne. Skiene var ekstremt gode, sa Nygaard til NRK.

Tøft

Northug deltok i sin første Birken. Han kom som en overraskende påmelding for arrangøren fredag formiddag.

Med vel to mil igjen til mål lå Northug over elleve minutter bak teten. Trønderen har hatt to svært dårlige sesonger. Lørdag ble han nummer 97 og slått med vel 24 minutter av Nygaard, men han fikk en skikkelig gjennomkjøring.

Rennet startet i svært kaldt vær på Rena. Det var en tøff dag på jobben for langløperne som gikk under blå himmel fra start til mål.

Vinnertiden for gutta ble 2.33.13,7.

De fem foregående Birken-utgavene:

2016: Jon Kristian Dahl

2015: Petter Eliassen

2014: Avlyst

2013: A. Aukland

2012: A. Aukland