Fotball

Åpner for Blatter

Sepp Blatter har tre utfordrere i kampen om presidentvervet i FIFA. Fotballpresident Yngve Hallén vil ikke utelukke at Blatter får Norges stemme.

29. mai skal fotballens nye toppledere velges. Omstridte Sepp Blatter tar igjen gjenvalg etter å ha vært president i 17 år. Men nå får han tre reelle utfordrere: Michael van Praag, Ali Bin Al-Hussein og Luis Figo.
– Bortsett fra Figo kjenner vi godt til kandidatene. Både van Praag og Al-Hussein er sterke og seriøse fotballedere. Men vi lar prosessen gå og utelukker ingen, heller ikke Blatter, fra hvem vi vil stemme på, sier fotballpresident Yngve Hallén til Dagsavisen.
For først vil han la debatten gå internt i NFF-styret. Det skal møtes torsdag og fredag.

God relasjon
I Norge er kanskje den jordanske prinsen en fjern kandidat, men ikke for Norges Fotballforbund. Han kom inn i FIFA-styret i 2011 og er blitt lagt merke til. Han er ung i denne sammenheng, 38 år gammel.
– Vi har en god relasjon til ham, Norge er inne med fotballaktiviteter i Jordan, blant annet i syriske flyktningleirer. Han er opptatt av fotballens muligheter og omdømme, men det er det mange som er, sier Hallen.
Da Al-Hussein lanserte sitt kandidatur hadde han støtte fra blant annet det engelske fotballforbundet.

Nederlands sjef
Michael van Praag er president i det nederlandske forbundet og har vært i Norge en rekke ganger det siste året. I desember var Hallén på jubileumsfeiring i Nederland.
Van Praag er åpen på at fotballen trenger en helt ny ledelse for å bygge opp troverdigheten igjen.
Det er Hallen enig i, men vet at valget kan bli avgjort av hvilke allianser man bygger,
Og der sitter Sepp Blatter i førersetet. Han har blant annet hele Afrika i ryggen.
– Det har vært mye ensidig kritikk av Blatter, men det står fast at FIFA var nærmest bankerott da han overtok, nå har den store økonomiske muskler. Han fikk VM til Afrika og han har fått spredd midler over hele verden. I veldig mange land er FIFA viktigere enn det nasjonale fotballforbundet fordi det er her de får økonomisk støtte fra, sier Hallen. – Men VM til Qatar var et feilgrep, sier han.
Sepp Blatter besøkte Norge sist i oktober i fjor da han hyllet Norges initiativ "Handshake for peace" som blant annet ble tatt i bruk i fotball-VM i Brasil i fjor. Blatter var blant annet gjest på Nobels fredssenter.

Inn i Uefa
Nederlandske van Praag har blant annet støtte fra Sverige. Norge ønsker en diskusjon internt i UEFA (det europeiske fotballforbundet) før man lander på hvilken kandidat man vil satse på.
– Vi har en utfordring i å bedre dialogen internasjonalt. Det er store kulturforskjeller. Norge vil gjerne ha en brobyggerrolle i dette, sier Hallén, som selv stiller til valg som kandidat til styret i UEFA. Det skal velges 24. mars.
Sepp Blatter angripes fra alle kanter, men vil kjempe videre.
– For fotballens beste. Jeg er ikke ferdig, sier han.

FAKTA

Dette er kandidatene til presidentvervet i FIFA (det internasjonale fotballforbundet):
Sepp Blatter, Sveits. 78 år. Har sittet som FIFA-president siden 1998 da han overraskende vant over Lennart Johansson.
Michael van Praag, Nederland. 68 år. President i Nederlands fotballforbund, styremedlem i Uefa. Tidligere direktør i Ajax.
Luis Figo, Portugal. 42 år. Tidligere toppspiller som nå engasjerer seg fotballpolitisk.
Ali Bin Al-Hussein, Jordan.  39 år. Innvalgt i FIFA-styret i 2011. Ble Jordans fotballpresident da han var 25 år. Prins.

Mer fra Dagsavisen