Sport

Alvorlige anklager mot Besseberg i knusende IBU-rapport: – Vi er sjokkerte

Granskingen av tidligere IBU-president Anders Besseberg ryster skiskyttersporten. Han blir anklaget for å ha latt seg kjøpe for å beskytte russiske interesser.

Av Lars Eide

Anders Besseberg fra Vestfossen var i over to tiår en mektig president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Han har siden sin avgang i 2018 vært gransket for anklager om korrupsjon og for å ha hjulpet Russland med å skjule doping.

Torsdag la IBUs uavhengige granskingskomité (ERC) fram sin rapport. Der kommer det fram flere alvorlige anklager mot Besseberg, som fortsatt er siktet for grov korrupsjon. Økokrim etterforsker saken i samarbeid med østerriksk politi.

Les også: CAS halverte dommen: Russland utestenges fra internasjonal idrett i to år – får ikke delta i Tokyo eller Beijng-OL

Reagerer sterkt

IBU-president Olle Dahlin reagerer sterkt på innholdet i rapporten om sin egen forgjenger.

– Vi er svært sjokkert over det som har kommet fram. Vi vil bruke denne krisen til å nå få en god styring. Det har virkelig gjort oss oppmerksomme på at vi må jobbe med styringen i IBU, og det må implementeres gjennom hele skiskytterfamilien med nasjonale forbund, sa Dahlin til NTB på en digital pressekonferanse torsdag.

Også IBUs tidligere generalsekretær Nicole Resch er under en pågående politietterforskning. I likhet med Besseberg får også hun sterke beskyldninger rettet mot seg i den over 200 sider lange granskingsrapporten.

«Etter vår mening sier bevisene at Anders Besseberg konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort. Det av en mann, som etter vår mening, ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett», står det i konklusjonen.

Les også: Og DERR ble Norge beste nasjon i vinter-OL 2014

Prostituerte og luksusklokker

Kommisjonen mener det er mye som tyder på at Besseberg ble lokket av russiske ledere med gratis prostituerte, luksusklokker, ferier og jaktturer i Russland. Det er ikke funnet konkrete beviser, men de ønsker at IBU oppretter sak slik at Besseberg må svare for seg.

Den tidligere IBU-presidenten er tidligere blitt beskyldt av dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov for å ha mottatt millionbeløp for å hjelpe Russland. Granskingen slår ikke fast at Besseberg er skyldig i korrupsjon eller dopingbedrageri, men går likevel langt i antyde det.

ERC-leder Jonathan Taylor sier til NTB at Økokrim har mottatt rapporten, og at han forventer at de vil lese den med interesse. Han peker på sammenhengen i de forskjellige funnene.

– Hadde det bare vært én ting, kunne man sagt at det var rimelig. Men har vi rett til å si at det er et mønster? Ja, sier Taylor.

Ikke samarbeidsvillig

Besseberg ble spurt av ERC om å bidra til å forklare seg for kommisjonen, men avslo dette.

– Vi ga ham også en mulighet til å få et utkast av funnene våre for å kommentere dem, men han avslo også dette. Det er hans rett, så jeg kritiserer ham ikke for det. Det er hans valg, sier Taylor.

Besseberg har torsdag kun uttalt følgende til TV 2:

– Nei, dette har jeg ingen kjennskap til. Dette vet jeg ikke noe om. Nei (jeg kan ikke stille til intervju, journ.anm.). Nei, nei, nei. Ha det bra, sa Besseberg da TV-kanalen snakket med ham før granskingsrapporten ble presentert.

Det har ikke lyktes NTB å komme i kontakt med Besseberg. Heller ikke hans advokat Norberg Wess har svart på NTBs henvendelser. Til TV 2 svarer han dette:

«Besseberg har aldri spurt om eller akseptert tilbud om penger, gaver eller andre fordeler, verken fra representanter fra Russland eller noen andre. Det er heller ikke sant at han beskyttet utøvere fra Russland eller RBU», skriver Wess i en epost.

Ikke til å misforstå

Norges Skiskytterforbund reagerer sterkt på det som IBU-granskerne har kommet fram til.

– Vi er først og fremst rystet over innholdet som fremkommer i rapporten. Her nevnes blant annet overdekking av systematisk russisk doping og omfattende uetisk opptreden fra IBUs ledelse. Dette tar vi naturligvis sterk avstand fra, sier den norske skiskytterpresidenten Arne Horten i en pressemelding.

– Deres konklusjon er ikke til å misforstå. Vi er imponerte over det omfattende arbeidet som er lagt ned i denne saken og håper dette vil kunne bidra til mer åpenhet og et enda strengere regime innenfor antidopingarbeid innenfor idretten, sier Horten videre.

Norges idrettsforbund vil ikke kommentere den knusende rapporten så lenge Besseberg blir etterforsket av Økokrim.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen