Ski

Astrids sølvseier

At Therese Johaug tok VM-gull var ingen bombe. Men lørdagens største overraskelse serverte Astrid Uhrenholdt Jacobsen. - Ja, det kjennes som en seier, sier hun.

Av Tor Kise Karlsen

FALUN: (Dagsavisen): Da det så ut til at Charlotte Kalla skulle gå inn til sølvet og Astrid Uhrenholdt Jacobsen lå bak henne på vei opp mot den siste vollen ved enden av stadion, husket plutselig Heming-jenta hva hun og trener Roald Hjelmeset hadde trent på dagen i forveien.
- Da tenkte jeg: Jeg må bare gjøre det jeg gjorde på trening i går, smiler hun.
-  Det holdt, og inne på oppløpet var hun raskere enn det svenske hjemmehåpet.
Alle unner Astrid Uhrenholdt Jacobsen dette sølvet på bakgrunn av hennes vonde siste år. Det begynte med brorens død dagen før åpningsrennet i OL i Sotsji. Det fortsatte med en hel høst der kroppen ikke responderte på trening, og ingen kunne forklare hvorfor. Astrid måtte roe helt ned, og først 1. januar kunne hun prøve seg på sin første hardøkt.
- Ved juletider bare flirte og lo Astrid da vi snakket om VM. At hun nå er i VM og i tillegg tar sølv, er det bare utrolig. Det var ikke dette man tenkte på, sier Roar Hjelmeset til Dagsavisen.
- Astrid regner han som en av dem som står henne nærmest.
-  Jeg har prøvd å holde henne igjen så godt jeg kunne. Hun har stått over skirenn hun ville gå, forteller han videre.
 Den belønningen fikk hun nå.
 Og det var nettopp her under skandinavisk cup  slutten av januar at det løsnet. Da knuste hun Charlotte Kalla med så mye at den svenske jenta sådde tvil om det var noen vits i å dra til Falun så dårlig formen hennes var.
Så vant Astrid et verdenscuprenn i Rybinsk og gjennomførte et godt NM.

Før mesterskap har hun verken snakket om medaljer eller resultater. Bare om glede over å få drive med idretten sin.

– Dette føles som en seier for meg. Det største målet mitt i dag var å skape et nytt og positivt minne fra å være i et mesterskap. Det var en god måte å komme inn i et mesterskap på for meg. Hvis jeg er positiv og liker det jeg gjør, er jeg vanligvis på mitt beste, sa Heming-løperen.

Lagvenninnene gledet seg også over Jacobsens sølvmedalje. Hele den norske troppen var svært preget av det som skjedde med broren i fjor.

– Det er utrolig rått. Hun har hatt en tøff vei helt fra OL og til nå. Hun får tilbake for å være tålmodig, sa gullvinner Therese Johaug.

Og Astrid videre:
- Jeg har ikke tenkt på medaljer. Bare på å komme i kanonform.
Nå fulgte hun Therese Johaug når hun satte inn rykket, mens Kalla først måtte slippe.
-   Det var som om alt åpnet seg. Jeg kunne lett følge Therese. Men da hun rykket den siste gangen, var det game over, forteller hun.

Men game over var det ikke i kampen mot Kalla.

Mer fra Dagsavisen