Jorge Sampaoli er den yngste av de argentinske trenerne i VM. Han leder et Chile som slo Spania ut av VM. FOTO: ERIC GAILLARD/NTB SCANPIX

Argentinas sikre VM-suksess

TRENERKORPS: Chile er videre i VM. Med argentinsk trener. Colombia er videre. Med argentinsk trener. Og i kveld kommer nok Argentina selv etter.

SÃO PAULO (Dagsavisen): Selvfølgelig også dem med argentinsk sjef på trenerbenken. Tilfeldig? Ja litt. Men etter suksessen å dømme så langt i VM, er den argentinske trenerutdannelsen noe å jakte etter. Eller?

- Den viktigste utdannelsen er den erfaringen du gjør deg, sa José Pekerman etter at Colombia hadde vunnet sin andre seier i VM og var klar for cupspillet.

For nysgjerrigheten rundt de argentinske trenerne er økende. Etter 3-0 over Hellas og 2-1 over Elfenbenskysten ble Colombia klare for avansement blant de første. Bare slått av Chile, også de med argentinsk trener.

 

Tempo er stikkord

64 år gamle Pekerman er nestoren. Han ledet Argentina til kvartfinale i VM i 2006. Han har også tre VM-gull for U20-landlaget på CV-en.

- Trening er en ting, lagledelse er en annen del av faget, sier Pekerman som er omstridt i så måte. Han nøler ikke med å skifte mannskap og strategi ut fra motstanderen.

Etter at han overtok Colombia midt i VM-kvalifiseringen og fikk dem til VM for første gang siden 1994, ble han også tilbudt colombiansk statsborgerskap av presidenten i landet. Det sa han ja til. Med to seirer i innledningen i Brasil-VM kan man bare forestille seg tilstandene i Colombia akkurat nå.

 

Chile neste

Det samme opplever Jorge Sampaoli i Chile. 54-åringen ble også en kriseløsning da Chile så ut til å bomme i kvalifiseringen. Etter at Marcelo Bielsa (argentiner selvfølgelig) hadde ledet Chile i VM 2010 (åttedelsfinale), valgte Chile en ny løsning. Det gikk galt.

Sampaoli er elev av Bielsa med hurtig angrepsspill og høyt press som stikkord.

Seieren over Spania på Maracanã denne uka gikk rett inn i chilensk fotballhistorie.

- Jeg har fått overta et lag som vet hva denne stilen innebærer, sier Sampaoli som er den mest aktive av trenerne under kampene. Han har problemer med å holde seg på sidelinja.

Chile nøyer seg ikke bare med argentinsk sjef. Både assistenten (Sebastian Becaccece) og lagets administrator (Nicolas Diez) kommer fra Argentina.

I Colombia og Chile er trenerne nesten større helter enn spillerne.

Slik er det ikke i Argentina.

 

Store krav

For Alejandro Sabella (59) har de tøffeste forventningene å håndtere. Han måles daglig av et korps argentinske trenerlegender. Ingen av dem var fornøyd med spillet i åpningskampen mot Bosnia. I kveld er det inn med hele angrepsartilleriet mot Iran: Messi, Higuain, Agüero og Di Maria fra start.

- Vi har minst tre spillere som kunne spilt på alle landslag i verden, brummer Cesar Luis Menotti (VM-gull 1978).

- Tempoet i pasningsspillet må opp. Det er Argentinas vei, sier han.

Og bakom alle sammen synger Diego Maradona, som ledet laget under VM i 2010 til kvartfinale. Det var for dårlig.

reidar.sollie@dagsavisen.no