Sport

Argentina til VM-finalen

FOTBALL-VM: Til daglig er han reservekeeper i Monaco. Men i natt reddet Sergio Romero to straffespark og fikk Argentina til sin tredje VM-finale mot Tyskland.

São Paulo: For første gang i VM ble Argentina holdt til uavgjort, men fire gode straffespark sendte Lionel Messi og hans kamerater til VM-finale.

Dermed kunne titusener av argentinske tilskuere i São Paulo omsider starte festen de var blitt snytt for i selve kampen. Tim Krul kunne ikke berge Nederland onsdag. Byttene var brukt opp da det ble straffesparkkonkurranse, og Jasper Cillessen satt knust igjen i målet etter å ha sluppet inn fire strake fra Messi, Ezequiel Garay, Sergio Agüero og Maxi Rodríguez.

Sergio Romero ble den store argentinske helten. Han reddet straffene fra Ron Vlaar og Wesley Sneijder. Arjen Robben og Dirk Kuyt (som var først framme for å trøste dem som misset) scoret, men til liten nytte. Det blir ingen fjerde finale eller første VM-tittel for Nederland i denne omgang.

For tredje gang møtes i stedet Tyskland og Argentina i VM-finale. Det ble argentinsk seier i 1986 og tysk revansj fire år senere. Søndag blir Tyskland en ganske tung favoritt på Maracanã etter 7-1-seieren mot Brasil, men Argentina har slitt seg til fem ettmålsseirer og en straffetriumf og kan ikke på noen måte avskrives.

Frykt og forsiktighet

Akkurat da klokka passerte 90 minutter kom Arjen Robben til Nederlands første – og kampens største – sjanse da han fikk ballen fra Wesley Sneijder, dro seg forbi to motspillere og var gjennom. Javier Mascherano greide med en kraftanstrengelse å slenge ut beinet og blokkere skuddet til corner.

Fem minutter før slutt i annen ekstraomgang kom Argentinas innbytter Rodrigo Palacio gjennom, men avsluttet ikke bedre enn at Cillessen tok ballen i fast grep.

Dermed er mye av dramatikken i selve kampen også oppsummert. Argentina var litt bedre i ordinær tid, Nederland litt bedre i ekstraomgangene, men ingen av dem skapte mye. Der semifinalen mellom Tyskland og Brasil var preget av mot og overmot, var det frykt og forsiktighet som satt i høysetet onsdag.

Etter det heseblesende tempoet i tirsdagens semifinale i tropehete Belo Horizonte var det gåfotball som ble servert i regnværet i kjølige São Paulo. Begge lag satte sikkerheten først.

Sjansefattig

Argentina la seg lavt og ga ikke Robben og de andre nederlenderne bakrommet de elsker å kontre i. Nederland greide ikke å finne andre veier gjennom og skapte nesten ingenting.

Messi og hans lagkamerater var hakket hvassere, men heller ikke de greide å komme til store sjanser. Med en femmer bakerst og en Nigel de Jong som spilte dypt på midtbanen var det ofte seks nederlendere på linje når argentinerne prøvde å kombinere seg gjennom.

Messi var nærmest da han skrudde et frispark fra 20 meter rundt muren i det 15. minutt, men Jasper Cillessen var med på notene. Det var eneste avslutning på mål i første omgang.

Vel så nær var kanskje midtstopper Ezequiel Garay da han med dødsforakt stupte fram på et innlegg fra navnebror Ezequiel Lavezzi, men nikken gikk rett over.

Messi ble holdt i stramme tøyler også i annen omgang. Etter et dårlig frispark i det 73. minutt opplevde han at egne tilhengere buet mot ham. Publikum markerte tydelig at de ikke nøt det som ble servert, men for argentinerne var alt glemt da siste straffe gikk i mål.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen