Ghana er blitt forstyrret av en stygg kampfiksingssak midt under VM. FOTO: MARCELO DEL POZO/NTB SCANPIX

Anklages for juks

FOTBALL-VM: Ghanas fotballforbund blir politietterforsket, etter at det har kommet anklager om kampfiksing rettet mot fotballpresidenten i landet. Selv benekter han all befatning med saken.

LONDON: Ghanas VM-tropp er blitt forstyrret av en stygg sak som knytter landets fotballforbund til kampfiksing. Søndag fortalte det ghanesiske fotballforbundet at det har bedt politiet begynne etterforskning av anklager om kampfiksing rettet mot fotballpresidenten Kwesi Nyantakyi.

Fotballforbundet i Ghana (GFA) har kontaktet politiet på bakgrunn av opplysninger fra den britiske avisen The Telegraph og Channel 4.

- Vi vil komme med strenge reaksjoner hvis det viser seg at beskyldningene er riktige, sier GFA i en uttalelse.

- Vi ønsker å fortelle publikum at vi ikke tolererer dette, sier de videre.

Selv benekter fotballpresidenten all befatning med saken.

- Det er ikke riktig at vi er blitt enige om med andre om å fikse kamper eller som har hatt som intensjon å gjøre det, sier fotballpresidenten til nettstedet til det ghaniske fotballforbundet.

- De to, Christopher Forsythe og Obed Nketiah, fortalte meg aldri at de var interessert i å fikse kamper. De kom med et forretningsforslag vedrørende rettigheter, sier han.

Strømsgodsets målvakt Adam Larsen Kwarasey er målvakt for Ghana under VM.

 

Har gjort opptak

Mediene har filmet Nyantakyi, agenten Christopher Forsythe og Obed Nketiah i det ghanesiske fotballforbundet, der de forteller at de kan arrangere kamper ved hjelp av dommere, slik at kampen ender med «riktig» resultat.

- Dere må alltid komme til oss og si hvilket resultat dere vil ha i kampen. Det er derfor vi bruker vår egne dommere som vi har smurt og som gjør som vi vil. Hvis vi ordner egne dommere til kampen, så kommer dere til å tjene penger, sier Forsythe på opptaket, skriver NTB.

 

Én million kroner

Nyantakyi skal også ha skrevet under en kontrakt verdt én million kroner (170.000 dollar) for at Ghana skulle spille en treningskamp der dommeren var betalt til å få kampen til å ende slike Nyantakyi ville.

- Vi ønsker å understreke at det ghanesiske fotballforbundet ikke har signert noen kontrakt, ettersom vi ventet på svar fra den juridiske komiteen, sier forbundet i en uttalelse.

The Telegraphs sak kommer på verst tenkelig tidspunkt for Ghana, som fremdeles har en mulighet til å avansere til åttendedelsfinalen i VM. Lørdag vartet afrikanerne opp med en storslått forestilling i 2-2-kampen mot Tyskland. I første kamp ble det ettmålstap for USA. Med seier i siste kamp mot Portugal, kan Ghana avansere, skriver VG.no.

 

Til politiet

Nå forsøker Ghanas fotballforbund å distansere seg fra Forsythe og Nketiah. Forbundet skriver på sine nettsider at det har bedt politiet om å etterforske duoen.

- Vi har meldt Christopher Antoh Forsythe og Obed Nketiah til ghanesisk politi og bedt dem etterforske om de kom med slike påstander til media og om de forsøker å påvirke kampene til Black Stars.

- GFA har også rapportert saken til FIFA og CAF. Vi ønsker offentlig å uttrykke at vi ikke tolererer at noen representerer oss på slikt vis, og vi ønsker strenge sanksjoner mot disse individene dersom det som hevdes, er sant, skriver forbundet på sine nettsider.

tom.henry.vestreng@dagsavisen.no