Årets vakreste maratonløp

Noen maratonløp er hardere enn andre. Hardangervidda maraton er et av dem. Men lørdagens løp gikk i strålende omgivelser.

Bilde 1 av 5

Mens de fleste maratonløp i byer er ganske flate, opplever deltakerne i Hardangervidda Marathon det motsatte. Her handler det om tøffe motbakker, kryssing av elver med stor vannføring, glatte stier og tunge myrer som må forseres. Også været kan være en stor utfordring høyt til fjells, men lørdag strålte sola over store deler av Hardangervidda.

Og førsteann til mål i Eidfjord var Tommy Haga fra Sandnes. Han satte like godt ny løyperekord med tiden 3.43,53. I kvinneklassen var Silje Rafaelsen raskest for andre år på rad. Hennes vinnertid var 4.36,12.

Våte myrer

- Dette løpet har jo alt! Asfalt, terreng, brutale motbakker og endeløse myrer - alt i ett løp. Helt vanvittig, sa vinneren Tommy Haga til arrangøren etter løpet.

Rafaelsen syntes forholdene var tyngre i år. All nedbøren som har kommet den siste tida satte sitt preg på traseen.

.Omlag 250 deltakere fullførte det 42 kilometer lange løpet som har start i Eidfjord sentrum. På grunn av sikkerheten må alle deltakere løpe med sekk med ekstra klær. Sistemann i mål ble klokket inn på en sluttid på drøyt åtte timer...

- Det var tungt i år, særlig i myra. Det var utrolig bløtt. Jeg gikk til knærne i gjørme, sa Silje Rafaelsen.

Via Vøringsfossen

Sannsynligvis er løpet Norges mest spektakulære når det gjelder utsyn underveis. Men deltakerne har neppe mye tid til å nyte den. De kan bivåne Hardangerjøkulen på vei over vidda, de svinger innom toppen av Vøringsfossen, løypa går ned den trange Hjølmodalen før de går i mål i Øvre Eidfjord.

Blant internasjonale løpere er også løpet populært. Løpere fra 14 nasjoner var registrert.

PS. Det ble også arrangert halvmaraton. Vinnerne her ble Geir Storetvedt Skaten og Anita Iversen Lilleskare.