Sport

Årets leker for 50. gang

Usain Bolt kommer ikke. Men da blir det andre verdensstjerner som erstattere under sommerens Bislett Games.

Av Steinar  Bjerkmann

BISLETT: Usain Bolt uteblir. Det åpner for tidenes høydefelt under Bislett Games.

For uten den jamaicanske superstjernen, frigjør Bislett Alliansen penger til å jakte på verdensrekorder i høyde menn og 5000 meter kvinner under 50-årsjubileet 11. juni.

– Vi satser på to verdensrekorder under den 50. utgaven av Bislett Games. Det blir litt «back to basics». Jeg tok over som stevnedirektør i 2010, men det er ikke blitt noen verdensrekorder i min æra. Det må vi få gjort noe med, sier Steinar Hoen til NTB.

Høydekonkurransen teller seks mann som alle har 2,40 meter eller bedre.

Jakter Sotomayor

Bislett-generalen trekker fram tre favoritter: Mutaz Essa Barshim (bestenotering 2,43), Bogdan Bondarenko (2,42) og Ivan Ukhov (2,41).

– Ukhov er gullvinner fra London-OL og har hoppet 2,42 inne. VM- og EM-vinner Bondarenko har 2,42 ute og deler europarekorden med Patrik Sjöberg. Og Barshim fra Qatar har med 2,43 det neste høyeste hoppet i verden noensinne. Han har hatt gode forsøk på 2,46, centimeteren over Javier Sotomayors verdensrekord.

Og på 5000 meter kvinner skal Genzebe Dibaba jakte på søsteren Tiruneshs rekord på 14.11,15.

– Hun kommer for å slå søsterens rekord fra Bislett i 2008. Nylig løp hun på 14.18 innendørs i Globen. Det er mye mer svinger inne enn ute, og alle som følger med vet at da kan hun komme under 14.11. Jeg tipper hun løper under 14.10, sier Steinar Hoen.
Garantier

Ron Clarke satte den første verdensrekorden da han løp inn til 27.39,4 på 10.000 meter menn i 1965. Siden har Bislett vært arena for mange legendariske rekorder.

– Regn er det verste vi kan få, sier Hoen om mulighetene for verdensrekord i høyde.

– Dette er det beste høydefeltet verden noen gang har sett, lover Hoen.

Han har fått garantier om at utøverne kommer til Bislett i toppform.

– Jeg tipper at høydefeltet har kostet oss mellom 700.000 og 800.000 kroner. De virker veldig trigget av et slikt heat. Jeg tipper billettene i Søndre Sving blir fort utsolgt. De har lovet oss å være i toppform i juni. Jeg har fått garantier fra trenere og rådgivere. De står over en del andre konkurranser for å være i toppform her. Det er klart jeg må betale litt ekstra for det, sier Hoen til NTB.

Stjernegjester

Sendingen fra Bislett stadion vil nå ut til mellom 140 og 150 land. Hver verdensrekord vil koste Bislett-arrangøren 400.000 kroner.

– Pengene er tilgjengelig siden Bolt ikke kommer. De siste årene har det vært mer show, men i år kan vi virkelig by på topp deltakelse, sier den tidligere høydehopperen.

Det blir også celebre gjester på indre bane og tribunen under 50-årsjubileet. Legender som Terje Pedersen, Ingrid Kristiansen, Trine Hattestad, Rick Wohlhuter, Sebastian Coe, Said Aouita og Sergej Bubka vil alle være på plass. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen